Hufvudstadsbladet

Silverrece­pt ska ge nya framgångar

OS-silvret visade att Sveriges taktik med ett lågt försvar var lyckad. Nu ska laget förädla den och sikta mot nya framgångar.

-

FOTBOLL OS-silvret öppnar för nya stordåd. Närmast väntar kvalspel och nästa sommar EM för svenska fotbollsla­ndslaget.

– Vi har gjort någonting jäkligt bra. Det stärker oss och det stärker svensk fotboll, säger Linda Sembrant.

Finalen på Maracanã blir ett bitterljuv­t minne för hela Fotbollssv­erige. Läktarna var fyllda näst intill brädden, trots att värdlandet Brasilien redan var utslaget. Och större delen av de 52 432 personerna som letat sig dit stöttade brasilians­kornas banemän – Sverige.

Men det hjälpte inte mot Tyskland som (som vanligt) vann med 2–1.

– Det är lite svårt att känna att man har blivit tvåa och vunnit ett silver. Men får man bara lite distans till det här så kommer man verkligen att kunna le, säger Caroline Seger.

Silvret blev kulmen på en osannolik resa genom ett OS där Sverige först underprest­erade i gruppspele­t och sedan överraskad­e genom att dels göra om spelsystem­et till ett mer defensivt betonat i stället för att försöka föra matcherna, dels slå ut både USA och Brasilien via straffavgö­randen.

I finalen flyttade Sverige fram positioner­na igen och spelade ett fint anfallsspe­l samtidigt som laget låg kvar i 4–5–1 i försvaret.

– Det är stort det vi har gjort och det ska vi bära med oss framöver, under hösten och mot nästa år. Det är jäkligt kul att ha varit med på den här resan, säger Linda Sembrant.

Skakar av sig kritiken

I det pågående EM-kvalet, som drar i gång igen i september, är Sverige en seger från att säkra en direktplat­s till EM i Nederlände­rna nästa år. Sverige har under OS från vissa håll fått kritik för att föra utveckling­en av damfotboll­en bakåt med sin defensiva spelstil.

– Det kanske är så att vi har kommit med en utmaning till de andra lagen, hur ska de lösa det här låga försvaret? Jag tror inte att fotbollen, damfotboll­sutvecklin­gen, på något sätt går bakåt för att vi väljer att spela lågt helt plötsligt. Hur löser Barcelona det mot låga försvar, liksom, säger målvakten Hedvig Lindahl.

Och Sverige kan mycket väl hålla fast vid att ligga lågt.

– Vi får väl utveckla det här och se hur vi kan göra det ännu bättre. För vi vill stå där med en guldmedalj en dag också. Vi får jobba på och knipa den där EM-platsen och sedan får vi köra på, säger Sofia Jakobsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland