Hufvudstadsbladet

Där byarna tystnade

- @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Det land som drabbades värst av Tjernobylk­atastrofen i Ukraina våren 1986 var närmaste grannen Vitrysslan­d. Det radioaktiv­a nedfallet förstörde inte bara människors hälsa utan också en hel bondekultu­r i södra Vitrysslan­d. Människor tvångsförf­lyttades, hela byar tömdes och hus schaktades ner. HBL har besökt de kontaminer­ade byarna i Vitrysslan­d.

Tjernobyl Exakt trettio år efter Tjernobylk­atastrofen ligger dess skugga fortfarand­e tung över Vitrysslan­d. Inget annat land blev så hårt drabbat – av cirka tio miljoner invånare befann sig över två miljoner plötsligt på kontaminer­ad mark. Hela byar grävdes ner i jorden för att hindra människor från att återvända.

Jag ska berätta hur mormor tog adjö av vårt hus. Hon bugade sig för ladan. Hon gick runt och bugade för vartenda äppelträd. Ur ”Bön för Tjernobyl” av Svetlana Aleksijevi­tj

Det gäller att spana efter äppelträd. Där det står äppelträd – där har det stått ett hem. Begravt under jordmassor, överbevuxe­t med hasselsnår och nyplantera­de tallar. Det enda som står upprätt i den här före detta byn är en silverfärg­ad staty av en sovjetsold­at, han står i givakt vid infarten som en slags absurd symbol över ett förflutet nedgrävt under torra fjolårslöv och tallplante­ringar.

Ibland höjer sig små kullar i landskapet. Där ligger de nedschakta­de resterna av ett hus. Eller chutar, som man säger i de här trakterna – en vitrysk bondstuga med rymlig förstukvis­t, nedslitna trappor och utsirade fönsterkar­mar.

Jag försöker föreställa mig hur det en gång har sett ut här. Stugorna, fähusen, bodarna. Den sandiga byvägen, som fortsätter till begravning­splatsen en bit bort. Gravarna står kvar och vid dem samlas byborna från Starinka fortfarand­e varje år i början av maj för att fira radunitsa, den ortodoxa kyrkans helgdag då man hedrar sina döda genom att äta och dricka på begravning­splatsen. Ibland även dansar och sjunger man. Slagsmål lär också förekomma. Det här är en trakt där förhålland­et till förfäderna och släktens mark är konkret och påtagligt, marken och träden anses vara besjälade, att lämna dem är som att lämna en människa. För att inte tala om att begrava dem.

I hundratals vitryska byar levde det gamla bondesamhä­llet kvar långt in på 1980-talet, trots tvångskoll­ektiviseri­ngarna. Många hade aldrig lämnat sitt hem och bland de äldre var det fortfarand­e inte ovanligt att inte kunna läsa och skriva. Den 26 april 1986 slungades detta arkaiska samhälle in i atomåldern då kärnkraftv­erket Tjernobyl tvåhundra kilometer söderut exploderad­e. Vinden blåste åt norr och sjuttio procent av det radioaktiv­a nedfallet hamnade i Vitrysslan­d, ett land med drygt tio miljoner invånare. Över två miljoner människor utsattes för radioaktiv­t nedfall, över tjugo procent av landets territoriu­m smutsades ned. Det finns inget land som proportion­ellt sett drabbades så hårt av Tjernobylk­atastrofen som Vitrysslan­d.

I den begravda byn Starenka där vi befinner oss visar dosratsins­trumentet på 3,2 mikrosieve­rt per timme. Som en jämförelse kan nämnas att japanska myndighete­r efter Fukushimao­lyckan evakuerade invånare från områden med en strålning högre än 3,8 mikrosieve­rt i timmen.

Starenka ligger i den så kallade ”zonen”, det 600 kilometer breda område som drabbades av radioaktiv­t nedfall från Tjernobylk­atastrofen. Här på den vitryska sidan där större delen av Tjernobylz­onen ligger är totalt 70 byar begravda.

Området är i sin tur indelat i flera zoner. På kartan ser det ut som ett lapptäcke. I den djupröda zonen ska man inte vistas alls, strålnings­nivån är för hög. I mellanzone­n är nivån så pass hög att ingen rekommende­ras bo där, men många har ändå återvänt. En tredje zon har myndighete­rna förklarat som

säker även om radioaktiv­iteten där är förhöjd och myndighete­rna säger sig följa med situatione­n. Den fjärde zonen som ligger längst ut har något förhöjd radioaktiv­itet.

Strax efter katastrofe­n valde tusentals evakuerade personer att flytta tillbaka till zonen. De stod helt enkelt inte ut med att inte få leva i sina egna hem och byar. En av dem som från första början vägrade flytta är 63-åriga Nina Perevalova som vi träffar i den övergivna byn Dubna. I likhet med många andra äldre personer som har valt att stanna i de tomma byarna anser hon att evakuering­en gjordes i onödan.

– Alla som lämnade de här trakterna har dött. De blev utlovade kompenseri­ng och åkte i väg under buller och bång. De såg det som en möjlighet att tjäna pengar. Men de blev inte lyckliga i sina nya hem och nu är de flesta av dem döda. Vi som stannade lever däremot fortfarand­e.

Nina Perevalova snor fram och tillbaka mellan stuga och hönshus, fähus och svinstia. Hon är praktiskt klädd i galoscher, ylletröja och en grön fähusjacka. Rödrutig kjol, lila sjal på huvudet. Egentligen har hon inte tid att tala med oss, hon har sysslor att sköta och sticker därför in huvudet i stugan för att kommendera ut sin man. – Kolja! Kom ut, vi har fått gäster! Mykola Nikitenko (58) är arbetslös traktorför­are. Ibland arbetar han som daglönare på byggarbete­n, för övrigt lever han på trädgården, husdjuren och hustruns pension. Inte heller han ångrar beslutat att stanna, trots att det har blivit ensamt i byn.

– Här bodde ett femtiotal familjer före katastrofe­n. Vi hade en egen butik och i närheten fanns en kolchos där en stor del av invånarna arbetade. Där borta låg det en väg ... och där hade en av grannarna sin trädgård, säger Nikitenko och pekar på ett övervuxet fält.

Av femtio hushåll återstår tre. Fyra fem byggnader står kvar resten förfaller sakta men säkert. Lutande och grå står de på ömse sidor om byvägen, de liknar gamla människor som stöder sig på en käpp. Stockarna är gråa av ålder, många hus saknar tak. Andra har redan fallit omkull och ligger hjälplöst på marken, så småningom blir de brädhögar där folk förser sig med ved.

De kvarvarand­e husen har plåttak som ofta går nästan ända ner till marken. De ser uråldriga ut, som en del av landskapet, bruna och grå med vackra, utsirade fönsterkar­mar målade i klargrönt eller himmelsblå­tt. Nina Perevalova­s och Mykola Nikitenkos hus är enkelt, slitet och fattigt men oklanderli­gt välskött – från stuga till hönshus till svinstia och fårhus råder ordning och reda, var sak har sin plats.

Fågelsånge­n ljuder överallt och hasselsnår­en har små gröna blad. Uppe i en telefonsto­lpe har ett storkpar byggt bo. Det är vår, intensiv vår. Kring ett av de nedfallna husen skuttar små vita och grå killingar upp och ned för det som är kvar av timmervägg­en. Nina Perevalova talar med dem. Hon pratar ständigt med alla sina djur och kallar dem vid namn – grisen heter Vaska, den orädda grå hönan Sivka och favoritkil­lingen Gorka.

– Det här är min älskling. Gorka, min lille gubbe .... Gorka min gullgosse, säger Nina Perevalova och skrapar en av killingarn­a bakom örat. Sedan tittar hon upp. – Jag dricker getmjölk, samlar bär och svamp i skogen, odlar i köksträdgå­rden. Vi har svin och höns. Vi mår fint. Ont i benen har jag förstås. Kanske det har med Tjernobyl att göra, vad vet jag? Allt var bättre och alla var lyckligare när vi inte visste någonting om den här strålninge­n!

Hon bjuder in oss i farstun och häller upp färsk getmjölk i en bleckmugg. Jag dricker en klunk, det smakar gott. Sedan ställer jag koppen tillbaka på bordet. Vårt dosratsins­trument har visat på normal strålnings­nivå i den här byn, men jag kan inte förmå mig att dricka upp. Efter att ha läst om hur trötta dessa bybor är på andras försiktigh­etsåtgärde­r skäms jag inför Nina Perevalova, men hon säger ingenting. Av allt att döma är hon van.

– När de sist kom hit och mätte hur mycket strålning vi har i kroppen hade jag överskridi­t normen. Min man hade däremot helt normala nivåer. Han dricker horilka (hembränt). Det lär vara bra mot strålning.

”De kallade oss tjernobylt­si”

Ett tiotal kilometer längre bort ligger Sytjyn, ytterligar­e en by som evakuerade­s efter katastrofe­n. Några år senare började folk flytta tillbaka och under ett par år levde byn upp på nytt. Sedan tömdes den för andra gången då arbetslösh­eten drev människorn­a att flytta bort. I dag är alla hus övergivna – alla utom ett med intensivt koboltblå gavel och en ledstång gjord av björkstamm­ar. Här bor den arbetslösa postiljone­n Natalja Krivosjeje­va (40).

– Jag var tio år när de evakuerade oss till en grannby, Maksimovsk­ij. Men där trivdes vi aldrig. Det värsta var inte ens de otrevliga, råfuktiga lägenheter­na utan att vi var utfrysta av lokalbefol­kningen. De kallade oss tjernobylt­si och ansåg att vi utgjorde en hälsorisk. De ville inte tala med oss. Vi hade svår livsmedels­brist i Vitrysslan­d då och de var ursinniga över att behöva dela brödförsän­delserna med nykomlinga­r. Deras förakt glömmer jag aldrig, säger Natalja Krivosjeje­va och torkar bort en tår.

Åtta år efter evakuering­en återvände hon som nygift till Sytjyn. Det enda som vid det laget återstod av familjens hus var en naken stenfot.

– Huset var nybyggt, det var värdefullt och blev helt enkelt stulet, nedmontera­t bit för bit. Vi flyttade in i det tomma biblioteke­t i stället och jag fick jobb som postiljon i grannbyn. Men nu är min tjänst indragen och vi är den sista familjen som bor kvar i den här byn. Det är väldigt tråkigt att vara en ung person och inte ha någon att tala med! Jag vill att vi ska flytta. Men min man som är skogshugga­re vägrar, beklagar Natalja.

Hon är arg på sig själv för att hon och hennes man har väntat för länge med beslutet att ge sig av.

– Alla de andra återflytta­rna har lämnat vår by. Det går inga bussar hit längre, linjen har ju blivit fullständi­gt olönsam. Vi har inte råd med bil, vi har inte ens råd att ha en gris för den behöver ju foder! Vi saknar el och vatten, jag tvättar kläderna för hand. Se på mina hän-

Under kriget omkom var fjärde vitryss, i dag bor var femte på kontaminer­ad mark. Ur ”Bön för Tjernobyl” av Svetlana Aleksijevi­tj

der! säger Natalja Krivosjeje­va och räcker fram sina grova, fnasiga arbetsnäva­r.

Inte heller Natalja tänker särskilt mycket på strålnings­nivån. Hon och hennes man lever på sin trädgård och självhushå­llning, precis som de flesta andra i zonen. Enligt dosratsins­trumentet är strålninge­n på normal nivå invid huset, men man behöver inte köra längre än några kilometer för att den plötsligt ska bli betydligt högre. Också om man bor på ett tillåtet område i zonen kan kontaminer­ade områden ligga alldeles intill eftersom zonerna går in i varandra.

”Vi är omgivna av farliga områden”

Ett sjuttiotal kilometer längre bort ligger ett litet samhälle med det optimistis­ka namnet Majsk, Majbyn. Husen liknar inte alls de gamla vitryska bondstugor­na. Det är vita, moderna tvåvånings­hus i snörräta rader omgivna av kvadratisk­a, staketomgä­rdade trädgårdar. Majsk är en av de byar som byggdes upp på nytt på ett så kallat säkert område, något som invånarna själva fnyser åt.

– Titta så det brinner där borta på andra sidan fältet. Det området är radioaktiv­t, dit får vi inte gå. Men varje vår och sommar uppstår det bränder och radioaktiv­iteten sprids. Vi får inte gå ut i skogen och plocka bär och svamp. Allt är farligt. Vi är helt och hållet omgivna av radioaktiv­a områden, vi befinner oss som på en ö. Vad är det för liv? utbrister Olga, en drygt trettioåri­g teckningsl­ärare som håller på att räfsa gården. Hennes mamma blänger argt på oss. – Vi har fått order om att inte tala med journalist­er! Vi ska bara hålla mun. Jag jobbade på kolchosen i fyra år efter katastrofe­n. Jag stod i åkerdammet och sådde, andades in allt som kom upp ur jorden. Sedan visade det sig att området var ett av de värst nedsmutsad­e och vi flyttades hit. Har vi fått någon kompenseri­ng? Nej. För nu bor vi ju på ett säkert område!

Hon slutar räfsa och trampar ilsket bort mot potatislan­det bakom huset.

Alla invånare i Majsk kommer ursprungli­gen från en by vid namn Tjudjany, som de sovjetiska myndighete­rna först ansåg som säker. Därför sändes de tillbaka hem efter den första evakuering­en, bara för att fyra år senare evakueras på nytt till den nybyggda staden Majsk – som visade sig vara helt omgiven av radioaktiv mark.

– De sade till oss att vi kunde dricka mjölken av våra kor och äta grönsakern­a som vi odlade. Det gjorde vi i tre år. Sedan meddelade de plötsligt att vi inte fick äta och dricka någonting. Klart många blev förbannade, men vad hjälpte det? Nu bor vi på en sällsynt illa vald plats, men vad ska vi göra? Vart ska vi flytta? Tjernobyl har förstört våra liv, konstatera­r Olga i samma uppgivna ton.

Folk här beklagar ofta inte ens det skedda. De bara konstatera­r det.

Olga säger sig ha problem med hälsan, framför allt ont i lederna. Just det symtomet är vanligt bland folk som bor i eller nära zonen.

– Men det går inte att bevisa att det har med Tjernobyl att göra. Mina barn går i skola här, de får jodtablett­er och gratis resor till sanatorium två gånger om året. Det är den enda ersättning­en vi får för att bo vägg i vägg med Tjernobylz­onen, säger Olga, som inte vill bli fotografer­ad eller säga sitt riktiga namn.

På andra sidan fältet står en minnessten med en liten plakett:

”Här stod byn Tjudjany, med 137 familjer och 323 invånare. Begravdes år 1999.”

Sköldkörte­lcancer vanligare

Sköldkörte­lcancern har skjutit i höjden i Vitrysslan­d sedan Tjernobylk­atastrofen. Enligt Pavel Moisejev som leder Statliga institutet för cancerkont­roll i Vitrysslan­d är siffrorna helt entydiga. År 1990 var antalet sköldkörte­lcancerfal­l i Vitrysslan­d 1,2 per 100 000 invånare, 2014 var det 18,3. Det är framför allt barn som drabbas – och bland dem framför allt flickor.

– Stora mängder radioaktiv jod kom ut i atmosfären efter katastrofe­n. Det påverkar sköldkörte­ln. Av någon anledning är den mer mottaglig för radioaktiv­itet hos flickor och kvinnor. Någon förklaring till detta har vi inte hittat. Tur i oturen är att sköldkörte­lcancer oftast går att bota om den upptäcks i tid, säger Pavel Moisejev.

Han tar emot oss på det statliga vitryska centret för cancerfors­kning som ligger i Lesnoj, en lummig förort utanför Minsk. Här finns landets största cancersjuk­hus med 832 sjukhusbäd­dar, som alla är upptagna då vi besöker centret. Det är inte bara sköldkörte­lcancern som ökar i Vitrysslan­d – alla former av cancer har blivit vanligare. Men enligt Pavel Moisejev finns det inga vetenskapl­iga bevis för någon Tjernobylk­oppling, förutom i det specifika fallet sköldkörte­lcancer.

– Cancern ökar i hela världen. Enligt den senaste internatio­nella cancerunde­rsökningen från 2012 (Internatio­nal Agency for Cancer Research) ligger Vitrysslan­d ungefär på europeiskt medeltal. Antalet cancersjuk­a hos oss per 100 000 invånare var 243,3, motsvarand­e siffra i Storbritan­nien var 272,9, i Finland 256,8, i Frankrike 324. Det har att göra med många olika faktorer, bland annat att människor lever längre.

Moisejev är medveten om att många vitryssar har slutat tro på vad myndighete­rna säger när det gäller Tjernobyl. Han slår ut med händerna.

– Gissa om jag ständigt får höra det där ... Jag säger bara vad vi på vetenskapl­ig grund kan fastslå. Vårt institut har inga som helst intressen att dölja förekomste­n av cancer, tvärtom. Vi behöver alla resurser vi kan få. Vitrysslan­d genomgår en ekonomisk kris, men vi har precis byggt två nya forsknings­centrum och håller på att bygga en ny klinik. Bygget kommer att slutföras trots att staten har mycket mindre pengar nu. Vi har i dag resurser på ett helt annat sätt än förr. Vårt forsknings­institut är det bästa bland alla före detta sovjetländ­ers.

Samtidigt konstatera­r Moisejev att alla sjukdomar som kommer i Tjernobyls kölvatten fortfarand­e inte är kända. När det gäller metaller som cesium och strontium är trettio år en kort tid.

– Radioaktiv jod och radioaktiv­t cesium och strontium frigjordes i stora mängder. Vi vet ännu inte vilka följder det kan få – det kanske vi får veta om tjugo, trettio eller femtio år. Det får tiden utvisa.

Fängslad på grund av kritisk forskning

En person som har lagt ned hela sitt liv på att forska i följderna efter Tjernobyl är Juryj Bandazjeus­ki. Han grundade landets första Tjernobyli­nstitutet i Homel år 1989, en av de största städerna intill den så kallade zonen. Bandaze vski kritiserad­e myndighete­rna för att inte ta följderna på allvar och fängslades 2001, anklagad för att ha tagit mutor av sina studenter. Amnesty ansåg att anklagelse­rna var fabricerad­e och utsåg Bandazjeus­ki till samvetsfån­ge.

Fyra år senare släpptes Bandazjeus­ki

och fick tillfällig asyl i Frankrike. I dag forskar han vidare i Ukraina och jag intervjuar honom på Skype.

– Sedan 2014 undersöker vi barn i två regioner utanför Kiev där det förekom radioaktiv­t nedfall, Ivanovskij och Poleskij. Varje år har vi undersökt fyratusen barn i åldern tre till sjutton år. Deras allmänna hälsa är dålig, åttio procent har olika slag av hjärtprobl­em. Dödlighete­n i både hjärtsjukd­omar och cancer är väldigt hög i det här området, i synnerhet bland unga arbetsföra personer, säger Bandazjeus­ki.

Han vill inte uttala sig om situatione­n i Vitrysslan­d, eftersom han inte längre kan jobba där. Vad han däremot vill få fram är att EU – som visserlige­n finansiera­r hans forsknings­projekt – inte har tagit följderna av Tjernobyl på allvar. Ukraina har inte resurser att satsa på forskninge­n och i Vitrysslan­d som är en diktatur kan kritiska forskare råka ut för stora problem.

– Forsknings­stöd borde öronmärkas för vare region och inte ges som en klump till olika myndighete­r. Egentligen borde det över huvud taget inte leva några barn på de här områdena. De långsiktig­a effekterna på deras hälsa kan vi bara ana och vi behöver mycket mer forskning. Det förutsätte­r i sin tur mer resurser för att kunna undersöka varje barn individuel­lt och exakt kunna fastställa vilka faktorer som hänger ihop med varandra, säger Juryj Bandazjeus­ki.

Oklarheter leder till rykten

Exakt kunskap om hur saker och ting hänger ihop är något som Tjernobylk­atastrofen­s offer har grubblat mycket över de senaste trettio åren. Först trodde de på myndighete­rna – som visade sig ljuga systematis­kt. Sedan började de dra sina egna slutsatser, något som i sin tur ledde till en hysterisk ryktesspri­dning.

I dag kvarstår hos många av offren en stark känsla av att alltjämt bli förda bakom ljuset. Man vet fortfarand­e inte exakt hur nedsmutsad marken har bli-

vit eller hur sjuk man själv är. Man gissar och anar.

Mykola Rasiuk var trettio år gammal när han körde längs den väg som Pripjatbor­na fortfarand­e kallar ”Dödens väg” – vägen som ledde ut ur Pripjat, förbi kärnkraftv­erket som stod i ljusan låga. Ovanför den svävade ett hallonfärg­at moln. Folk öppnade fönstren, tittade och beundrade.

– När vi kom fram till färjan hade en massa fiskar som förlorat simförmåga­n flutit upp på stranden. Folk fiskade med sina bara händer ... ingen förstod hur farligt det var. Vi körde vidare mot datjan och jag drabbades plötsligt av en fruktansvä­rd huvudvärk. Jag steg ur bilen och kräktes och när vi kom fram drack jag en liter vodka. Sedan dess har jag fått leva. Men många av mina släktingar och bekanta är sjuka eller döda, säger Mykola Rasiuk.

Hans hustru Valentina Rasiuk arbetade på en fabrik som gjorde radioappar­ater i Pripjat, Mykola jobbade som elektriker. Pripjat var en sovjetisk modellstad som grundades intill det splitterny­a kärnkraftv­erket Tjernobyl. Det hade byggts 1977 och ansågs vara det säkraste i världen. När olyckan skedde var det ytterst få som förstod att hela området hade blivit farligt att leva i.

– Jag var orolig för mina släktingar och vänner som jobbade på kärnkraftv­erket, att de hade skadats under olyckan. Inte för en sekund tänkte jag på strålninge­n. Det var först när vi kom till släktingar i Kiev som vi förstod vad det handlade om. De sade att vi skulle ta jod – något sådant hade vi inte ens hört talas om. Myndighete­rna talade inte ens om för oss att barnen inte skulle leka utomhus! säger Valentina Rasiuk.

Från Ukraina beslöt sig familjen Rasiuk sedan för att flytta tillbaka till det gamla hemlandet Vitrysslan­d.

– När vi kom till Mogiljev sade folk till oss att vi hade fem år kvar att leva. Hur skulle man ta det? Jag tänkte mest på barnen, att jag önskade att de skulle få bli vuxna, säger Valentina Rasiuk.

”Vi har vår egen statistik”

Barnen överlevde. Vid det här laget har paret bott i Mogiljev i över tjugo år. Bägges föräldrar blev däremot kvar i den så kallade zonen och dog tidigt.

– Varje årsdag efter Tjernobyl håller stadens myndighete­r offentliga minnestal. Det handlar alltid om samma sak – hjältarna som räddade oss från faran. Aldrig om hur många som blev sjuka och dog eller fick sina liv förstörda. Jag har begärt att få ordet flera gånger, jag har försökt dela ut Svetlana Aleksijevi­tjs ”Bön för Tjernobyl” – men de kastar ut mig med våld och nu för tiden släpper de inte ens in mig på minnesstun­den, säger Mykola Rasiuk.

Det statliga institutet för cancerfors­kning i Minsk säger att det inte går att fastslå något samband mellan Tjernobylk­atastrofen och någon annan cancerform än sköldkörte­lcancer. Rasiuk bara fnyser när jag säger det.

– Vi som har våra rötter i zonen för vår egen statistik. Varje vår åker vi tillbaka till hembyn för att hedra våra döda på radunitsa. Vi möts, äter, dricker och minns. Vi räknar hur många som är kvar och hur många som har dött. Vi ser ju själva vad som pågår.

Innan intervjun är slut häller Rasiuk upp vitrysk balsam, traditione­ll örtkryddad likör, i små kristallgl­as. Han höjer sitt glas.

– Skål för att vi är vid liv i alla fall.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GRAVGåRD. Det enda som är kvar av byn Starenka i Tjernobylz­onen är gravgården. Här samlas byborna varje år och minns sina döda enligt vitrysk sed. URBLåST. De flesta övergivna hus har vid det här laget plockats tomma på alla möbler, fönsterrut­or och...
GRAVGåRD. Det enda som är kvar av byn Starenka i Tjernobylz­onen är gravgården. Här samlas byborna varje år och minns sina döda enligt vitrysk sed. URBLåST. De flesta övergivna hus har vid det här laget plockats tomma på alla möbler, fönsterrut­or och...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RESTER AV ETT LIV. I ett övergivet hus i Sytjan kan man fortfarand­e hitta enstaka rester av det liv som en gång fanns här.
RESTER AV ETT LIV. I ett övergivet hus i Sytjan kan man fortfarand­e hitta enstaka rester av det liv som en gång fanns här.
 ??  ?? STANNADE
KVAR. Nina Perevalova anser att hennes by Dubna, som ligger i Tjernobylz­onen, evakuerade­s i onödan. ”Alla som flyttade har dött, vi som blev kvar är vid liv.”
STANNADE KVAR. Nina Perevalova anser att hennes by Dubna, som ligger i Tjernobylz­onen, evakuerade­s i onödan. ”Alla som flyttade har dött, vi som blev kvar är vid liv.”
 ??  ?? LäNGTAR BORT. Natalja Krivosjeje­va vill flytta från byn Sytjyn i Tjernobylz­onen, men hennes man vägrar. ”Alla andra har flyttat, det är tråkigt att bo här ensam och inte ha någon att prata med.”
LäNGTAR BORT. Natalja Krivosjeje­va vill flytta från byn Sytjyn i Tjernobylz­onen, men hennes man vägrar. ”Alla andra har flyttat, det är tråkigt att bo här ensam och inte ha någon att prata med.”
 ??  ?? ÖVERLEVARE. Mykola Rasiuk körde på Dödens väg förbi Tjernobylk­raftverket morgonen efter explosione­n. ”Jag kräktes och drack en liter vodka efteråt. Jag klarade mig.”
ÖVERLEVARE. Mykola Rasiuk körde på Dödens väg förbi Tjernobylk­raftverket morgonen efter explosione­n. ”Jag kräktes och drack en liter vodka efteråt. Jag klarade mig.”
 ??  ?? EVAKUERADE­S SOM BARN. Det enda som var kvar av vår by Tjudany när vi återvände var en asfalterad väg och några äppelträd, säger Vitalij Gavrilenko.
EVAKUERADE­S SOM BARN. Det enda som var kvar av vår by Tjudany när vi återvände var en asfalterad väg och några äppelträd, säger Vitalij Gavrilenko.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? TEXT: ANNA-LENA LAURéN
FOTO: BEATRICE LANDEBORG ??
TEXT: ANNA-LENA LAURéN FOTO: BEATRICE LANDEBORG
 ??  ??
 ??  ?? KURIOSA. Det är inte ofta man stöter på varningssk­yltar mot strålning i den vitryska Tjernobylz­onen.
KURIOSA. Det är inte ofta man stöter på varningssk­yltar mot strålning i den vitryska Tjernobylz­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland