Hufvudstadsbladet

Starta dagen med en promenad

Att gå en sväng på morgonen ger den bästa starten på dagen. Du blir piggare, får igång både mage och tankar. Att klara av det dagliga motionsbeh­ovet redan före frukost behöver inte ens vara särskilt jobbigt.

- SOFIA HALLONSTEN/TT

Klockan ringer och det enda du vill är att ligga kvar och snooza. Bara liiite till. Och så var den där halvtimmen, när du hade tänkt promenera, borta. Kanske var sömn just vad du behövde den här morgonen. Men lika ofta handlar det bara om komma upp så känns det lättare.

– Jag vill inte säga att man ska plåga sig upp ur sängen, för det ska man inte. Men även om man inte är morgonpigg kan man testa att ge sig ut och gå på morgonen och se om man gillar det. Det tar ett tag innan en ny vana sätter sig. Förhoppnin­gsvis kommer du igång bättre och blir piggare resten av dagen, säger Emma Barremyr.

Hon är personlig tränare, driver en av Sveriges större hälsoblogg­ar och är frälst på just morgonprom­enader.

Väck kroppen

Promenader är bra oavsett när på dagen de sker.

Samtidigt är det just det där att de måste bli av över huvud taget för att göra någon nytta. Risken är att de prioritera­s bort när dagen har kommit igång med alla sina måsten och möten.

– Om man går direkt på morgonen har man det gjort. Dessutom blir det ett sätt att väcka kroppen. Rörelsen när du går gör att tarmarna kommer i gång och du får frisk luft. Om man kan gå i naturen ger det också lite extra ro och närvaro. Du får en lugn stund och kan vara här och nu, säger Emma Barremyr.

Ett steg längre

Hon tipsar om att försöka gå i åtminstone en halvtimme, men om man har ett pressat schema är en kvart mycket bättre än ingenting. Om man äter frukost före eller efter spelar heller ingen större roll, men många tycker att det är skönt att äta något lätt före promenaden för att sedan äta en rejäl frukost när systemet är i gång.

– Känn efter vad din kropp mår bäst av. Om du mår lite illa av att rö- ra dig utan att äta först, så ät. Men för mig smakar frukosten tio gånger bättre när jag kommer tillbaka, säger Emma Barremyr.

Att ha en morgonprom­enad som rutin handlar egentligen snarare om allmänt välmående än om träning. Men det är ganska lätt att ta den ett steg längre om man vill ha ut mer.

– Att öka tempot eller att gå med stavar är de bästa sätten att få mer konditions­träning. Om man har ett stillasitt­ande jobb och har svårt att hinna få in träning är det ett jättebra sätt att både få motion och frisk luft, säger Emma Barremyr.

 ?? FOTO: CAROLINE DAHLéN ?? SKOGEN GER RO. Emma Barremyr är personlig tränare och hälsocoach och driver bloggen PT by Emma där hon skriver om hälsa.
FOTO: CAROLINE DAHLéN SKOGEN GER RO. Emma Barremyr är personlig tränare och hälsocoach och driver bloggen PT by Emma där hon skriver om hälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland