Hufvudstadsbladet

Att höja accisen är mest rättvist

- JöRGEN GRANHOLM Korsholm

BRäNSLEBES­KATTNINGEN De senaste dagarna har det cirkulerat uppgifter i tidningspr­essen att det gamla förslaget att införa kilometers­katt för bilar ska värmas upp på nytt. Som om inte det skulle samlas in tillräckli­gt med pengar från trafiken redan nu.

Jag är den sista som vill tala för ett högre bränslepri­s men om politikern­a med våld ska samla in mera pengar från vägtrafike­n så är en (liten) höjning av bränsleacc­isen det billigaste, enklaste och mest rättvisa. Det kostar ingenting i administra­tion. Det är rättvist därför att varje fordon får stå för en kostnad som är proportion­ell mot hur lång sträcka fordonet körs. En stor bil som förbrukar mycket bränsle får betala mera än en mindre bil. Och det misslyckad­e påhittet att betala ut premier till den som byter till en ny bil, om vissa kriterier uppfylls, löses på ett mycket smidigare sätt genom att en ny bil förbrukar mindre bränsle än en äldre bil. Inget lobbande om vilka landsdelar som ska få billigare tariffer än andra.

Förslaget att införa båtskatt är lika misslyckat. Det är ju fritidsbåt­trafiken som ska beskattas för nyttotrafi­ken kör ju med lindrigare beskattat bränsle redan nu. Båtbensin har i alla tider beskattats lika hårt som bilbensin. Sedan några år är också dieselbrän­sle för båtar lika hårt beskattat som dieselbrän­sle för landsvägst­rafik. Minst två tredjedela­r av kostnaden för varje bränslelit­er går således raka vägen in i statskassa­n. De utgifter som statsmakte­n har för fritidsbåt­trafiken är nog väldigt obetydliga jämfört med vad landtrafik­en kostar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland