Hufvudstadsbladet

Omtvistat med kredit i armbandet

Armband som man kan betala på kredit med testas på en ölfestival i Helsingfor­s. De har väckt mycket uppmärksam­het, bland annat på grund av datasäkerh­etsrisker och att de möjligtvis är olagliga eftersom det är förbjudet att servera alkohol på kredit.

- TEXT & FOTO LUKAS RUSK lukas.rusk@ksfmedia.fi

Det är en solig dag och folk strömmar in på festivalen Suuret oluet, pienet panimot (fritt övers. stora öl, små bryggerier) på Järnvägsto­rget i Helsingfor­s. Innanför portarna finns en kiosk där festivalgä­sterna blir erbjudna Afterpay-armband – det går endast att betala med kontanter eller med armbandet på området.

– Det är möjligt att registrera sig här på plats, säger Minna Eira från Arvato som står för armbandtjä­nsten.

Armbanden testas för första gången på festivalen. Eira är ledare för pilotproje­ktet.

– Vi kollar igenom personens kredituppg­ifter och bestämmer om det är möjligt för hen att få ett armband. Vi ger inget armband om kredituppg­ifterna inte är i skick. Kunden får till sin e-post en räkning som ska betalas inom två veckor. Krediten är helt räntefri under den tiden.

Ungefär varannan person tar ett armband: när HBL frågar de som är utan armband om varför de inte ville ha ett säger de flesta att de inte behöver det på grund av att de har kontanter.

Myndighete­rna är missnöjda

Armbanden har väckt mycket uppmärksam­het i medierna. Enligt den nuvvarande alkohollag­stiftninge­n är det förbjudet att servera alkohol på kredit ifall inte kreditsyst­emet som används är godkänt av Tillstånds­och tillsynsve­rket för socialoch hälsovårde­n. Valvira kan ge speciallov för utskänknin­g på kredit men arrangörer­na har inte ansökt om speciallov. Kainuun sanomat skriver att myndighete­rna utreder fallet för tillfället.

Pekka Kääriäinen från Lammen Sahti är huvudarran­gör för evenemange­t och innehavare av festivalen­s utskänknin­gstillstån­d.

– De här armbanden fungerar på exakt samma sätt som kreditkort. Vi har börjat använda armbanden för att göra affärerna smidigare. Det här är en festival som går ut på att man köper flera små portioner alkohol och då blir det väldigt många köp och transaktio­ner.

När man har ett armband är det bara att visa upp det framför en läsare och betalninge­n går direkt. Festivalde­ltagaren Tiina Heimola tycker om armbanden.

– De är faktiskt smidiga. Man behöver inte hålla på och vifta med sitt bankkort.

Armbanden har också fått kritik för att inte vara säkra. Datasäkerh­etskonsult Harri Sintonen säger i Tekniikka ja Talous att det är enkelt att läsa data från ett armband med en smarttelef­on och göra ett nytt armband med samma uppgifter. Sören Andersson, teknisk specialist på Mfabrik som utvecklat armbanden för Arvato, vill inte ge honom helt rätt.

– Det är inte så att man helt enkelt kan kopiera armbandet med en telefon utan man måste ha illegala redskap för att lyckas med det. Säkerheten kan jämföras med säkerheten för ett betalkort: om någon stjäl ditt betalkort kan det kopieras. Om någon stjäl ditt armband kan det kopieras. Det kräver naturligtv­is en del teknisk kunskap och är ett brott som ska polisanmäl­as.

Ska förbättras

Han säger att armbanden ännu är ett pilotförsö­k och att de kommer att förbättras innan de tas i bredare bruk.

– Vi arbetar hela tiden med att förbättra säkerheten. Vi har fått mycket respons under evenemange­t vilket har varit välkommet. Folk kommer att försöka hacka armbanden och i och med det kommer vi att kunna utveckla dem så att de är ännu säkrare.

Tiina Heimola har inte funderat på armbandens datasäkerh­etsaspekte­r.

– Räkningen kommer ändå till min e-post så då kan jag kolla igenom vilka köp som gjorts med mitt armband.

De här armbanden fungerar på exakt samma sätt som kreditkort. Vi har börjat använda armbanden för att göra affärerna smidigare. Pekka Kääriäinen

 ??  ?? HöTTER FöR EN HUTT. Man betalar med armbandet genom att visa det till en speciell läsare.
HöTTER FöR EN HUTT. Man betalar med armbandet genom att visa det till en speciell läsare.
 ??  ?? SAMMA SOM BETALKORT. Pekka Kääriäinen från Lammen Sahti (till vänster) och Minna Eira från Arvato står enade bakom kreditarmb­anden.
SAMMA SOM BETALKORT. Pekka Kääriäinen från Lammen Sahti (till vänster) och Minna Eira från Arvato står enade bakom kreditarmb­anden.
 ??  ?? Så HäR SER DE UT. Armbanden ser ut som ett normalt festivalar­mband. De har ett chip på baksidan.
Så HäR SER DE UT. Armbanden ser ut som ett normalt festivalar­mband. De har ett chip på baksidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland