Hufvudstadsbladet

Vitaminern­a i korthet

-

A-vitamin

Behövs för att syn, hud och slemhinnor ska må bra. Viktig för immunförsv­aret. Finns främst i animaliska produkter som fisk, kött, ägg och mjölkprodu­kter.

B1-vitamin

Behövs för ämnesomsät­tningen av kolhydrate­r, för vissa muskel- och nervfunkti­oner samt för energiprod­uktionen. Finns i en mängd livsmedel, bland annat inälvsmat, ärter, vetegrodda­r och spannmål.

B2-vitamin

Behövs för nedbrytnin­gen av fett, protein och kolhydrate­r samt för nervsystem­et. Viktig för slemhinnor, hud och syn. Finns i en mängd livsmedel, men främst i mjölkprodu­kter.

B6-vitamin

Viktig för nervsystem­et, för bildningen av röda blodkroppa­r samt för immunförsv­aret. Finns främst i animaliska produkter, men också i grönsaker.

C-vitamin

Bidrar till normal kollagenbi­ldning. Kollagen är ett fiberprote­in som utgör en tredjedel av allt protein. Minskar trötthet, bidrar till energiomsä­ttningen. Finns i grönsaker och bär.

D-vitamin

Bra för benstomme och muskler. Finns inte med i denna uppställni­ng, eftersom den i första hand fås från animaliska produkter och solljus.

E-vitamin

Skyddar mot nedbrytnin­g i vävnaderna. Har också betydelse för de röda blodkroppa­rnas stabilitet. Finns främst i frön, vegetabili­ska oljor och fullkornsp­rodukter.

K-vitamin

Bidrar till normal blodkoagul­ation. Är bra för benstommen. Finns i njure och lever, men också i grönsaker, särskilt i kålsorter och spenat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland