Hufvudstadsbladet

Tur med taxi

- SANNE

●● Vissa taxichauff­örer är verkliga fynd. Som turist utomlands får man oftast de intressant­aste upplysning­arna av taxichauff­örerna. Nyligen fick jag en guidad tur genom Warszawa, kryddad med historiska anekdoter och prisvärda insidertip­s för samma pris som taxiresan.

Jag hoppade in och sade att jag vill åka till Gamla stan. Chauffören, en äldre man, vände sig om, tittade stint på mig och frågade på god engelska om jag vet vad som gör Gamla stan i Warszawa unik? Utan att vänta på svar upplyste han mig om att det är den nyaste Gamla stan i världen.

– För alltihop är nybyggt efter kriget. Men alla hus är inte renoverade, en del är bara fasader. Fusk – fast det skulle man inte få veta, kommuniste­rna ville få det att se ut som om allt var på riktigt.

Medan vi åkte genom stan gav han sin syn på utveckling­en efter andra världskrig­et.

– Kommunisme­n var bra, i tre-fyra år. Det var ett oslagbart system när det gällde att snabbt bygga bostäder till hundratuse­ntals människor. Alla gjorde sitt och det kom nya hus med rasande fart. Men sen var det en katastrof. Man borde kunna ha kommunism i några år, men inte mer.

●● I dag byggs det igen mycket i centrum av Warszawa, kontorsskr­apor med glasfasade­r och 20-30 våningar dyker upp bakom gamla hus och förändrar stadsbilde­n. Det föll inte taxichauff­ören i smaken. De passar varken in i stadsbilde­n eller i en levande stad tyckte han. Han pekade ut några byggen som invånarna i Warszawa försökt stoppa för att hålla kvar den stadsbild de vill ha.

– En stad måste ha bostäder också i centrum. Vi behöver bostäder som vanliga människor med vanliga löner har råd att bo i, inte flera kontorsbyg­gnader eller lyxbyggnad­er som står halvtomma.

Innan vi var framme i Gamla stan fick jag få tips på en nyöppnad restaurang värd att besöka och lära mig se skillnaden mellan olika taxiföreta­g. Det finns företag som har en fast prissättni­ng och skyltar med priset i rutan, men det finns också chaufförer som kör utan att höra till något bolag och utan fasta pris.

– Stiger du in i en sån där, sade min chaufför och pekade på en taxi med bara ett stadsmärke på dörren, så kan den här resan kosta flera hundra zloty. Den har inga fasta priser utan kunden förhandlar om priset för varje resa. Turister betalar alltid mer.

Själv tog han 30 zloty (cirka 7 euro) för den 10 minuter långa resan, inklusive infoflödet. Han fick lite dricks också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland