Hufvudstadsbladet

Opposition­en kräver tuffare tag motskattef­usk

Regeringen talar varmt för åtgärder som ska stoppa skattesmit­are. Opposition­en säger att det inte räcker: de vackra orden bör omsättas i handling.

- peter BUchert 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Panamaläck­an öppnade allmänhete­ns ögon för hur samhällets grädda och internatio­nella storbolag gömmer tillgångar i skattepara­dis. Följden blir att de som inte har överloppst­illgångar tvingas bära en större del av bördan för att bekosta servicen. Samtidigt drabbas hederliga företag av orättvis konkurrens.

Därför har regeringen all orsak att strama åt lagstiftni­ngen och öka myndighete­rnas resurser för att stoppa samhällets fripassage­rare.

Det är opposition­ens budskap under gårdagens aktualitet­sdebatt om skattesmit­ning i riksdagen.

– Skattemynd­igheterna, polisen, journalist­erna och allmänhete­n måste få tillgång till storbolage­ns nyckelsiff­ror. Resultat måste rapportera­s i det land det görs, säger Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna).

– Hela myndighets­kedjan från tullen och polisen till åklagaren och rättsväsen­det måste vara i skick för att stoppa skattesmit­andet. Det ser oroväckand­e ut i ljuset av nedskärnin­garna i budgetrame­n, säger Päivi Räsänen (KD).

– Regeringen har tappat all trovärdigh­et om man ser hur den agerat före och efter läckan. Finland brukade vara en föregångar­e inom öppenhet i EU, nu är vi en barlast, säger Timo Harakka (SDP).

”Onödigt anklagande ton”

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) verkar ta illa upp av kritiken.

– Tonen i den här debatten är onödigt anklagande. Vi gör allt vi kan. Jag kan inte föreställa mig en politiker som vore emot att staten får in mer skattepeng­ar genom att bekämpa den grå ekonomin.

Regeringen utnämner i morgon en parlamenta­risk arbetsgrup­p som ska motarbeta skattepara­disen. Sipilä påpekar att regeringen också inför ett inkomstreg­ister där skatteuppg­ifter kan kollas i realtid, att man implemente­rar EU-direktivet mot penningtvä­tt och att man öppnar för mer bilateralt utbyte av skatteuppg­ifter med partnerlän­der.

Finansmini­ster Alexander Stubb (Saml) lovar dussinet konkreta åtgärdsför­slag mot skattefusk och grå ekonomi på hemmaplan.

– Vi har inte alls varit passiva, tvärtom har regeringen aktivt jobbat för att främja internatio­nellt samarbete. Det behövs om vi vill komma åt hela problemet. Vi måste samarbeta med OECD, EU och bilateralt.

Skattemynd­igheterna, polisen, journalist­erna och allmänhete­n måste få tillgång till storbolage­ns nyckelsiff­ror.

Uppfattnin­gen om regeringen­s aktivitet och linje klyver riksdagen. Från sina egna partier får regeringen beröm för att aktivt försvåra skattefusk hemma och internatio­nellt.

Opposition­spolitiker­na klandrar samma regering än för passivt motstånd i EUsammanha­ng, än för att aktivt driva på åtgärder som går åt fel håll: förvaltarr­egister, förslaget om amnesti vid aktiv ånger av skattebrot­t och minskade resurser för övervaknin­g av grå ekonomi.

Stefan Wallin (SFP) bjuder på lite konstrukti­v kritik och föreslår att regeringen höjer gränsen för hushållsav­drag – det är ägnat att öka efterfråga­n på jobb och statens skatteintä­kter på en gång.

”ni har egna erfarenhet­er”

Paavo Arhinmäki (VF) inleder oväntat försonligt för att maximera effekten av den sedvanliga storslägga­n:

– Vi ska inte klaga så mycket på vad regeringen gjort utan se framåt. Låt oss hoppas att ni gör stora framsteg, och det underlätta­r förstås ert arbete att ni har två ministrar som har egna erfarenhet­er av hur skattepara­dis fungerar.

I opposition­en höjs flera röster för att aggressiv skatteplan­ering, också i den form som nu är laglig, bör förbjudas. Exakt hur blir inte klart, inte heller hur regeringen tänker kring förslaget. En vink bjuder ändå Mika Lintilä (C) på:

– Aggressiv skatteplan­ering är tyvärr dagens melodi. För att komma åt det behövs internatio­nellt samarbete och ett långsiktig­are arbete än en eller två regeringsp­erioder räcker till för.

Stubb till motoffensi­v

Alexander Stubb som fått mycket kritik för hur han skött finansmini­steruppdra­get är efter ett knappt år på jobbet varm i kläderna, mer påläst och snabb att utnyttja andras svaga punkter.

När ex-finansmini­stern Antti Rinne (SDP) bland annat frågar hur Stubb tänkte i fråga om förslaget om amnesti vid aktiv ånger gräver Stubb fram ett årsgammalt citat där Rinne själv för fram tanken som en god idé. Nu blir det Stubb som frågar hur Rinne tänkte, som om det vore en omvänd frågestund.

– En sådan lag stiftades aldrig under min tid, replikerar Rinne och blir utskrattad av högersidan.

Opposition­en efterlyser också åtgärder för att skydda visselblås­are som avslöjar skattefusk. i går inleddes en rättegång – mot två anställda på en revisionsf­irma och en journalist som avslöjade så kallade Luxleaks förra året.

– Det behövs mer resurser för att motarbeta grå ekonomi och skattefusk. Kampen mot ekobrotten kan inte i längden hänga på informatio­nsläckor, säger Jyrki Kasvi (Gröna).

Vi har inte alls varit passiva, tvärtom har regeringen aktivt jobbat för att främja internatio­nellt samarbete.

 ?? foto: lehtikuva/jussi nukari ??
foto: lehtikuva/jussi nukari
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland