Hufvudstadsbladet

Presidente­ns kram vändpunkt för Potkonen

Mira Potkonens besvikelse över att det ”bara” blev OS-brons dämpades då hon fick en kram av president Sauli Niinistö efter att hon fått sin medalj.

- HBL-FNB

BOXNING Mira Potkonen fick en spontan medaljkram av president Sauli Niinistö på en enkel medaljfest i Rio. Kramen verkade inte dämpa hennes besvikelse av att ”bara” ha nått brons, men det gjorde pratstunde­n efteråt.

Potkonen konstatera­de att hon fortfarand­e grämer sig över att det inte blev någon högre valör på medaljen. ”Varför det då” undrade Niinistö och fick Finlands enda medaljör hittills i Rio att spricka upp i ett brett leende.

Finland har bara en medalj inför spjutfinal­en, som är den sista blåvita medaljchan­sen.

– Det är inte speciellt mycket. Mästerskap­et kunde ha gått bättre, säger Niinistö.

– Idrott i sig är mycket viktigt, men även elitidrott är viktigt för att skapa förebilder för unga, säger Niinistö.

Olympiska kommitténs elitidrott­schef Mika Kojonkoski är också besviken över de uteblivna framgångar­na. Han hade hoppats på fler medaljer, men är trots allt hoppfull inför framtiden.

– Vi jobbar hårt och jag tror på vår strategi. Just nu verkar det ändå som om den ännu inte påverkar våra framgångar, säger Kojonkoski.

I strategin ingår att elitidrott­en ska få mer synlighet och värderas högre i samhället. Kojonkoski tror att organisati­onen är på rätt väg, men att framgångar låter vänta på sig.

– Internatio­nella exempel visar att ändringar i verksamhet­en ger resultat efter två, tre olympiader, så sanningen lär vara att det tar minst tio år, säger Kojonkoski.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ?? BRONSKRAM. President Sauli Niinistö deltog i Mira Potkonens medaljfest i Rio.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO BRONSKRAM. President Sauli Niinistö deltog i Mira Potkonens medaljfest i Rio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland