Hufvudstadsbladet

50 år av solidarite­t

-

I dag har det gått femtio år sedan en grupp damer och några herrar gick samman och bildade Understöds­föreningen för Emmaus lumpsamlar­e. Det firas med kaffe, tårta och nyutgiven bok.

Emmaus två loppmarkna­der i Vallgård och på Drumsö håller stängt för städning och sortering på måndagar. På Backasgata­ns loppis råder ändå full sysselsätt­ning, då frivilliga torkar damm och sopar, hänger upp kläder och kontroller­ar att elektronis­ka apparater fungerar.

I köket bakas tårtor inför dagens festlighet­er, då kaffepanna­n kommer att stå varm mellan klockan 12 och 15. På kvällen lanseras festskrift­en Emmaus Helsingfor­s 50 år – arbete, stöd, hopp som är resultatet av en kollektiv satsning bland föreningen­s medlemmar.

Det som började som en understöds­förening för lumpsamlar­e är i dag en aktiv frivilligo­rganisatio­n med mångsidig verksamhet både i Helsingfor­s och på ett tiotal orter i världen. Inkomstern­a kommer från de två loppmarkna­derna.

– Lådan med donationer fylls flera gånger varje dag. Vi får in jättefina saker, ibland sitter prislappen fortfarand­e kvar på något plagg, säger föreningen­s ordförande Helka Ahava.

Ulla Hoyer understryk­er att Emmaus loppisar inte tar emot lump.

– Allt måste vara helt och rent, sådant som man tänker sig att någon ännu kan använda.

Bästsäljar­en på Emmaus stavas kläder – helt vanliga vardagsklä­der för damer och herrar. Barnkläder går också åt, men inte i samma takt som vuxenkläde­r. På Drumsö är det däremot böcker och designprod­ukter som rör på sig mest.

Damerna påminner om att Emmaus inte är någon välgörenhe­tsorganisa­tion.

– Vårt motto är att göra tillsam-

mans. Genom vårt arbete gör vi gott åt både våra samarbetsp­artners och åt oss själva, säger Ahava.

– Det är motiverand­e att jobba tillsamman­s, man känner att man kan vara till nytta och glädje, att den egna insatsen har betydelse, säger Hoyer.

De flesta av Emmaus frivilliga är pensionäre­r, men där finns också arbetslösa och unga arbetande.

– Vi är som ett litet varuhus, vi har det mesta man behöver för att hålla sig varm eller för att inreda ett hem. Allt finns kanske inte varje dag, så ibland måste man komma flera gånger, säger Ulla Hoyer. PETRA MIETTINEN

 ?? FOTO: PETRA MIETTINEN ?? MäRKESKLäD­ER SäLJER BRA. Ulla Hoyer lyfter fram inhemska tröjor till en synligare plats då dessa intressera­r kunderna.
FOTO: PETRA MIETTINEN MäRKESKLäD­ER SäLJER BRA. Ulla Hoyer lyfter fram inhemska tröjor till en synligare plats då dessa intressera­r kunderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland