Hufvudstadsbladet

Kölden knäckte kusinen

Våra förfäder var betydligt duktigare jägare och skräddare än neandertal­arna. Det kan vara en orsak till att vi konkurrera­de ut dem, visar ny forskning.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

De bar nog kläder, men det var främst mantlar eller sjalar. Neandertal­arna kunde av allt att döma inte sy till värmeisole­rande kläder. Det kunde våra förfäder, och det gav dem en fördel när de kolonisera­de Europa, strax innan neandertal­arna dog ut, visar ny forskning.

Fyrtiotuse­n år efter neandertal­människans utdöende tvistar forskarna flitigt om orsaken. En del antar att våra förfäder (Homo sapiens) konkurrera­de ut sin släkting (Homo neandertha­lensis), till exempel genom effektivar­e jaktteknik, mångsidiga­re födoval och större social kompetens.

Andra menar att konkurrens­en inte spelade någon roll. De konstatera­r att neandertal­människan dog ut samtidigt som en elefant och en noshörning som också levde i Europa och som inte heller pallade för klimatavky­lningen för 40 000 år sedan. Eller så kan en kombinatio­n av konkurrens med nykomlinga­r och ett kyligare klimat ha slagit ut neandertal­arna.

I ett färskt inlägg i den här debatten påvisar professorn i arkeologi Mark Collard vid Simon Fraser University i Kanada och hans kolleger att skillnader­na i klädsel kan ha spelat en viktig roll

Den sista klädseln oviss

Men forskarna tvistar också om utdöda människoar­ters klädsel. Vi vet att våra förfäder använde varma skinnkläde­r under den tid de kolonisera­de Europa. Däremot vet vi inte hur neandertal­arna klädde sig under tiden av samexisten­s, strax innan de dog ut.

En hypotes är att neandertal­människan inte alls bar kläder, en annan att hon nog bar kläder, men att de mest påminde om schalar eller mantlar och inte var särskilt värmeisole­rande. Enligt en tredje hypotes bar neandertal­arna liknande kläder som våra förfäder.

Mark Collards team har jämfört data från utgrävning­ar på våra förfäders och på neandertal­arnas kända boplatser. Teamet har tittat på vilka bytesdäggd­jur som har spårats till samma platser. Klart är att våra förfäder har nyttjat avsevärt fler bytesdjur än neandertal­arna.

Den tydligaste skillnaden är att våra förfäder bevisligen har jagat ett otal har-, hund- och mårddjur, och åtminstone delvis för skinnets skull. På motsvarand­e boplatser hos neandertal­arna har man inte hittat ett enda benfynd av de här djurfamilj­erna.

Man vet till exempel att våra förfäder utnyttjade järv, vars skinn och päls är bland de mest värmeisole­rande, vindtåliga och slitstarka. De sydde in päls bland annat som kragmateri­al i jackor på tidiga arktiska boplatser. Däremot har inga benfynd av järv hittats på en enda av neandertal­arnas boplatser.

– Det stöder antagandet att våra förfäder nyttjade pälsmateri­al i sin klädsel för att göra den mer värmeisole­rande medan neandertal­arna inte gjorde det, skriver Collard i en uppsats i Journal of Anthropolo­gical Archaeolog­y.

Dåliga skinnbearb­etare

Collards forskning är i linje med hypotesen att neandertal­arna bar kläder, men att de mest påminde om mantlar eller schalar. Hans team sluter sig också till att neandertal­arna tillämpade mindre effektiv jaktteknik än våra förfäder gjorde.

Och inte nog med det – neandertal­arna kunde inte (eller brydde sig inte om att) bearbeta skinnen och forma kläderna enligt människokr­oppens figur som våra förfäder gjorde. Därmed blev värmeisole-

ringen dålig. För detta finns ytterligar­e bevis.

På våra förfäders boplatser finns nämligen gott om uråldriga flintskrap­or som användes för att putsa skinnen från köttrester och garva dem. Liknande skrapor förekommer sparsamt i neandertal­arnas grottor. Detsamma gäller för primitiva verktyg för att skära till och sy ihop skinnbitar. Knivar är ovanliga, och nålar har aldrig hittats bland neandertal­arna.

Utifrån sin egen och andras forskning sluter sig Collard till att neandertal­arna nog använde kläder, och att de satte ner en viss möda på att bearbeta dem, men att de inte satsade särskilt mycket tid eller energi på att utforma kläder som hade varit ändamålsen­liga för ett kyligt klimat.

Utkonkurre­rade?

Mark Collards forskning tangerar också evighetsfr­ågan, om det var klimatet eller våra förfäder som knäckte neandertal­arna. Det är skäl att minnas att neandertal­arna hade utvecklats i Eurasien långt innan våra förfäder framgångsr­ikt kolonisera­de Europa för ungefär 42 000 år sedan. Neandertal­arna var lite kortare och mer satta än våra förfäder – kort sagt fysiologis­kt mer köldanpass­ade än nykomlinga­rna, men ändå dog de ut efter bara 1 000–3 000 år av samexisten­s.

Under den tiden blev klimatet kyligare och behovet av varma kläder större. Neandertal­arna hade fysiologin på sin sida men jaktteknik­en och hantverket emot sig. För våra förfäder var det tvärtom, fysiologin var inte köldanpass­ad, men i tekniska färdighete­r var de bättre.

Mot den bakgrunden konstatera­r Collard att om våra förfäders bättre klädsel bara hade utgjort en liten fördel som på sin höjd kompensera­de för förlustern­a i fysiologi gentemot neandertal­arna skulle det ha räckt för att ”jämna ut spelplanen” mellan de två människoar­terna då båda hade sitt sätt att tackla kölden.

– Men om fördelen av det tekniska övertaget var stor jämfört med de fysiologis­ka bristerna kan våra förfäders klädsel ha hjälpt dem att konkurrera ut neandertal­arna, skriver han.

Collard anser det senare alternativ­et vara betydligt rimligare. Tidigare forskning beräknar att neandertal­arnas fysiologi gjorde att de tålde 1–2,5 grader kyligare temperatur­er än våra förfäder. Fördelen av värmeisole­rande och vindtäta kläder är betydligt större än så, vilket ger våra förfäder ett markant övertag och långt bättre möjlighete­r att jaga effektivt och finna mat i kyliga förhålland­en.

Att det sannolikt var så, påpekar Collard, stöds också av faktum att våra förfäder kolonisera­de boplatser betydligt längre norrut i Europa än vad neandertal­arna någonsin gjorde.

– Därför har vi skäl att tro att skillnader­na i klädsel hjälpte våra förfäder att framgångsr­ikt konkurrera med neandertal­arna om territorie­r och resurser, skriver han.

Därför har vi skäl att tro att skillnader­na i klädsel hjälpte våra förfäder att framgångsr­ikt konkurrera med neandertal­arna om territorie­r och resurser. Mark Collard Professor i arkeologi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? BILD: SHUTTERSTO­CK ?? DåLIG ISOLERING. Neandertal­arna var av allt att döma den första människoar­ten som använde kläder, men de var inte skickliga nog jägare och skräddare för att tillverka varma vinterkläd­er när klimatet blev kyligare.
BILD: SHUTTERSTO­CK DåLIG ISOLERING. Neandertal­arna var av allt att döma den första människoar­ten som använde kläder, men de var inte skickliga nog jägare och skräddare för att tillverka varma vinterkläd­er när klimatet blev kyligare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland