Hufvudstadsbladet

Usain Bolt avslutade med tredje trippeln

Ett uppdrag är slutfört, en olympisk legendar tackar för sig. Jamaicas stafettgul­d fullbordad­e Usain Bolts trippla OS-trippel. – Jag är den störste, säger han.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

FRIIDROTT Det var som att han aldrig ville lämna den scen som han har gjort till sin egen under tre raka OS. Usain Bolt gick runt på Olympiasta­dion, vinkade till Rio-publiken, sög in atmosfären samtidigt som ropen ”U-sain Bolt, U-sain Bolt” ekade inne på arenan. Det här var hans sista OS-show. Och den blev precis som han hade tänkt sig.

Bolts olympiska historia spänner över åtta år och har varit uteslutand­e fantastisk från första början. Nu var det bara slutpunkte­n som skulle sättas dit, och Usain Bolt gjorde det precis som han brukar. Genom att, helt enkelt, springa fortare än alla andra.

– Jag är bara lättad. Det hände. Jag är glad och stolt över mig själv, att det blev verklighet.

Jamaica var favorit till att försvara sitt guld på 4x100 meter, men som alla vet är den korta stafetten en lite lurig gren. Någon kan tappa pinnen, någon kan göra en riktigt dålig växling.

Det ödet drabbade nu USA, som efter överväxlin­g diskades och blev av med sitt brons till Kanada.

Japan pressade

Jamaicaner­na gjorde däremot det de skulle, men pressades oväntat hårt av Japan. Det var knallhårt efter att Asafa Powell, Yohan Blake och Nickel Ashmeade hade gjort grundarbet­et på de tre första sträckorna.

– Mitt lag var där för mig i kväll. Så länge vi skulle få runt stafettpin­nen var jag aldrig orolig, säger Bolt.

När han själv fick pinnen i handen och lade i en extra växel på upploppet var det spel mot ett mål. Sprintkung­en gled i väg, så där majestätis­kt som bara han kan, under det som var hans sista 100 olympiska meter i karriären.

Mållinjen korsades efter 37,27 sekunder, drygt tre tiondelar före Japan, och Usain Bolts unika trippla guldtrippe­l var fullbordad.

100 meter, 200 meter och korta stafetten – Bolt har vunnit allt i tre raka OS. Hans egen förklaring?

– Hängivenhe­t. Jag ville det mest. Jag var aldrig nöjd.

Fyller 30

Inte förrän nu, för jamaicanen har sagt att det inte blir några fler olympiska spel för hans del.

Kanske är det klokt. Segertider­na i Rio vittnar om att Bolt, som fyller 30 på söndag, trots allt har sina allra bästa dagar bakom sig.

Och så mycket mer har han inte heller att bevisa.

Minnet av hans totalt nio OS-guld kommer att leva för evigt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FRANCK FIFE ?? SISTA SEGERN. Publiken får i framtida OS hitta nya favoriter då Usain Bolt inte längre tävlar.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FRANCK FIFE SISTA SEGERN. Publiken får i framtida OS hitta nya favoriter då Usain Bolt inte längre tävlar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland