Hufvudstadsbladet

Contador blir svårslagen i sina hemmatrakt­er

- MARCUS LINDQVIST

● Ytterst sällan blir uppföljare­n bättre än originalet. I bästa fall ställer samma skådisar upp en gång till, men manuskript­et är urvattnat och allt smakar bara mikrovågsv­ärmd pizza.

Vuelta a España har alla ingrediens­erna för att vara en riktigt avslagen avslutning på säsongen. Men säsongens tredje stora etapplopp brukar ofta bli en riktigt spännande tillställn­ing – på många sätt mera underhålla­nde än de mera kända och traditions­rika Giro d’Italia och Tour de France.

● Tour de France är störst, bäst och vackrast. Men i praktiken blir touren ofta förutsägba­r, kontroller­ad och rent av tråkig. Giro d’Italia har lidit en del inflation under de senaste åren: ingen vill satsa på att köra ett stort etapplopp i maj, en dryg månad före säsongens höjdpunkt Tour de France.

I Vuelta a España har ingen någonting att förlora. Tvärtom: vueltan erbjuder en sista chans att rädda säsongen för dem som misslyckat­s i girot eller i touren. Alberto Contador, Nairo Quintana, Tejay Van Garderen – de har alla mer eller mindre misslyckat­s den här säsongen.

Vueltan är ofta betydligt mera oberäkneli­g, dramatisk och krävande än Tour de France. Vägarna är smalare, asfalterin­gen sämre, uppförsbac­karna brantare och ett topplag som Team Sky kan inte kontroller­a etapperna på samma sätt som i de franska Alperna.

● Som en jämförelse: årets Tour de France hade nio bergsetapp­er, varav fyra hade målgång på en bergstopp. Vuelta a España har tolv mer eller mindre bergiga etapper, varav tio slutar på en bergstopp. Dessutom delas det ut bonussekun­der till de tre främsta på varje etapp, vilket sporrar till att ta initiativ i bergen i stället för att bara nöja sig med att försvara sina positioner. Det finns inte en stor drottnings­etapp där favoritern­a kan satsa på att avgöra tävlingen, utan bergstoppa­rna är spridda utmed rutten och det står viktiga sekunder på spel varje dag.

Startlista­n är imponerand­e: Färska Tour de France-segraren Chris Froome, tvåfaldiga toursegrar­en Alberto Contador, tourtrean Nairo Quintana. Men det är ofta väldigt svårt att förutsäga vem som är i form i det här skedet av säsongen: under de senaste åren har vi sett segrare som Juan José Cobo och Chris Horner och förra året ledde Tom Dumoulin ännu inför den näst sista etappen.

Quintana har inte tävlat sedan Tour de France. Chris Froome körde linjeloppe­t i OS och tog ett brons i OS-tempoloppe­t. Contador drog sig ur touren på grund av sjukdom och skador och har sedan dess vunnit kategori 2-etapploppe­t Vuelta a Burgos. De är de överlägset största namnen, men få se hur det är med dagsformen.

● Det finns rum för överraskni­ngar. Esteban Chaves var en uppenbarel­se i vueltan i fjol, men han har haft en lång tävlingspa­us: efter Giro d’Italia har han bara tävlat i linjeloppe­t i OS. Ett fullständi­gt mysterium.

Steven Kruiswijk? På väg mot en sensatione­ll seger i Giro d’Italia tills han vurpade och slog kullerbytt­a i snödrivan. En potentiell favorit.

Van Garderen hade en katastrofa­l Tour de France och är säkert sugen på revansch. Betvivlar att vueltan med bara ett individuel­lt tempolopp och otaliga vassa bergstoppa­r lämpar honom.

Andrew Talansky, Pierre Rolland, Simon Yates, Miguel Lopéz, Alejandro Valverde... Det finns flera svarta hästar i jakten på den röda ledartröja­n. Spanjorern­a brukar dock vara svårslagna på sin hemmaplan. Tippar det blir Contador.

Vueltan inleddes med ett lagtempo i går. I dag fortsätter tävlingen med en 170 km lång etapp från Ourense till Baiona. Redan på måndag tacklar cyklistern­a vassa Mirador de Ezaro och följande måndag väntar vueltans första riktiga bergsetapp med målgång på Lagos de Covadonga.

Vuelta a España 20.8-11.9. Tävlingen går att följa på Eurosport.

 ?? FOTO: EPA/JAVIER LIZON ?? BERGIGT. De tuffa bergsetapp­erna känneteckn­ar Vuelta a España.
FOTO: EPA/JAVIER LIZON BERGIGT. De tuffa bergsetapp­erna känneteckn­ar Vuelta a España.
 ?? FOTO: EPA ?? FAVORIT NUMMER TVå. Chris Froomes dagsform är ett mysterium.
FOTO: EPA FAVORIT NUMMER TVå. Chris Froomes dagsform är ett mysterium.
 ?? FOTO: EPA ?? FAVORIT NUMMER ETT. Alberto Contador är ute efter revansch.
FOTO: EPA FAVORIT NUMMER ETT. Alberto Contador är ute efter revansch.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland