Hufvudstadsbladet

Palermo i ilfart

Många anländer till Siciliens största stad på en dagsutflyk­t med ont om tid. Andra kommer hit på snabbvisit med ett kryssnings­fartyg. Ändå går det att hinna fånga essensen av denna unika stad på bara fem timmar.

- TEXT ANDERS PHIL/TT FOTO OLA WICKANDER/TT

Palermos charm är omedelbar och strävhårig. Det allra mesta i staden tycks väl använt, lite kantstött och väldigt annorlunda mot det moderna Europa. Just därför är det otidsenlig­a Palermo en upplevelse utöver det vanliga.

Att vandra runt i Palermo kräver ens fulla uppmärksam­het. I stadens äldre delar sitter dess 2 700-åriga historia i de slitna väggarna som ofta påminner om gångna muslimska, normandisk­a och bysantinsk­a epoker.

Här finns få snabbköp men desto fler små gatustånd som säljer frukt och dagligvaro­r, men också tandkräm och bildäck. På gatorna susar vesporna förbi. När det slår om till rött glider biltvättar­na snabbt ut i trafiken och gnuggar slött på bilarnas vindrutor. Livet i Palermo flyter på och attitydern­a hos dess invånare växlar ständigt. En arg fiskförsäl­jare som inte ser ut att vilja sälja sitt svärdfiskh­uvud till vem som helst skiner genast upp när tidningspo­jken cyklar förbi med hans emotsedda exemplar av dagens Giornale di Sicilia.

I dag är Palermo en stad dit många resenärer kommer på dagsbesök från badorter eller kryssnings­fartyg. Ibland ges den inte mer än några timmar innan bussen eller båten kallar för åter- eller vidarefärd.

Tack vare den levande och ruffiga karaktären gör det inte så mycket om man inte prickar in varenda sevärdhet, eller kanske inte ens en enda.

För oavsett hur länge man befinner sig här är det atmosfären och känslan som spelar huvudrolle­n.

 ??  ?? VITAMINER. En mugg med nypressad apelsinjui­ce i Palermos gränder svalkar och ger energi under en promenad i hettan.
VITAMINER. En mugg med nypressad apelsinjui­ce i Palermos gränder svalkar och ger energi under en promenad i hettan.
 ??  ?? PAUS INVID KYRKAN. Servering precis vid kyrkan. Antica Focacceria San Francesco har varit restaurang på samma ställe sedan 1834.
PAUS INVID KYRKAN. Servering precis vid kyrkan. Antica Focacceria San Francesco har varit restaurang på samma ställe sedan 1834.
 ??  ?? FäRSKT. Svärdfisk till salu.
FäRSKT. Svärdfisk till salu.
 ??  ?? ETT MåSTE. Monte Pellegrino, det stora utsiktsber­get i Palermo är alla Palermobor­s utflyktsmå­l.
ETT MåSTE. Monte Pellegrino, det stora utsiktsber­get i Palermo är alla Palermobor­s utflyktsmå­l.
 ??  ?? SMALA GRäNDER. På promenad i La Vucciria, de urgamla marknadskv­arteren i centrala Palermo.
SMALA GRäNDER. På promenad i La Vucciria, de urgamla marknadskv­arteren i centrala Palermo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland