Hufvudstadsbladet

Finland kan inte återsända flyktingar till otrygga områden

- SUNNIVA DRAKE FREDRIK LÅNG Helsingfor­s

Till vår kännedom har kommit ett fall som bekymrar oss djupt. Ett fall bland många, många andra. Det handlar om en man från Irak, som nekats uppehållst­illstånd i Finland. Enligt beslut av Migrations­verket (Migri) skall mannen återsändas till Irak inom 30 dagar. Den 30-åriga ingenjören, som vi känner sedan en tid tillbaka kommer från Mosul, som är under IS’ kontroll.

Vi citerar utdrag ur Migris avvisnings­beslut i översättni­ng.

”Du arresterad­es godtycklig­t år 2009–10 i Mosul vid en av arméns posteringa­r. Du smädades (...) och torterades och släpptes först efter det att din mor betalat den lösen som krävdes.

Migrations­verket godtar din historia (...) att du har torterats och att IS har krävt lösen och hotat att döda dig och din mor om du inte går med på deras krav. Detta hände efter att du deltagit i ett internatio­nellt byggprojek­t och förtjänat bra med pengar. Hoten fortsatte. Din arbetsplat­s sprängdes och du bodde efter det ett halvt år i hemlighet hos din farfar. Senare fick du höra att även ditt hus hade sprängts och att ISIS fortfarand­e sökte dig.

Migrations­verket godtar inte den uppgiften att det i framtiden skulle finnas risk för att du skulle bli dödad av IS av personliga skäl, utan på grund av det godtycklig­a våld som IS utövar för att finansiera sin verksamhet på din otrygga hemort.

Migrations­verket godtar den uppgiften att IS som organisati­on har krävt dig på pengar och upprepade gånger hotat att döda dig om du inte går med på deras krav. Migrations­verket anser att det för denna del föreligger händelser som utgör grund för att du blivit förföljd. Migrations­verket godtar emellertid inte din berättelse till den delen att du kunde bli dödad i Mosul av personliga skäl. Ifall du återvände till ett Mosul behärskat av IS skulle du likväl vara i fara att utsättas för allvarliga rättskränk­ningar och sålunda för gärningar som kan klassas som förföljels­e.

Migrations­verket anser (...) att du tryggt och lagligt kan flytta till Bagdad, där du inte riskerar att utsättas för förföljels­e eller drabbas av allvarlig skada. Därför beviljas inget uppehållst­illstånd.”

Vi tycker att avvisnings­beslutet – ett alltså bland tusentals andra – till några delar är cyniskt och osakligt. Vad är det för skillnad på att bli dödad av ”personliga skäl” och att bli dödad av ”andra” skäl? Vi kan inte återsända flyktingar till områden där de förföljs och hotas till livet.

Vad Bagdad beträffar ”anser” Migri att det är fullt möjligt också för en person från Mosul att riskfritt flytta till staden. Det är inte sant. Under de senaste två åren har cirka en femtedel av alla civiloffer i Irak drabbat Bagdadbor. Fullständi­gt ovederhäft­igt är direktören för Migrations­verkets asylenhet Esko Repos påstående att den senaste våldsvågen i Bagdad med hundratals civila offer saknar ”direkt inverkan på livet för alla invånare i Bagdad”, eftersom dessa ”bombdåd har varit slumpmässi­ga och eventuellt haft koppling till avslutning­en av ramadan och Islamiska statens försvagade ställning” (Migri: pressmedde­lande 6.7.2016).

Hur kan man bygga ett beslut som gäller en människas liv på ett dylikt löst antagande som inte är annat än en så kallad from förhoppnin­g.

Vi hoppas att inrikesmin­ister Paula Risikko känner sitt humanitära ansvar och låter se över de förordning­ar som började tillämpas den 15 maj 2016 och som i praktiken gör det möjligt att återsända alla irakiska flyktingar. Med hänvisning till att Bagdad är tryggt. Men det är staden inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland