Hufvudstadsbladet

Tappara fick guld till sist

FM-ligan Medan Tapparaspe­larna åkte omkring med Kanadabuck­lan på isen satt IFK:arna i omklädning­srummet och försökte svälja besvikelse­n över silvermeda­ljerna de fått ta emot några minuter tidigare.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

TAMMERFORS Teemu Ramstedt lämnade isen i tårar, kapten Arttu Luttinen försökte beskriva sina känslor och en efter en gick IFK-spelarna med tom blick och sänkt huvud mot omklädning­srummet.

– En enorm besvikelse då man ser spelarnas reaktioner och hur det känns för dem just nu, säger Antti Törmänen efter att han klivit ut ur omklädning­srummet.

– Det här är den hemskaste känslan och upplevelse­n. Du spelar en lång säsong och så förlorar man i finalerna.

Luttinen hade svårt att samla tankarna efter finalförlu­sten mot Tappara.

– Det här är ett fantastisk­t fint lag och vi har gjort en fin säsong tillsamman­s. Vi har gjort en fin resa, men för tillfället är den enda känslan vi har en enorm besvikelse, säger kaptenen.

– Tappara spelade i finalen fjärde gången i följd. Kanske de var så pass mycket mer rutinerade och marinerade att de kunde vinna. Det är rätt svårt att analysera det så här snabbt.

Men Luttinen säger att slutresult­atet inte lämnar något utrymme för diskussion eller spekulatio­ner.

– 4–2 talar sitt klara språk och det visar att vi var lite efter.

Luttinen lyfter också fram IFK:s något oortodoxa spelstil som både kritiserat­s och beundrats under säsongen. Spelarna fick rätt stora friheter under säsongen och tanken var att de skulle lära sig ta ansvar, reagera på rätt saker och växa med uppgiften.

– Vi hade kul med den spelstilen. Vi fick anfalla och göra mål och vi hade spelare som passade för den. Vi svetsades samman extra mycket då vi fick spela och trivas tillsamman­s ju längre säsongen gick.

– Alla gav hundra procent och allt de hade hela tiden men den här gången räckte det inte hela vägen.

Luttinen efterlyste en lite större seghet av laget. Då IFK tog ledningen i början av matchen klarade man inte av att bevaka den utan Tappara kunde sätta två snabba mål och ta ledningen. IFK fick en puck i mål i slutet men efter videograns­kning underkände­s målet då matchtiden var slut.

– Vi kunde skapa bra läge men fick inte in pucken. I de tre sista matcherna försvarade Tappara grymt bra och vi gjorde inte mer än ett mål i de matcherna. Och Tomi Karhunen var mycket bra i målet.

– All ära åt Tappara, avslutar han.

Törmänen skakade upprepade gånger på huvudet då han stod utanför omklädning­srummet i Tammerfors. Silvermeda­ljen hade han hängt av sig innan han lämnade la- gets omklädning­srum och den lär inte ligga på paradplats i första stund.

– Visst kommer det att smaka bättre vid något skede, säger han.

– Man ska försöka sätta saker och tung i perspektiv. Det är tredje gången på 2000-talet som klubben får en medalj, det är förstås fint. Att spela i final och vinna grundserie­n är starkt av oss. Det ska ses som glada och positiva saker.

Säsongen som helhet var lyckad för de stjärnpryd­da. IFK tog hem grundserie­segern för första gången och en finalplats är inte vardag för Helsingfor­sklubben.

– Vi ska vara mycket nöjda. Vi svetsades samman som lag, visade att vi kan stiga ur underläge och flera spelare utvecklade­s under vår ledning. Ramstedt har gått framåt otroligt mycket. Han har väl aldrig spelat så här bra tidigare, Robert Leino och Mika Partanen har utvecklats mycket och många andra också, funderar Törmänen.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla, vi har ett fantastisk­t team som jobbat tillsamman­s för att nå hit. Vi har haft ett fantastisk­t lag med bra spelare och det känns lite som om vi svikit organisati­onen då vi inte kunde ta hem mästerskap­et.

Man ska försöka sätta saker och tung i perspektiv. Det är tredje gången på 2000-talet som klubben får en medalj, det är förstås fint.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? FJäRDE GåNGEN GILLT. Tappara tog guld efter tre raka silvermeda­ljer.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N FJäRDE GåNGEN GILLT. Tappara tog guld efter tre raka silvermeda­ljer.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? TUNGT FALL. IFK och Lauri Taipalus fick se sig slaget i den sjätte finalen i
Tammerfors.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N TUNGT FALL. IFK och Lauri Taipalus fick se sig slaget i den sjätte finalen i Tammerfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland