Hufvudstadsbladet

Stor hemmaplans­favör i finalerna

-

Ligaguldet kan avgöras i kväll i Tammerfors. HBL blickar tillbaka på de fem första finalerna.

HIFK–Tappara 4–0 (2–0, 1–0, 1–0)

IFK fick en drömstart på finalserie­n då Joonas Rask satte 1–0 i första minuten. Ett mål i slutet av första perioden och ett i början av andra avgjorde matchen där hemmalaget var klart bättre. IFK fick Tappara att se riktigt svagt ut då Ville Husso häll nollan för andra matchen i följd.

Målskyttar: Joonas Rask, Jasse Ikonen, Yohann Auvitu, Tomi Tuomisto.

Tappara–HIFK 2–1 (0-0, 1-0, 1-1)

Den första perioden i Tammerfors var som en fortsättni­ng på den första matchen – IFK förde spelet men lyckades inte den här gången sätta pucken i mål. I den andra perioden tog Tappara över spelet totalt och tog ledningen. Efter IFK:s kvittering i mitten av tredje perioden kunde Juhani Jasu sätta segermålet från närhåll.

Målskyttar: Kristian Kuusela (Tappara), Tomas Zaborsky (IFK), Juhani Jasu (Tappara).

HIFK–Tappara 6–0 (1-0, 2-0, 3-0)

Ny match i Helsingfor­s och ny enorm dominans av hemmalaget. Tappara hängde med i en period men då Corey Elkins satte 2–0 direkt efter första pausen kändes matchen avgjord. Efter det lyckades det mesta för IFK medan Tappara aldrig hittade sitt spel. Hemmalaget fullbordad­e utklassnin­gssegern med tre mål under matchen sista åtta minuter.

Målskyttar: Arttu Luttinen, Corey Elkins 2, Teemu Ramstedt, Juuso Puustinen, Robert Leino.

Tappara–HIFK 3–0 (1-0, 0-0, 2-0)

Tapparas superjunio­r Patrik Laine väckte sitt lag med att göra 1–0 och spela fram till båda 2–0 och 3–0 i en match där eftersnack­et handlade om Tomas Zaborskys höga klubba och Tuukka Mäntyläs hopptackli­ng mot Siim Liiviks huvud. Tappara lyckades höja sin nivå rejält inför den fjärde matchen och nykomponer­ade första kedjan gjorde tre mål medan IFK inte riktigt fick sitt spela att fungera.

Målskyttar: Patrik Laine, Jani Lajunen, Kristian Kuusela.

HIFK–Tappara 1–2 (1-0, 0-1, 0-1)

Lauri Taipalus gav IFK ledningen och Aleksi Elorinne kvitterade med Tapparas första mål i Ishallen i finalerna. Efter det stod domarduon för en kolossal miss då man valde att blunda för att Tappara hade sex spelare på isen. I följande stund satte Jere Karjalaine­n segermålet bakom Ville Husso. Domarmisse­n och målet lamslog IFK och hemmalaget fick aldrig i gång en ordentlig spurt.

Målskyttar: Lauri Taipalus (IFK), Aleksi Elorinne (Tappara), Jere Karjalaine­n (Tappara).