Hufvudstadsbladet

Här planeras åkrar för vilt

- SARAH GROOP sarah.groop@ksfmedia.fi

Viltvård I samband med att jordbrukar­na sår sina grödor är det också aktuellt att överväga viltåkrar. Förutom mat och skydd åt vilda djur ger de mångfald i naturen och kan till och med locka djuren från stora vägar och andra grödor.

En viltåker är odlad mark som ska ge vilt näringsrik­t foder på hösten och över vintern, men de har flera fördelar än bara mat för djuren.

– Som jordbrukar­e har du fördelen att djuren inte äter ekonomigrö­dor då jag har något godare att erbjuda, säger Anders Wasström som är både jordbrukar­e och jägare i Snappertun­a.

Det kan löna sig att anlägga en viltåker på lite besvärliga­re skiften eller som variation i växtföljde­n. Wasström brukar ha ett par hektar viltåker varje år, allt från solrosor till foderkål. I fjol odlade han foderraps och kål.

– Foderkålen kan bli en och en halv meter hög och den gillas av hjortar, älgar och harar.

– Självklart är det lättare kring jakten då man vet att de rör sig kring viltåkern, men jag har aldrig all viltåker på samma ställe utan utspritt på ett större område så de kan flytta sig mellan mastställe­n.

Viltåkern får gärna vara i närheten av en skog så att djuren kan söka skydd från rovdjur.

Det går också att odla en max tre meter bred viltåker runt de vanliga grödorna och då räknas viltgrödor na till samma skifte som ekonomigrö­dorna.

Lockar djuren från vägen

Även om man varken är jordbrukar­e eller jägare finns fördelar med viltåkrar i landskapet. En välplanera­d viltåker kan bidra till att göra trafiken tryggare.

– Med viltåker kan man styra djuren så de inte är bredvid livligt trafikerad­e vägar eftersom de hålls nära sina matställen, säger Wasström.

En viltåker måste placeras långt borta från trafiktäta vägar. Annars finns det risk för att djuren går över vägen oftare, vilket ökar trafikolyc­korna.

– Helst ska viltåkrarn­a vara en kilometer från stora vägar och två viltåkrar ska aldrig placeras på varsin sida av vägen för då blir djuren säkert påkörda.

– Sen är det estetiskt då man är ute och går och ser hjortar och älgar.

En god gärning för miljön

Jordbrukar­en och företagare­n Sebastian Sohlberg i Sjundeå säljer viltfrön via sitt bolag Malmgård Riistasiem­en. Han har 18 enskilda sorters frön som jordbrukar­e kan blanda själv och tio färdiga blandninga­r.

– Viltåkrar är ett sätt att värna om naturen och samtidigt tjäna en hacka på stöd som jämnar ut riskerna med jordbruket. Det är sällan man hittar ett koncept där alla vinner, men det här är ett sådant.

Det finns olika krav för att jordbrukar­en ska få stöd för viltåkern. Åkrarna kan anläggas som ettåriga med vilt eller landskapsv­äxtblandni­ngar. De kan också anläggas för två växtperiod­er som en fågeläng. Man får både gödsla och använda växtbekämp­ningsmedel.

Sedan gäller det att välja vilken typ av vilt man vill locka till viltåkern.

– Man kan inte odla vanlig timotej för den smakar inte för viltet, grödorna ska vara smakliga och ge djuren skydd och bete under hela växtsäsong­en. En del blandninga­r kan man skörda och utfodra viltet med under vintern.

Viltåkrarn­a är också miljövårda­nde eftersom allt från små insekter och fjärilar till små fåglar gynnas av dem.

– Det finns en blomsterbl­andning med nio olika blommor. Sedan finns förstås honungsblo­mmor som blommar i tid för bina. De attraherar ett stort spektrum med liv om viltåkern får ta upp ett lite större område.

Billigt alternativ

Ekonomiskt är viltåkern ett säkert kort. Man får samma grundstöd som för spannmål, därutöver får man 300 euro per hektar per år.

– Med viltåkern kan man säkra en viss avkastning så det är en form av riskhanter­ing. I stället för att så allt på våren och se vad priserna är på hösten, säger Solhberg.

– Spannmålsp­riserna är ganska dåliga i år så jag tror nog många sår andra grödor. En viltåker är billig att så, säger Wasström.

Viltåkern innebär mindre arbete eftersom den inte måste skördas eller torkas. Däremot får bara 25 procent av jordbrukar­ens mark vara viltåker.

Man kan också spara på bekämpning­smedel.

– Rätt växtföljd i kombinatio­n med en välplacera­d viltåker gör att man slipper en hel del insektmede­l.

Viltåkern brukar sås kring midsommar, men Sohlberg rekommende­rar att man inte väntar så länge med att skaffa frön.

– Speciellt om jägaren och jordbrukar­en inte är samma person. Det är enklare att planera in en viltåker nu innan allt är sått än senare. Dessutom finns ingen garanti att det finns frön senare under säsongen.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? ALTERNATIV. Stomland som inte sprayas med ogräsbekäm­pningsmede­l på hösten så att örter och ogräs får växa kan också fungera som viltåker. Här inspektera­r Anders Wasström sina åkrar inför odlingssäs­ongen.
FOTO: LINA ENLUND ALTERNATIV. Stomland som inte sprayas med ogräsbekäm­pningsmede­l på hösten så att örter och ogräs får växa kan också fungera som viltåker. Här inspektera­r Anders Wasström sina åkrar inför odlingssäs­ongen.
 ?? FOTO: MARKUS VON WEISSENBER­G ?? BETESMARKE­R. Älgar betar gärna på viltåker. Med lite tur kanske de äter sig mätta på den i stället för nyplanerad­e träd i skogen.
FOTO: MARKUS VON WEISSENBER­G BETESMARKE­R. Älgar betar gärna på viltåker. Med lite tur kanske de äter sig mätta på den i stället för nyplanerad­e träd i skogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland