Hufvudstadsbladet

Grillfors: Vi tror på oss själva

I IFK-lägret har man riktat blickarna framåt efter helgens märkliga händelser. I kväll vill spelarna bevisa att laget är värt att spela vidare om guldet.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Ett par nätters sömn, lite avstånd från hockeyn och ny kraft från de gemensamma motgångarn­a. IFK-lägret har lagt lördagens fruktansvä­rda domarmiss bakom sig och riktar nu blickarna framåt.

– Vi vill vända det negativa till en positiv grej för oss. Det ger oss kraft. Vi vill gå ut och visa åt alla att vi kan bättre och vi vill visa att vi inte påverkas av det som hände, säger Daniel Grillfors efter måndagens träningspa­ss i ishallen.

IFK-lägrets psyke sattes under hård press i helgens finaler som båda slutade i förlust. Speciellt i den femte matchen valde domarna att inte blåsa för ett solklart felbyte för Tappara. Några sekunder senare satte Jere Karjalaine­n segermålet bakom Ville Husso.

– Ingen fokuserar längre på det som hände. Vi har lämnat det bakom oss. I dag var det skämt och skratt och glada miner under morgonmöte­t med killarna, säger Grillfors.

– Det är klart det grämde mycket efter matchen och också i går morse. Men hänt är hänt och vi siktar framåt nu.

Läget är rätt enkelt för IFK. Laget måste vinna i Tammerfors i kväll om man ska fortsätta kämpa om mästerskap­et.

– Vi har ju spelat två tajta matcher där i Tammerfors. Nu gäller det att vara bra i tre perioder. I de tidigare matcherna har första perioden varit stark av oss medan den andra inte lyckats lika bra, funderar Grillfors.

I de tre första finalerna var IFK det klart bättre laget och rödtröjorn­a hade också en 2–1-ledning inför den fjärde finalen i Tammerfors. Med ryggen mot väggen klarade Tappara av att höja sin nivå samtidigt som IFK inte riktigt klarade av att prestera på samma nivå som tidigare.

– I de första matcherna hade vi en del flyt och pucken studsade vår väg. Ibland har man de där studsarna med sig och ibland har man inte dem. I finalerna blir det rätt få lägen och då gäller det att ta vara på dem då de kommer, säger IFK-backen.

– Vi kan definitivt spela mycket bättre än vi gjort. De får en hel del enkla lägen på grund av missar vi gör, säger Grillfors.

Den svenska backen har missat två av finalerna men då han varit med har han hört till de absolut bästa spelarna på planen. Grillfors läser spelet fantastisk­t väl, stortrivs i Antti Törmänens hockeysyst­em där spelarna ska reagera och ta rätt beslut i rinken, han hittar den extra tiden för att lösa situatione­r och hans uppspel hittar nästan utan undantag fram till lagkamrate­rna. Då han dessutom använder sin knivskarpa hockeyhjär­na i defensiven är han en av lagets nyckelspel­are i den fortsatta guldjakten.

– Vi har blivit starkare defensivt hela tiden och vårt försvar är mycket bra. Men vi tappar fortfarand­e lite i försvaret. Vi måste vara noggrannar­e och mer fokuserade och framför allt ska vi tro på oss själva.

Trots det pressade läget och lördagens domslut är Grillfors och de övriga spelarna medvetna om att allt fortfarand­e är möjligt.

– Det viktigaste i tisdagens match är att vinna, slår han fast.

– Vi tror på oss själva och vet att inget är avgjort eller över.

Grillfors säger att all fokus ligger i att göra allt så bra som möjligt i den sjätte matchen och tvinga fram en sjunde och avgörande match inför hemmapubli­ken.

– Att få spelas en sjunde match på hemmaplan är en stor dröm för många, säger han.

– Det kan väl inte bli bättre än så. Med övertidsse­ger sedan, säger han leende. Sedan blir han allvarlig igen. – Att vinna följande match är viktigast.

Vi har ju spelat två tajta matcher där i Tammerfors. Nu gäller det att vara bra i tre perioder.

Daniel Grillfors

IFK

 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM ?? NYCKELSPEL­ARE. Daniel Grillfors säger att IFK-spelarna tror på sig själva och att laget klarat av att vända pressade lägen till seger tidigare under säsongen.
FOTO: TOR WENNSTRöM NYCKELSPEL­ARE. Daniel Grillfors säger att IFK-spelarna tror på sig själva och att laget klarat av att vända pressade lägen till seger tidigare under säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland