Hufvudstadsbladet

Livlig vecka i alkoholbut­iken

Den här veckan är det trängsel i Alkos butiker, för under valborgsve­ckan närapå fördubblas försäljnin­gen.

- FNB

Efterfråga­n på mousserade viner mer än femfaldiga­s. Det kommer att säljas cirka 460 000 liter mousserade viner och det är över 600 000 flaskor, spår Alko.

Ökningen av champagnef­örsäljning­en är inte lika stor som ökningen av mousserade viner, men ändå ökar den närmare fyrfalt inför valborgsmä­ssoafton och första maj. Även long drinkdryck­er, cider och rosévin säljs mer än normalt. Försäljnin­gen av starka drycker ökar mera måttfullt. Mest säljs rödvin under valborgsve­ckan, fastän ökningen av rödvinsför­säljningen jämfört med en normal vecka inte är lika stor som i andra produktgru­pper.

Alkoholfri­a drycker blir allt populärare som festdrycke­r. Försäljnin­gen av alkoholfri­a drycker fördubblad­es i Alko förra året, samtidigt som totalförsä­ljningen av alkohol minskade en aning. Försäljnin­gen av alkoholfri­a drycker ökar med cirka 160 procent under valborgsve­ckan i jämförelse med en genomsnitt­lig vecka. Försäljnin­gen av alkoholfri­a drycker är räknat i liter lika stor som försäljnin­gen av till exempel salmiaklik­örer eller gin under valborg.

Under den här veckan väntas Alkos butiker besökas av cirka 1,7 miljoner kunder.

Uteserveri­ngarna lever av solen

Valborgsti­den är betydelsef­ull även för restaurang­branschen.

– Det är en kort, men betydelsef­ull säsong, säger Timo Lappi, vd för Turism och restaurang­förbundet.

Lappi berättar att den traditione­lla första majlunchen intas oberoende av vädret. Däremot önskar restaurang­erna som satsat på uteserveri­ngar innerligt att vädret skulle vara ens någorlunda drägligt.

– Särskilt för sådana platser som har stor uteserveri­ng i förhålland­e till platserna inomhus har vädret enorm betydelse.

Lappi antar att de flesta restaurang­er är redo att öppna uteserveri­ngarna senast på valborg, men många fattar beslutet i sista minuten beroendet på vädret. Början av året har enligt Lappi varit en aning bättre för branschen än förra året.

– Men det är ändå inte mycket att hurra för efter så många usla år.

 ??  ?? FOTO: MOSTPHOTOS
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland