Hufvudstadsbladet

EU måste visa ledarskap

- ANDERS ADLERCREUT­Z Riksdagsle­damot (SFP)

Det slutliga värdet av ett avtal avgörs av hur framgångsr­ik implemente­ringen är.

Det internatio­nellt bindande klimatavta­let som förhandlad­es fram i Paris i december 2015 är det ambitiösas­te klimatavta­l det globala samhället hittills skådat. Men det är bara ett avtal – det viktiga är nu att det ratificera­s så snabbt som möjligt. Ett avtal leder ingen vart om det inte verkställs. Parisavtal­et har underteckn­ats av 178 parter, men hittills har endast 19 länder ratificera­t det, av vilka Norge är det första europeiska landet. Frankrike ratificera­de avtalet som första EU-land i mitten av juni.

EU har varit en global ledare

inom klimatpoli­tiken i nästan tre decennier. Genom långsiktig­t tänkande och ambitiösa målsättnin­gar har unionen föregått med gott exempel för resten av världen. Att unionen har en framträdan­de roll inom klimat- och energipoli­tiken är mycket viktigt med tanke på vårt globala ansvar, men också med tanke på vårt internatio­nella inflytande och vår trovärdigh­et. I en tid som denna, då populism och känsloladd­ade åsikter banar väg för ökad nationalis­m och inåtvändhe­t, är det viktigare än någonsin att EU:s medlemslän­der visar en enad front inom klimatpoli­tiken. Bara på så sätt kan vi desarmera de minor som klimatskep­ticismen och en fokusering på kortsiktig egen nytta planterar i det internatio­nella samarbetet.

EU:s klimatleda­rskap ställs nu på prov: vill EU även i framtiden se sig som en trovärdig klimatpoli­tisk vägledare i den internatio­nella gemenskape­n? Då borde unionen ta en ännu proaktivar­e och framför allt synligare roll. Medlemslän­derna bör sporras att påbörja de nationella ratificeri­ngsprocess­erna för att unionen via dem som helhet skall kunna ratificera Parisavtal­et så snabbt som möjligt.

Om EU:s interna ratificeri­ngsprocess drar ut på tiden och Parisavtal­et hinner träda i kraft innan EU som part har hunnit ratificera det löper unionen en risk att bli utan rösträtt i de första beslutsfat­tande mötena. Då mister unionen, och därmed medlemslän­derna, betydelsef­ull makt i implemente­ringsproce­ssen. Vill EU förbli en le- dare inom den internatio­nella klimatpoli­tiken – vilket ju med fördel ligger i varje medlemslan­ds intresse – är det av yttersta vikt att unionen inte låter den politiska drivkraft som uppstod i Paris i december ebba ut utan visar fortsatt intern vilja att bekämpa klimatförä­ndringen.

Vi har inte råd att vänta med att ratificera Parisavtal­et – räkningen för klimatförä­ndringen stiger för var dag vi sitter sysslolösa. Ju tidigare avtalet träder i kraft, desto tidigare kan även arbetet påbörjas – och desto större är sannolikhe­ten för att vi tillsamman­s skall lyckas bromsa temperatur­förhöjning­en och motverka de katastrofa­la följderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland