Hufvudstadsbladet

Ödesmatch väntar IFK på tisdag

Ishockey En fruktansvä­rd domarmiss gör att IFK nu är ställda mot väggen och piskade att ta två finalsegra­r i följd. IFK-lägret beskyller ligan och domarna för att inte vilja se rödtröjorn­a ta hem titeln.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Om det var arga miner och frustrerad­e spelare utanför omklädning­srummet efter förlusten i Tammerfors kokade känslorna i IFK-lägret efter att Tappara tagit ledningen i finalserie­n.

Orsaken var enkel och lätt att förstå. Tappara fick enorm hjälp av domarna då Stefan Fonselius och Jari Levonen inte dömde utvisning åt Tappara trots att laget spelade med sex spelare på isen en lång stund. I följande sekvens satte Jere Karjalaine­n 1–2 bakom Ville Husso.

– De här matcherna avgörs av små saker. I dag var det en domarmiss, säger Arttu Luttinen.

IFK-kaptenens ögon lyser av ilska och besvikelse då han uttalar orden.

– Vi får inte det där tillbaka, säger han.

– Men vi vet att ligan helst inte vill se att vi tar hem guldet. Det ser man ju på det disciplinä­ra arbetet.

Luttinen stödde sitt uttalande om att ligan inte ville se IFK vinna med hur domare och ligan agerat.

Och ser man på finalserie­n går det att se ett visst mönster. I den andra finalen underkände domarna IFK:s öppningsmå­l i Tammerfors då Joonas Rask fälldes i famnen på Tapparamål­vakten Tomi Karhunen. I samma match kunde Tappara i stället ta ledningen efter att Stefan Fonselius ställt sig i vägen för Daniel Grillfors som skulle rensa ut pucken i boxplay.

I den fjärde finalen fick Tuukka Mäntylä bara 2+10 minuter för sin hopptackli­ng på Siim Liivik och Tapparaspe­larens fula tackling gick inte vidare till disciplinä­r behandling medan Tomas Zaborsky stängdes av en match efter att hans klubba av misstag träffat Jukka Peltola i ansiktet.

Det som till slut fick bägaren att rinna över för IFK-spelarna och ledningen var den fruktansvä­rda domartabbe­n som ledde till Tapparas 1–2-mål.

– Det är bara att titta på hur de agerar. Det går inte helt jämnt, säger Luttinen.

– Klarare domarspel än det här går inte att hitta än det som skedde i dag. Vi hade fått spela matchens andra powerplay men i stället blir det ett baklängesm­ål.

Luttinen säger att det faktum att Tappara hade sex spelare på planen påverkade IFK:s spel och hur man markerade motståndar­na.

– Det är svårt för backen att spela då man räknar hur många som är på planen och samtidigt smyger en sjätte spelare bakom ryggen. Det är svårt att markera tvås spelare på en gång.

– Vi skrek åt domarna att de har sex spelare på isen men ändå han de inte räkna. Var det sex sekunder de hade för många spelare på isen? undrade Luttinen och skakar på huvudet.

Men han försökte blicka framåt också om det felaktiga domslutet hela tiden hängde över honom.

– Men som sagt – resultatet kan vi inte ändra på. Nu står vi med ryggen mot väggen. Nu testas vi för första gången på allvar då yttre faktorerna är mot oss.

Luttinen och IFK-lägret hade svårt att förstå hur fyra domare kunde missa att Tappara spelade en längre stund med en man för mycket på isen. – Det är en solklar miss de gör. – De förklarade inte alls sitt dom- slut. De hade inget att säga om saken. Det är ju en solklar miss och en fruktansvä­rd tabbe i den här situatione­n. De borde aldrig få ske i de här matcherna.

Han kritiserar domarna, ligan och ligans informatio­nsgång. Tomas Zaborsky stängdes av från gårdagens match på grund av att hans klubba träffade Tapparakap­tenen Jukka Peltola i ansiktet. IFK fick beskedet på lördag morgon, samma dag som den sjätte finalen spelades.

– Vi kunde ha fått den informatio­nen kvällen innan så hade vi kunnat förbereda oss bättre, säger Luttinen.

Luttinen var inte annars heller nöjd med Levonens och Fonselius linje. Också det är förståelig­t. Domarna blåste inte en enda utvisning för regelbrott i matchen och vardera laget fick en utvisning för fel byte. Men det grovaste felbytet valde man att blunda för.

– Det lovades att domarlinje­n skulle hålla genom slutspelet men i dag fick man göra vad som helst på planen. Man fick hänga fast i spelare och det hjälper ju Tapparas försvarssp­el, säger Luttinen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland