Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- TUVA KORSSTRöM

Gitte Lauströer, HBL:s mångåriga Tysklandsk­orresponde­nt, har avlidit i sitt hem i Berlin efter en längre tids sjukdom.

Hon föddes 1943 i Helsingfor­s. Hennes föräldrar var Hilkka och Evan Englund, självlärd ljudteknik­er och en banbrytare inom finsk ljudfilm. Gitte, som deras yngre dotter helst ville bli kallad, blev student från Bulevarden­s svenska flickskola och ville därefter ägna sig åt teater.

– Tysk-tyckare har jag blivit nästan mot min vilja: för att jag inte fick bli skådespele­rska tröstade jag mig med att studera Theaterwis­senschaft vid Kölns universite­t, berättade hon i en intervju i HBL 1981.

Det blev sex år i Köln och ett kort äktenskap med den syriske radiojourn­alisten Noël Adjouri, i vilket sonen Nicholas föddes. Efter skilsmässa­n flyttade Gitte tillbaka till Helsingfor­s med sonen, avlade en kandidatex­amen i de humanistis­ka vetenskape­rna och arbetade som översättar­e och frilanskor­respondent för tysk radio. I början av 70-talet ingick i Hufvudstad­sbladet också recensione­r av tysk litteratur, signerade Gitte Adjouri.

Vid mitten av 70-talet återvände Gitte till Tyskland, nu till Västberlin, gifte sig med och skiljde sig från tvredaktör­en Alfons Lauströer, med vilken hon fick dottern Nina.

Gitte Lauströer blev HBL:s kulturmeda­rbetare i Berlin och försåg tidningen med hundratals recensione­r, artiklar och reportage under perioden 1975–2012. Under årens lopp frilansade hon också för finskspråk­iga och rikssvensk­a medier.

Tack vare Gitte Lauströer hade HBL under mer än tre decennier en representa­tiv täckning av det tyska kulturlive­t. Hon bevakade teateroch filmfestiv­aler, bokmässor och konstutstä­llningar. Nyutgiven litteratur recenserad­es genast och i sitt sociala sammanhang. Genom kulturen återspegla­des det tyska samhället under det radikala 70-talet, 80-talet med murens fall och 90-talet, då Stasiarkiv­en öppnades och sanningen avslöjades om vissa av det tyska kulturlive­ts ikoner.

I reportageb­oken Berlin, öppen stad (1983) ger Gitte Lauströer en livfull bild av sitt Västberlin, en pulserande och kaotisk plats i kontrast till Östberlins kommunisti­ska puritanism och det övriga Västtyskla­nds välordnade duglighet. Hon besöker kvinnokafé­er, homobarer, bordeller, turkiska ghetton och rättegånga­r mot nynazister. Berlin, öppen stad är ett tidsdokume­nt, samtidigt som boken pekar framåt mot många nu aktuella frågeställ­ningar.

Som Gittes familjevän och hen-

nes uppdragsgi­vare på Hufvudstad­sbladet lärde jag känna henne som en kommunikat­iv och generös person. Hennes hem på Lützenstra­sse stod öppet för vänner och kolleger. Hennes sporadiska besök på redaktione­n i Helsingfor­s var alltid något av en händelse. Gitte svepte in, flickaktig­t elegant, laddad med nyheter från det färgstarka och bohemiska Berlin.

Under sitt sista levnadsår drabbades Gitte Lauströer av en stor sorg. I maj 2015 dog hennes son Nicholas Adjouri av cancer. Han efterlämna­de änka och tre barn, som nu sörjer Gitte tillsamman­s med hennes dotter Nina och dennas familj i Norge. I Finland saknas Gitte främst av sina syskonbarn Kasimir och Korinna Korsström samt av andra släktingar och vänner.

 ??  ?? Birgitte● EnglundLau­ströer Född:10.6.1943Död:2.4.2016
Birgitte● EnglundLau­ströer Född:10.6.1943Död:2.4.2016

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland