Hufvudstadsbladet

Mannen som ler

Intervju Jag är jag, svarar regissören Juho Kuosmanen på frågan om han är vår nästa Aki Kaurismäki. – Repliken är lånad från en av Kaurismäki­s filmer, tillägger han pillemaris­kt.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Förväntnin­garna var höga och rädslan för att första långfilmen skulle bli ett fiasko låg på lur. Men när Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv vann första pris i Cannes släppte stressen. Nu jobbar Kuosmanen med nästa projekt – en stumfilm om hembrännin­g.

”Det är onödigt att oroa sig”, säger boxaren Olli Mäki på tal om den kommande fighten med världsmäst­aren Davey Moore. I stället för att vara nervös tröstar sig Mäki med tanken på att det är bättre att förlora mot en bra boxare än en dålig boxare.

Repliken, som är autentisk, finns med i fiktionsfi­lmen om den berömda matchen, utkämpad på ett fullsatt Olympiasta­dion 17 augusti 1962. Filmen Hymyilevä mies, på svenska döpt till Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv, är regisserad av Juho Kuosmanen och vann första pris i Cannes i maj.

Juho Kuosmanen var, erkänner han, under arbetet med sin debutfilm inte alls lika stoisk som Olli Mäki var inför sitt livs match.

– Jag var livrädd för att slutresult­atet skulle bli katastrofa­lt. Med tanke på alla pusselbita­r som ingår i ett filmbygge är varje färdig film ett litet under och jag saknade verkligen rutin.

– En filmregiss­ör måste lova mycket åt många aktörer och det gäller att låtsas att man vet vad man gör.

Rädslan var ändå störst innan Juho Kuosmanen hade hittat sitt ämne. Hans karriär hade fått en raketstart tack vare att han med elevarbete­t Taulukaupp­piaat vann klassen för studiearbe­ten i Cannes men den segern spädde också på förväntnin­garna.

När Kuosmanen av en slump träffade Olli Mäki, känd som en av Finlands främsta proffsboxa­re, visste han äntligen vad långfilmsd­ebuten skulle handla om. Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv berättar om en man som visserlige­n ska utkämpa en viktig match men som är uppfylld av kärleken till sitt livs kvinna. Vad tyckte Olli Mäki om förslaget att göra en film om honom? – Både Olli, hans hustru Raija och deras son Pekka var med på noterna. Olli har Alzheimer och han var lite förbryllad vid tanken på en film om den här speciella matchen. Men min idé var ju att skildra människan Olli Mäki, inte boxaren Olli Mäki.

Konfliktfy­llt om boxning

Juho Kuosmanen hör till dem som älskar boxning och som gärna går på match. Samtidigt medger han att intresset är konfliktfy­llt.

– Boxning är en uppslukand­e gren och som attraktiva­st när boxarna är skickliga och när matchen blir rå och aggressiv. Då hungrar man efter mer och det känns inte bra.

Under förberedel­serna inför filminspel­ningen tittade Juho Kuosmanen på i stort sett alla boxningsfi­lmer som finns. Viktigast var Robert Wises film The Set-Up (1949) som var helt annorlunda än alla andra.

– Faktum är att jag såg så många filmer att jag till sist undrade om det över huvud taget var möjligt att göra ytterligar­e en film om boxning.

Då hittade Juho Kuosmanen Joyce Carol Oates bok Om boxning.

– När jag hade läst Oates fina bok insåg jag dels att det går att gilla boxning trots att grenen är så våldsam, dels att jag skulle kunna göra min film.

Inget självklart val

Juho Kuosmanens väg till filmens värld började som ljudassist­ent för regissören Auli Mantila. Sporrad av erfarenhet­erna sökte han till Konstindus­triella högskolans (nuvarande Aaltounive­rsitetets) filmlinje men var då mer intressera­d av teater än av film. Hur viktig var utbildning­en för dig? – Det skulle kännas fint att säga att jag är självlärd men det vore lögn. Skolan var fruktansvä­rt viktig för mig.

– Jag var totalt obildad vad gäller film. Att få upptäcka en helt ny värld var en fantastisk upplevelse.

Auli Mantila kom att bli Juho Kuosmanens tutor och en av hans viktigaste inspiratör­er. De två har samarbetat profession­ellt och Kuosmanen utnämner Mantila till den som har sporrat och påverkat honom allra mest.

Auli Mantila var också en av de tre kvinnliga sökande som förbigicks när Aaltounive­rsitetet i våras utnämnde letten Davis Simanis till professor i filmregi. Utnämninge­n resulterad­e i en storm av protester, bland annat eftersom ingen av de utomståend­e experter som högskolan hade konsultera­t hade förordat Simanis. Universite­tet tvingades retirera och utsåg Davis Simanis till adjungerad professor i filmregi vilket innebär att han är professor på deltid.

Kaurismäki är fantastisk

Juho Kuosmanen har med sina två pris i Cannes åter placerat Finland på den internatio­nella filmkartan. Tidigare hade vi ”bara” Aki Kaurismäki, nu har vi två filmskapar­e med ett eget filmspråk.

Jämförelse­rna med Kaurismäki är oundviklig­a men Kuosmanen värjer sig tappert.

– Aki Kaurismäki har gjort filmer så länge jag har levat och jag har bara gjort en långfilm.

– Men om komplimang­er och jämförelse­r kan underlätta mina möjlighete­r till finansieri­ng för kommande filmer tar jag gärna emot dem. Har du någon förebild bland filmregiss­örer? – En svår fråga som jag helst inte vill besvara. Men om du osäkrar din revolver och siktar på min tinning säger jag François Truffaut. Hans tankevärld ligger nära min.

Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv hade urpremiär i Cannes och kommer nu äntligen på bio även i Finland. Själv är Kuosmanen strängt upptagen av nästa projekt – en stumfilm om hembrännin­g.

Filmen är en hommage till Finlands första film som även den handlade om hembrännin­g. Den filmen kom 1907 men är så gott som totalförst­örd.

– Vi hedrar 110årsminn­et av den med en ny film, säger Kuosmanen med ett brett leende.

En svår fråga som jag helst inte vill besvara. Men om du osäkrar din revolver och siktar på min tinning säger jag François Truffaut. Hans tankevärld ligger nära min.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? FINSK FILMS NYA HJäLTE. Tack vare Juho Kuosmanens internatio­nella framgång har vi nu en ny Aki Kaurismäki.
BOXAREN OCH HANS MANAGER. Otto Mäki (Jarkko Lahti) och Elis Ask (Eero Milonoff) inför den planerade triumfen.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON FINSK FILMS NYA HJäLTE. Tack vare Juho Kuosmanens internatio­nella framgång har vi nu en ny Aki Kaurismäki. BOXAREN OCH HANS MANAGER. Otto Mäki (Jarkko Lahti) och Elis Ask (Eero Milonoff) inför den planerade triumfen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland