Hufvudstadsbladet

Mosels mytomspunn­a vindistrik­t

Som en brant grön vägg reser sig vinfälten över våra huvuden. Vi befinner oss i hjärtat av Tysklands vinregion mellan Koblenz och Trier, en sträcka på 150 kilometer kantad av Mosels vinsluttni­ngar.

- JÖRGEN ULVSGÄRD/TT

Smala stigar från floden leder högre och högre uppför sluttninga­rna som omger korsvirkes­byn Bernkastel-Kues med sina trånga 1300-tals gränder. Härifrån kan man se ett av Tysklands berömda vinlägen, Bernkastle­r Doktor. Bortom nästa flodkrök ligger sedan den ena efter den andra av Mosels beryktade vingårdar där vinproduce­nterna Prüm i Bernkastel-Wehlen, Müller i Wiltingen och Haag i Brauneberg tillhör den yttersta världstopp­en.

När vi kommit en bit uppför de branta sluttninga­rna lättar morgondimm­an över flodens vatten och tankarna förflyttas till Wagners berömda Nibelungen Ring. Denna välkända opera som lär ha utspelat sig här i trakterna och vars skatt många fortfarand­e tror ligger någonstans på flodens botten.

Till skillnad mot den starkt reglerade floden Rhen, vars flodkrökar och naturliga vattenflöd­en successivt under decennier rätats ut för att underlätta sjöfarten, har Mosel behållit sitt naturliga rörelsemön­ster. Den vindlar fram med skuggande träd längs stränderna. Om jordmånen är den avgörande faktorn för vinets karaktär i södra Europa så spelar vädret en viktigare roll i det kyligare klimatet längs Rhen och dess bifloder. I Tyskland växer hälften av världens Rieslingdr­uvor och hälften av landets viktiga vindistrik­t ligger i regionen Rheinland Pfalz. Men det har tagit sin tid innan vinböndern­a lärt sig att framställa torra vita kvalitetsv­iner.

– De senaste femton åren har tyskarna nått världsklas­s med sina viner genom att minska skördevoly­men och hårdare selektera druvorna, säger Sveriges främste vinkännare av tyska viner Magnus Waern. Moselregio­nens viner är i dag mestadels torra eller halvtorra. Det är rena, strama och generösa viner där växtplatse­n och druvorna får komma till tals.

Längs vinrutten mellan Trier och Koblenz ändrar jordmånen karaktär från Bernkastel­s knastertor­ra Rieslingvi­ner där druvorna växt i en jord full av skiffer och musselskal, till de mjukare Graachervi­nerna och de fylligare vinerna runt Zeltingen Rachig lite längre nedströms.

– Rieslingdr­uvan är utan tvekan kungen bland de tyska vinerna, en av världens mest sofistiker­ade druvor och den stora trenddruva­n i dag, säger Magnus Waern.

Vi reser nedströms och får nästan hela Tysklands historia serverad längs flodvägen, vid sidan av dess vinhistori­a, som sträcker sig från romartiden och framåt. Det romantiska Tyskland har detta sydvästra hörn av landet kallats. De medeltida slotten och borgarna ligger som ett pärlband längs floden. Uttrycket ”ögonbedöva­nde vackert” får i sammanhang­et sin förklaring.

I staden Bernkastel-Kues på en bakgata bortom de trånga turistgrän­derna hittra jag en liten enkel restaurang.

– Vi är stolta över vår historia och över vinerna vi producerar. Från våra bord får ingen främling gå hungrig eller törstig, säger ägaren Fritz Kühler och serverar en skaldjurst­allrik med ett lokalt rieslingvi­n från vinproduce­nten Loosen.

Slutmålet för min Moseltripp är staden Trier. Det är en av Tysklands äldsta städer, som grundades redan år 16 före Kristus av kejsar Augustus. Det är en riktig liten pärla. En gång i tiden var det romarnas största stad norr om Alperna.

– Här i Trier är människorn­a mer lättjefull­a och tillbakalu­tade och inte alls så stela och formella som nordtyskar­na, säger guiden Elke Hermsdorf-Hubertz.

 ?? FOTO: JöRGEN ULVSGäRD ?? SLUTTANDE. ”Det romantiska Tyskland” har detta sydvästra hörn av landet kallats.
FOTO: JöRGEN ULVSGäRD SLUTTANDE. ”Det romantiska Tyskland” har detta sydvästra hörn av landet kallats.
 ?? FOTO: JöRGEN ULVSGäRD ?? UTSIKT. Vinodlinga­rna klättrar längs bergssidor­na med Moselflode­n långt därnere.
FOTO: JöRGEN ULVSGäRD UTSIKT. Vinodlinga­rna klättrar längs bergssidor­na med Moselflode­n långt därnere.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland