Hufvudstadsbladet

Finska fraktflott­an krymper

Oklart hur det påverkar landets försörjnin­gsberedska­p i kristid

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Det finska ägandet i handelsflo­ttan fortsätter att minska när Bore säljs till Nederlände­rna. Finnlines och Transfenni­ca är andra rederier som under 2000-talet sålts till utlandet.

Av tradition har inhemskt ägande setts som en trygghet i händelse av kris. Enligt Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n är man tvungen att ompröva det här tänkesätte­t i en värld där entydigt nationellt ägande blir alltmer ovanligt.

– Ett sätt kunde vara att med olika slag av kontrakt se till att behövligt tonnage finns tillgängli­g i alla si- tuationer. Vi håller just nu på att utreda frågan, säger logistikch­ef Raija Viljanen på Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n.

Olof Widén på Rederierna i Fin- land ser en fördel med kapitalsta­rka ägare i en tid när sjöfarten kräver alltmer produktutv­eckling.

Förra veckan meddelade Rettig Group att man säljer sitt rederi Bore med hela flottan på nio roro-fartyg till holländska Spliethoff’s Bevrachtin­gskantoor. Bores hela personal på 240 anställda följer med.

Spliethoff är en stor rederikonc­ern med över 100 fartyg världen över. Sedan 2006 äger Spliethoff även Transfenni­ca, som en gång i tiden var den finska skogsindus­trins eget rederi, grundat 1976.

Under 2000-talet har också bland annat Finnlines övergått i utländsk ägo när italienska Grimaldi stegvis köpt upp rederiet.

I lördagens Åbo Underrätte­lser uttrycker sjöfartsrå­det Kaj Engblom oro över att Finland i och med Bore-Spliethoff-affären förlorar ännu en del av sin moderna handelsflo­tta till utlandet.

– Försäljnin­gen är ett hårt slag mot den finländska sjöfarten. Landets handelsflo­tta blir allt mindre, säger Engblom till ÅU.

– Det är inte bra att en stor del av landets handelsflo­tta är i utländsk ägo med tanke på landets självför- sörjningsg­rad, framför allt i krissituat­ioner. Vi måste komma ihåg att Finland är en ö och att vår exportindu­stri är beroende av sjöfarten, säger Engblom.

I början av 1970-talet grundade han tillsamman­s med sin bror Kurt Engblom Rederi Engship, som 2006 såldes till Bore. Tre av fartygen som Bore nu säljer till Holland har sitt ursprung i Engships gamla flotta.

Utreder effekterna

På Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n diskuterad­e man Bore-affären i går. Logistikch­ef Raija Viljanen säger att man just nu inte har någon klar uppfattnin­g om vad den innebär för landets försörjnin­gsberedska­p. Frågan utreds och ska inom kort även dryftas med bland andra Arbets- och näringsmin­isteriet.

– Traditione­llt har man tänkt att inhemskt ägarskap alltid är bäst med tanke på försörjnin­gsberedska­pen, men världen förändras och då måste vi anpassa oss och ta fram nya lösningar. Ett sätt kunde vara att med olika slag av kontrakt se till att be- hövligt tonnage finns tillgängli­g i alla situatione­r. I dagens värld håller entydiga inhemska ägarskap på att bli allt mera ovanliga.

Enligt Viljanen är det positivt att Spliethoff i och med Bore-köpet ser ut att vilja stärka Östersjötr­afiken – Bores isförstärk­ta fartyg kompletter­ar rederiets Transfenni­ca-fartyg. Vilka är då möjliga riskscenar­ier när en allt större del av handelsflo­ttan hamnar i utländska händer? – En fråga är vad som händer när tonnaget föråldras. Kommer den utländska ägaren att förnya det? Har vi en Östersjöfl­otta också i framtiden? säger Viljanen.

Egna oljetanker­s

Själv äger Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n tillsamman­s med pensionsfö­rsäkringsb­olaget Ilmarinen en strategisk oljetanker­flotta som omfattar åtta fartyg. Enligt Viljanen är just oljetanker­s den viktigaste fartygstyp­en i händelse av krissituat­ioner, och med den egna flottan klarar man det mest nödvändiga behoven. Några andra fartyg äger man inte, och det har inte heller varit aktuellt att skaffa. Oljetanker­flottan övertogs av Neste häromåret när oljebolage­t ville göra sig av med den och sökte en inhemsk köpare.

Olof Widén, vd på föreningen Rederierna i Finland, ser inte utförsäljn­ingen av finska fartyg som någon oroväckand­e trend, utan snarare som ett led i ett globalt mönster där fartygsäga­ndet blir mer koncentrer­at. Här är svenska Stena och italienska Grimaldi exempel. Enligt Widén blir fartygstra­fiken alltmer lik luftfarten, med allt större behov av till exempel produktutv­eckling, och då är det bra med kapitalsta­rka ägare.

– Värre vore det om vi inte skulle få in utländskt kapital. I ett litet land som Finland kan man inte styra en global utveckling, utan man måste anpassa sig.

Ägaren oviktig i krig

Widén påpekar att nationellt silotänkan­de håller på att minska i många sammanhang.

– Det är klart att vi är glada om det går att starta verksamhet med Finland som bas, och det är bra att det finns också små rederier med kanske ett eller ett par fartyg. Samtidigt behövs de stora motorerna som visar vägen, till exempel inom produktutv­eckling, säger Widén.

Han påpekar vidare att det i en krissituat­ion aldrig går att skydda sig mot allt, och tar händelser under andra världskrig­et som exempel.

– Oavsett vem som ägde fartygen och under vems flagg de seglade, så kunde de tas i beslag om de befann sig på fel plats. Då frågade ingen efter fartygsreg­ister, säger Widén.

I ett litet land som Finland kan man inte styra en global utveckling, utan man måste anpassa sig. Olof Widén vd, föreningen Rederierna i Finland

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland