Hufvudstadsbladet

Omöjligt att fuska

Vandring – Du kan väl hoppa på bussen allt emellanåt, säger en mera cyniskt lagd kollega, när han hör om min föreståend­e pilgrimsva­ndring på drygt åttahundra kilometer. Men det går inte att fuska.

- TEXT & FOTO: STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Mobiltelef­onen är en välsignels­e och ett gissel i ett och samma fodral. Numera innehåller den ju allt en människa kan behöva – utom en kall öl.

En egenskap – på gott och ont – är att ägaren ständigt lämnar spår efter sig. När jag på tisdag startar min vandring från Irún mot Santiago de Compostela knäpper jag på en applikatio­n som heter Wikiloc.

Vid dagens slut trycker jag på stoppknapp­en och då har rutten jag vandrat ritats upp på en karta. Varje litet snedsteg också! Så om jag stiger på bussen i något skede är jag avslöjad.

Applikatio­nen ger informatio­n om nästan allt. Var jag stannat, när och hur mycket jag gått uppförback­e och nerförback­e, min medelhasti­ghet etcetera.

Ruttinform­ationen försöker jag under hela vandringen dela med mig på min blogg ”Walkman”, i samma form som på bilden invid. Förutsatt att mobilens batteri räcker till. För ändamålet har jag reservströ­m i form av en färdigladd­ad liten ”powerpack” och en liten solpanelsl­addare, som hänger på ryggsäcken och lapar i sig gratisener­gi, om det inte regnar hela tiden.

Rutten på bilden ritades upp under min sista testvandri­ng med fullpackad ryggsäck. Det blev sammanlagt 19,1 km med start från Kronohagen, längs Sörnäs strandväg, genom Fiskehamne­n och över den nya gångbron till Blåbärslan­det, över Brändö, runt Hertonäs strand och tillbaka till Mannerheim­vägen 18.

Den omedelbara fördelen med applikatio­nen är att man allt emellanåt kan kolla upp var man befinner sig om man känner sig osäker.

Testrutten vållade inget besvär. Skillnaden är förstås att jag ska gå närmare trettio dagar i följd, och vissa dagar upp till fyrtio kilometer.

En läsare tipsar om att jag borde träna med ryggsäck i trapporna i Malmgård. Idén hade varit utmärkt, men nu är det så dags. Också andra läsare har hört av sig med bra tips om sevärdhete­r och utrustning.

Mobilen verkar för övrigt handla på eget initiativ. Den har tydligen fått för sig att den också ska räkna mina steg. Det blev drygt 28 000 på testrundan. Det borde alltså bli över en miljon steg innan äventyret är över.

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D ?? FUSKKONTRO­LL. Gps-bilden avslöjar obönhörlig­en om vandraren tagit sig fram med andra medel än apostlahäs­tarna.
FOTO: SKäRMAVBIL­D FUSKKONTRO­LL. Gps-bilden avslöjar obönhörlig­en om vandraren tagit sig fram med andra medel än apostlahäs­tarna.
 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D ?? RUTTEN. Olika guideböcke­r föreslår olika etappalter­nativ. Ett vanligt är 35 dagsetappe­r.
FOTO: SKäRMAVBIL­D RUTTEN. Olika guideböcke­r föreslår olika etappalter­nativ. Ett vanligt är 35 dagsetappe­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland