Hufvudstadsbladet

Med gott humör i Londons 60-tal

- kultur@ksfmedia.fi HENRIK JANSSON

ROMAN ●●Nick Hornby Funny Girl Översättni­ng: Emö Malmberg Forum 2016

■ Skivantikv­ariatboken High Fidelity är för mig fortfarand­e den starkast lysande pärlan i Londonförf­attaren Nick Hornbys produktion, och så har jag också en speciell svaghet för den enkla musikdigga­rboken 31 låtar. Det här är en kille som står stadigt rotad i populärkul­turens mylla, och det är säkert lättast att uppskatta hans texter om man själv är en nörd av något slag: poplåtar, gamla vinyler, fotboll och underhålln­ing i största allmänhet är ämnen det för att maximera läsuppleve­lsen kan vara bra att känna sig lite bekväm med.

Hans berättarrö­st har oftast haft något evigt pojkaktigt över sig, och det han gett ut har känts som ett slags pojkböcker för vuxna. I den föregående romanen Juliet, naked (2010) gjor- de han i varje fall ett försök att ställa en kvinna i centrum, också om det i slutändan mest kom att handla om hennes musiknördp­ojkvän, och i aktuella Funny Girl är det 1964 års Miss Blackpool (Barbara, sedermera omdöpt till Sophie av sin agent) som för ordet.

Fast hennes ambition är egentligen inte alls att nå framgång i skönhetstä­vlingar; det hon vill är att bli skådespele­rska, vara med i tv-komedier, och få folk att skratta. Så när hon hör att uppdraget som Miss Blackpool innebär förpliktel­ser i den – som hon tycker – avkroken under ett helt år avstår hon snabbt från titeln, och tar tåget till London.

Där avancerar karriären till en början just så segt som hon inte alls tänkt sig, men när hon till slut råkar träffa rätt människor händer saker desto snabbare – det här är trots allt ”the swinging sixties”, då allt tycks vara möjligt. Hon plockas upp för att samarbeta med radarparet Tony & Bill, killarna som tillsamman­s skriver komedi för BBC, och så är hon plötsligt stjärna i tv-serien ”Barbara (and Jim)”. Publiken älskar henne, och det gör småningom också regissören Dennis, såväl yrkesmässi­gt som privat.

Träffsäkra, yviga dialoger

Hornby berättar i sin kännspaka feelgoodst­il, och lyckas utan vidare göra såväl gestaltern­a som 1960-talets brytningst­id levande och gripbara. Det är perioden då kostym och slips ersätts av den nya popgenerat­ionens friare och mer färgspraka­nde klädstil, då gamla regler och förbud rivs ner, och drömmen om en bättre och mer tolerant värld växer sig stark.

Han bygger i många lägen upp gestaltnin­gen via utförliga dialoger, som trots de yviga vindlingar­na också har ett naturligt flyt. De inkluderar såväl träffsäker komik som illustrati­oner av människors sätt att mötas eller

undvika●varandra,●och●man●kan●som● läsare●hela●tiden●uppfatta●de●talandes● röstlägen●och●tonfall.

Fast●ibland●kommer●tanken●att●det● här,●till●och●med●i●lite●för●hög●grad,● verkar●vara●en●text●som●utformats●så● att●den●i●en●handvändni­ng●ska●kunna● transforme­ras●till●det●filmmanus●som● redan●under●skrivproce­ssen●antagligen●efterfråga­ts.

Too much, too soon

En●del●av●de●mer●intellektu­ella●resonemang­en●känns●för●mig●en●aning● påklistrad­e,● och● så● är● Hornby● också●med●beaktande●av●den●lättsamma● genre●han●opererar●i●väl●pratsam●–●han● förklarar●emellanåt●sådant●som●hade● gjort●mer●nytta●för●berättelse­n●om●det● fått●förbli●outsagt.●Men●visst●handlar● det●ändå●om●ett●i●grunden●stabilt●texthantve­rk●med●en●charmfull●relations-● och●tidsskildr­ing.

Samtidigt●genomlyses●både●den●cynism●som●av●tradition●tycks●vara●inbyggd●i●underhålln­ingsbransc­hen,●och● också●känslan●som●kommer●när●man● alltför●snabbt●uppnått●till●och●med●mer● än●man●någonsin●vågat●hoppas●på,●och● då●upptäcker●att●det●ändå●inte●är●så●underbart●som●man●tänkt●sig.●Att●man● snarare●än●njutning●upplever●oro●för● att●framtiden●inte●ska●vara●lika●lysande.

”Att●befinna●sig●på●toppen●av●sin●karriär●var●som●att●befinna●sig●högst●uppe●i●ett●pariserhju­l.●Man●visste●att●man● måste●vidare●och●man●visste●åt●vilket● håll●det●var●på●väg.●Det●fanns●inga●alternativ.”

Så●också●om●Hornby●i●det●längsta● håller●fast●vid●att●enbart●servera●hårt● överskruva­de●slagserier,●kommer●i● slutskedet●ändå●en●lätt●skiftning●av● vemod●in●i●bilden.●Och●den●mår●både● de●inblandade●karaktärer­na●och●själva●berättelse­n●bra●av.

 ?? FOTO: SIGRID ESTRADA ?? NICK HORNBY
FOTO: SIGRID ESTRADA NICK HORNBY
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland