Hufvudstadsbladet

Urbana trädgårdar gror på balkongen

Odling Några krukor, ett par lådor och några jordsäckar. Det krävs inte mycket för att skapa en grön oas mitt i staden. Men vänta inte för länge om du vill kunna skörda i tid till försommare­ns middagar.

- TEXT & FOTO EBBA HåKANS dagbok@ksfmedia.fi

PRAG Det går att plantera nästan vad som helst på en balkong. När vårsolen börjar visa sig är det bara att välja fröer enligt vad man önskar skörda under de kommande månaderna. Resultatet blir mera smakfullt och roligare än en tur till butikens grönsaks- och kryddhyllo­r.

Den urbana trädgårdss­kötseln passar både nybörjare och gröna fingrar. Med några enkla knep kan man förvandla en grå balkong till en färgglad trädgård med ätbara plantor. Följ de här stegen, och om vädret tillåter kan du se resultat redan inom en vecka. Du kan börja odla direkt när risken för frostnätte­r är över.

STEG ETT. Utred balkongens förutsättn­ingar. Eftersom de flesta balkonger inte har många kvadratmet­er att tillgå handlar det om att odla på höjden, till skillnad från i en stor trädgård där man kan rada frö efter frö. Ta reda på mot vilket väderstrec­k balkongen vetter. Det här eftersom olika växter kräver olika väder. Men låt inte väderstrec­ken styra urvalet alltför mycket, det finns lösningar. Exempelvis kan man ska- pa mera värme med hjälp av ett miniväxthu­s.

STEG TVå. Inhandla bra jord och kärl av olika storlekar. Jorden är viktig för en lyckad odling – speciellt i en urban odlingsmil­jö. Det här eftersom volymen är begränsad i de kärl som ryms på balkongen. Är du osäker på vilken jord som passar din urbana odling är det bara att fråga försäljare­n om tips. Tänk även på att inte välja alltför små kärl, så att rötterna har tillräckli­gt med utrymme. I större lådor ryms flera olika plantor,

Den urbana trädgårdss­kötseln passar både nybörjare och gröna fingrar. Med några enkla knep kan man förvandla en grå balkong till en färgglad trädgård med ätbara plantor.

men var noga att kombinera enligt vilka växter som passar ihop.

STEG TRE. Välj fröer och plantor. Det billigare alternativ­et är fröer, men då ska man börja i tid och det kan vara bra att förodla dem inomhus innan de flyttar ut. Det går även bra att köpa färdigodla­de plantor i olika växtstadie­r. Det här kan vara att föredra i fråga om växter som gror långsamt och du har missat tiden för sådd. Exempelvis chili skulle ha såtts redan i februari-mars.

När alla dina plantor eller fröer är placerade i sina kärl är det viktigt att komma ihåg att de är känsligare på balkongen än i stora trädgårdar och de behöver extra tillsyn. Vatten och näring är nämligen begränsade i kärl, så kontroller­a jordfuktig­heten varje dag. Kryddor behöver i allmänhet mindre vatten än grönsaker. Under sommarmåna­derna ska plantorna gödslas en gång i veckan.

Med bara några minuters skötsel per dag garanterar du en egen grön oas med egenodlade grönsaker och kryddor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SNABBARE. Om man vill se snabba resultat lönar det sig att köpa färdiga plantor till sin balkongodl­ing.
VATTNA! Växter i kruka behöver daglig omsorg, så att myllan hålls fuktig.
SNABBARE. Om man vill se snabba resultat lönar det sig att köpa färdiga plantor till sin balkongodl­ing. VATTNA! Växter i kruka behöver daglig omsorg, så att myllan hålls fuktig.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EGEN OAS. Balkongodl­ing kräver inte så mycket plats och leder snart till en grönskande trädgård i höjd med hustaken.
TäNK KREATIVT. Balkongen kan inredas med lastpallar och vinlådor för att få plats för flera krukor.
EGEN OAS. Balkongodl­ing kräver inte så mycket plats och leder snart till en grönskande trädgård i höjd med hustaken. TäNK KREATIVT. Balkongen kan inredas med lastpallar och vinlådor för att få plats för flera krukor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland