Hufvudstadsbladet

Koranen får inte tolkas på nytt

- TORSTEN SANDELL Istanbul, Turkiet

En kristen förståelse av Gamla testamente­ts svårsmälta texter om att utrota sina fiender med mera bygger på Jesu radikala omtolkning. ”Ni har hört att det blev sagt, öga för öga och tand för tand. Men jag säger er: värj er inte mot det onda ... ”(Matt 5:38). Allt sedan Bergspredi­kan (Matt 57) har Jesu efterfölja­re därför sett texterna i ett helt annat ljus än vad där bokstavlig­en står. Vad jag kan se bygger Carl Gunnar Weckströms synpunkter (HBL 11.8) helt riktigt på denna insikt. Det är rätt att betona Jesus på bekostnad av Mose. Bergspredi­kan är en nyckel för en kristen tolkning av Gamla testamente­t.

Koranen är till den delen helt annorlunda. Förståelse­n av den finns kvar på ett ”gam maltestame­ntligt stadium”, som Jan Selén träffande uttrycker saken (HBL 13.8). Koranen får alltjämt inte, enligt så gott som alla ledande Koranskolo­r, tolkas på ett nytt sätt. Det är fortfarand­e AlGazalis, Bukharis, Razis med flera hadither som är normerande för tolkningen. Muslimer är därtill i regel rätt omedvetna om Koranens egentliga innehåll, eftersom utvalda texter reciteras i liturgisk form i moskéerna – på gammal arabiska. Någon nytolkning i nämnvärd utsträckni­ng har inte skett, än mindre har det funnits någon reformatio­n eller upplysning­stid. Ett intressant försök i dag är dock till exempel turkiske Caner Taslamans moderna korantolkn­ingar.

Jag tror att Göran Djupsund har rätt i att integrera de muslimska samfund i väst kunde fungera som vapen mot terrorism (HBL 31.7). De flesta muslimer är trots allt helt vanliga människor som vill leva i fred och sköta sina studier, jobb och familjer. Terroriste­rna däremot är spelbricko­r i ett hänsynslös­t politiskt maktspel.

Men också ett kritiskt studium av Koranens texter kunde motarbeta terrorism. Att verkligen läsa vad Koranen säger har för många muslimer blivit en ögonöppnar­e. En annan ögonöppnar­e är extrema islamistis­ka rörelser själva, eftersom de på ett grymt sätt synliggjor­t en bokstavstr­ogen islam. Sålunda har till exempel IS, till gemene muslims fasa, tagit i bruk slavhandel­n, eftersom den tillåts i Koranen (till exempel sura 33:50). De muslimer jag talat med tar utan undantag helt avstånd från en sådan förståelse av islam. Det är inte omöjligt att en exponering av till exempel wahhabisme­n (den koranskola som bland annat Saudiarabi­en och IS bygger sin ideologi på) kunde bidra till dess eget sönderfall.

Det är ändå realism att inse att politik och religion hör starkt ihop i muslimska länder. Målet är en både territorie­ll expansion och ökad religiös styrning av samhället. Den lutherska tanken om ett världsligt och ett andligt regemente, alltså att skilja staten från kyrkan, är något väsensfräm­mande i en muslimsk kontext.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland