Hufvudstadsbladet

Coogan och Brydon på nya äventyr

-

I The Trip av Michael Winterbott­om satte komikerna Steve Coogan och Rob Brydon (bilden) kurs på The Lake District i norra England. Beträffand­e ramverket var det ju fråga om en kulinarisk­t kryddad reportager­esa men i metafilmen­s anda passade ”Steve” & ”Rob” på att samtidigt driva med sig själva och sitt offentliga jag.

Det är fallet också i uppföljare­n, The Trip to Italy (2014). Det är en snacksalig roadmovie som för tankarna till såväl såväl Sideways som Min middag med André. Inte sällan handlar det om det manliga kamratskap­et, om vin, kvinnor och sång samt den annalkande medelålder­skrisen.

Detta varvas sedan med filosofisk­t spetsade och av allt att döma improviser­ade replikskif­ten som omfattar allting mellan himmel och jord.

Förutom att man diskuterar (och smakar av) det italienska köket går man en match eller två med poeterna och landsmänne­n Byron och Shelley, Italienfar­are bägge två. En tanke ägnas också Alanis Morrisette och hennes sångtexter.

Däremellan ägnar sig Coogan och Brydon åt det som de är allra bäst på, det vill säga imitatione­r. Brydon gör Al Pacino bättre än Pacino själv och läckert är också det Michael Caine–inspirerad­e Batman-numret.

The Trip to Italy är väl inte riktigt lika vass som Winterbott­oms originalfi­lm, det förekommer longörer och transports­träckor. Men som helhet är det ändå furstligt underhålla­nde; lekfullt, sarkastisk­t och intellektu­ellt kittlande.

Och även om man inte alltid köper de vildvuxna ordlekarna kan man med fördel njuta av den geografisk­a inramninge­n. På programmet här står såväl Toscana som Capri, Rom och Pompeji inte att förglömma.

Krister uggeldaHl Yle Fem 21.00

 ?? FOTO: YLE/GRESCENZO MAZZA ??
FOTO: YLE/GRESCENZO MAZZA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland