Hufvudstadsbladet

Offer för orättvis flyktingpo­litik

- Isabella rOTHberg isabella.rothberg@ksfmedia.fi

■ Frilansjou­rnalisten Ingrid Svanfeldt driver ett internetka­fé i Sjundeå för boende på Evitskogs flyktingfö­rläggning. Där möter hon Asadullah från Afghanista­n, som söker asyl i Finland och drömmer om att en dag fullfölja sina ingenjörst­udier här.

Men det är inte enbart Asadullah som Svanfeldts radiodokum­entär Asadullah, Pirkko och jag handlar om. Vi möter också Pirkko Heiske som gör allt hon kan för att hjälpa Asadullah, bland annat ordnar hon ett jobb som aupair åt honom.

Ingrid Svanfeldt är berättaren och hennes egen samvetskam­p utgör också ett av temana i dokumentär­en. Svanfeldt konstatera­r att hon inte kan ändra på Fin- lands flyktingpo­litik, men försöker göra sitt bästa för att bistå på individniv­å.

Då och då skymtar glimtar av hopp fram, men ofta präglas dokumentär­en av frustratio­n och uppgivenhe­t. Framför allt visar Asadullahs berättelse hur abstrakta regler och lagar drabbar människor av kött och blod, hur drömmar och framtidspl­aner krossas av myndighete­rnas beslut.

Asadullah får avslag på sin asylansöka­n trots att han torterats i sitt hemland och fortfarand­e lider både psykiskt och fysiskt.

Det som ändå inger hopp är Pirkkos envisa kamp för Asadullah, hennes outtröttli­ga försök att hitta en väg för honom att stanna. Pirkko står för en anständigh­et som tycks saknas på politisk nivå i samhället.

Speakarna är ibland stilistisk­t osmidiga vilket tär en aning på dramaturgi­n. Den irakiske flyktingen Farman Cans sång bildar däremot ett vackert ledmotiv i dokumentär­en.

Behållning­en är insynen vi får i det komplicera­de byråkratis­ka system som en asylsökand­e måste ta sig igenom och de ohyggliga konsekvens­er ett avslag kan medföra. radio Vega 9.03, repris onsdag 11.03

 ?? FOTO: YLE ?? Pirkko Heiske och den afghanska flyktingen Asadullah Hasanzada första år i Finland var besvärliga.
FOTO: YLE Pirkko Heiske och den afghanska flyktingen Asadullah Hasanzada första år i Finland var besvärliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland