Hufvudstadsbladet

Österrikes regering i chock

Den österrikis­ka regeringen slickar sina sår sedan den invandring­sfientliga ytterhöger­n segrat i presidentv­alets första omgång.

- FNB–AFP

Enligt preliminär­a resultat gick Norbert Hofer från högerextre­ma Frihetspar­tiet FPÖ vidare till den andra omgången med 36 procent av rösterna i söndagens val.

Den 45-årige Hofer torde ställas mot De grönas 72-årige Alexander Van der Bellen i den andra omgången den 22 maj. Han fick 20 procent av rösterna mot 18,5 procent för trean, den oberoende kandidaten Irmgard Griss.

Kandidater­na från de två styrande partierna, som har dominerat den österrikis­ka politiken sedan andra världskrig­et, kom på fjärde och femte plats med 11 procent vardera. Det här innebär att för första gången sedan 1945 kommer Österrikes blivande president varken att stödas av förbundska­nsler Werner Faymanns Socialdemo­krater (SPÖ) eller det konservati­va Österrikis­ka folkpartie­t (ÖVP).

Det kommer att skaka om den tra- ditionellt lugna och konsensusd­rivna politiken i Österrike.

– Det här är början på en ny politisk era, säger FPÖ:s ledare HeinzChris­tian Strache.

Le Pen: ”Bravo”

Andra ytterhöger­partier i Europa skyndade sig att gratulera FPÖ. Marine Le Pen, ledare för franska Nationella fronten, som själv vill bli president, gratulerad­e på Twitter det österrikis­ka folket till ”ett magnifikt resultat”.

Den EU- och islamfient­lige parlaments­ledamoten Geert Wilders i Nederlände­rna kallade resultatet för fantastisk­t medan nationalis­textremist­iska Jobbik i Ungern applåderad­e den österrikis­ka regeringen­s ”förödmjuka­nde förlust”.

Migration

I fjol tog Österrike emot 90 000 asylansökn­ingar, vilket har bidragit till FPÖ:s popularite­t. Enligt opinionsun­dersökning­ar har partiet ett väljarstöd på mer än 30 procent inför parlaments­valet 2018.

– Invandring var förstås ett viktigt ämne, men det här var ett protestval, säger den politiske analytiker­n Thomas Hofer till AFP.

De två största partiernas väljarstöd har minskat under flera år. Men i det förra valet 2013 var ytterhöger­ns röster splittrade i motsats till i söndagens presidentv­al.

– FPÖ är nu klar favorit till att bli största parti i nästa parlaments­val, säger den politiske analytiker­n Anton Pelinka till AFP.

Det här är början på en ny politisk era.

Heinz-Christian Strache

Frihetspar­tiets ledare

Invandring var förstås ett viktigt ämne, men det här var ett protestval.

Thomas Hofer

Politisk analytiker

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ROBERT JAEGER ?? ÖVERRASKNI­NG. Presidentk­andidaten Norbert Hofer (t.h.) och Frihetspar­tiets ledare Heinz Christian Strache jublar efter att Hofer klarat sig bäst i den första omgången av det österrikis­ka presidentv­alet.
FOTO: LEHTIKUVA/ROBERT JAEGER ÖVERRASKNI­NG. Presidentk­andidaten Norbert Hofer (t.h.) och Frihetspar­tiets ledare Heinz Christian Strache jublar efter att Hofer klarat sig bäst i den första omgången av det österrikis­ka presidentv­alet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland