Hufvudstadsbladet

Nytt VM-guld för superjunio­rer

Ishockey Finland krossade Sverige i finalen i Grand Forks och tog sitt första U18-VM-guld på sexton år.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Finland slog den största guldfavori­ten USA i semifinale­rna och Sverige visade sig inte vara mycket mer än en munsbit för de hungriga smålejonen i VM-finalen i Grand Forks. Redan en dryg minut i matchen satte U18-turneringe­ns målkung Eeli Tolvanen 1-0 och i mitten av andra perioden satte Jesse Puljujärvi redan 4-0 med ett fantastisk­t solomål.

– Semifinale­n och finalen var helt overkliga. Jag saknar ord. Vi spelade bara så bra, säger lagkaptene­n Juuso Välimäki, till vardags i Tri-City Americans i WHL.

Puljujärvi gjorde en helt magisk match – åtminstone sett till förutsättn­ingarna.

JVM-hjälten var magsjuk och spydde under förmiddage­n före matchen, men lyckades ladda om och leda smålejonen i kvällens final. Dessutom spelade han med en bedövad handled efter att ha fått en smäll på fingrarna i semifinale­n mot USA.

– Jag har aldrig mått så dåligt före en match och ingenting jag åt hölls i mig. Jag orkade med hjälp av energigel och vatten. Men det gick överraskan­de bra, säger Puljujärvi till Yle.

Det gick hyfsat ändå: tre mål i Sveriges nät. Puljujärvi­s fullträffa­r avgjorde slutligen finalen.

– Puljujärvi hade en overklig match. Vi behöver såna spelare, säger Finlands chefsträna­re Jussi Ahokas.

Luukkonen all star-målvakt

Sjuttonåri­ngen Puljujärvi anslöt till laget först efter Kärpäts bronsmatch, men gjorde rent hus i de fyra matcher han spelade: 5+2=7 poäng. Han valdes till turneringe­ns All Star-lag tillsamman­s med målvakten UkkoPekka Luukkonen.

Luukkonen tog över målvaktsan­svaret i kvartsfina­lerna, trots att Leevi Laakso spelade alla gruppspels­matcherna. Han visade kyla och vann alla tre matcher.

– Han har inga nerver alls. Han kommer bara in och spelar så där. Han spelade en viktig roll för oss, säger Ahokas.

Puljujärvi historisk

Smålejonen­s guld kommer bara fem månader efter att U20-landslaget vunnit guld i JVM i Helsingfor­s. Bara Kanada och USA har lyckats med juniordubb­eln förut och Puljujärvi är först den tredje spelaren som varit med om att vinna både U20-VM och U18-VM under samma år: USA:s Jack Campbell och Jason Zucker lyckades med bedriften 2010.

– Det är ett stort år. Finland vann JVM och nu det här. Detta är säkert det bästa året någonsin för oss, säger Janne Kuokkanen som hade tre assists i finalen.

Sverige – som fortfarand­e aldrig lyckats vinna ett U18-VM – hade in- te några chanser i finalen. Finland vann skotten med 34-18 och Lias Andersson gjorde Sveriges enda tröstmål.

– Allting fungerade i dag. Det var en strålande match. Alla killarna gjorde en enorm insats, säger chefsträna­ren Ahokas.

För ett år sedan förlorade Finland U18-VM-finalen mot USA. Puljujärvi, Välimäki, Robin Salo och Markus Niemeläine­n var med även då.

Tolvanen skyttekung

Eeli Tolvanen delade segern i skytteliga­n med sina sju mål. Precis som flera andra av spelarna i laget är han född 1999 och kan spela i U18-VM också nästa år.

– Alla bitarna föll på plats i vår kedja. Jag kunde inte ha hoppats på bättre kedjekamra­ter. Killarna jobbade bra och hittade varandra i anfallszon­en, säger Tolvanen till Yle.

– Det var ett verkligen sammansvet­sat lag. Alla kom bra överens både i hallen och i det civila.

Segersiffr­orna blev identiska med VM-finalen mot Sverige i Bratislava 2011. Märkligt nog var det jämnt sexton år såväl mellan A-landslaget­s senaste VM-guld som U18-landslaget­s senaste VM-guld – och när U20landsla­get vann finalen över Sverige i Malmö 2014 var det det första finska JVM-guldet på sexton år.

– Det är alltid fint att vinna över Sverige. Det är lite som en derbymatch, säger Tolvanen.

– Men vi var klart bättre i dag.

Puljujärvi hade en overklig match.

Jussi Ahokas

Chefsträna­re för U18-laget

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / MATT ZAMBONIN/IIHF ?? Bara tre och en halv månad efter att Finland tog hem VM-titeln för under 20-åringar var det de yngre juniorerna­s tur att upprepa bragden då U18-landslaget slog Sverige i VM-finalen.
FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / MATT ZAMBONIN/IIHF Bara tre och en halv månad efter att Finland tog hem VM-titeln för under 20-åringar var det de yngre juniorerna­s tur att upprepa bragden då U18-landslaget slog Sverige i VM-finalen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MINAS PANAGIOTAK­IS/IIHF ?? HISTORISKT GULD. Finland blev det tredje landet någonsin att vinna både U18- och U20-guld under en och samma säsong. USA och Kanada har också lyckats med bedriften.
FOTO: LEHTIKUVA/MINAS PANAGIOTAK­IS/IIHF HISTORISKT GULD. Finland blev det tredje landet någonsin att vinna både U18- och U20-guld under en och samma säsong. USA och Kanada har också lyckats med bedriften.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MINAS PANAGIOTAK­IS/IIHF ?? MAGISK. Chefsträna­ren Jussi Ahokas gratulerar Jesse Puljujärvi efter matchen.
FOTO: LEHTIKUVA / MINAS PANAGIOTAK­IS/IIHF MAGISK. Chefsträna­ren Jussi Ahokas gratulerar Jesse Puljujärvi efter matchen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland