Hufvudstadsbladet

På gatufesten lär man känna grannen

När augustikvä­llarna mörknar är det dags att tända lyktor, laga god mat och ställer till med fest. På Adelsvägen i Vanda gör man det här i stor skala – här samlas alla invånare kring en gatufest.

- PETRA MIETTINEN

I takt med att nya bostadsomr­åden uppstår skapas också nya traditione­r. Människor har ett visst behov av att lära känna dem som bor nära. När Herrgårdsf­orsen i Vanda byggdes för drygt tio år sedan restes husen på gammal åkermark och området var nytt för alla invånare. Det fanns ingen historia eller hembygdskä­nsla.

För att skapa en känsla av gemenskap och en social tillställn­ing kastades idén om en gatufest fram. Man bokade ett band som spelade dansglad musik, beställde tält för matserveri­ng och tillredde tillsamman­s middagen, dukade upp långbord längs den avstängda gatan och ordnade hoppslott för barnen. Det blev succé! Ett par hundra invånare brukar delta och då är de yngre barnen inte medräknade.

– Eftersom den första gatufesten var så lyckad beslöt vi att den skulle få en fortsättni­ng. Ett år hade vi inte tid och ork att ordna en gatufest och då protestera­de barnen högljutt, festen hade blivit så viktig för dem, berättar Vesa Kupila, en av invånarna som deltagit i planeringe­n i många år.

I år har gänget på Adelsvägen firat sitt tioårsjubi­leum under festligt galatema. De har traditions­enligt höjt en skål för eken som står på det lilla torget där den privata festen hålls, de har deltagit i en lektion i pardans och ätit middag vid långbord. Men kanske allra viktigast – de har gjort något tillsamman­s med grannarna och pratat med varandra, något som ofta glöms bort i vardagen då alla har bråttom åt sitt håll.

– Visst är festen en storsatsni­ng, men alla deltar i arrangeman­gen så mycket man kan och hinner. Eftersom det är en privat fest behöver allt inte vara tipp-topp, vi nöjer oss med hemgjorda lösningar också. Det viktiga är att alla har roligt och att vi gör det här tillsamman­s, säger Kupila.

– Festen är jättevikti­g, det är där vi lär känna nya grannar. Det är en viktig händelse för hela vår familj och under de fyra år vi bott längs Adelsvägen har vi alltid deltagit i festen, säger Annette Haukka.

Görs på talko

Det är ett team på närmare femton personer som utgör kärntruppe­n i planering. De träffas första gången redan i maj för att slå fast datum och bolla teman och program. Under sommaren träffas de sporradisk­t och när skolorna börjar tar det praktiska arbetet med att sälja biljetter, bygga en scen och baka tårta till kaffet.

– Alla invånare längs gatan som vill delta i festen får köpa ett festpass. Med de pengarna köper vi mat och dryck. För barnen ordnar vi hoppslott och pyssel, berättar Vesa Kupila om de praktiska arrangeman­gen.

Adelsvägen­s gatufest har blivit ett sådant begrepp att till och med fastighets­mäklare använder det som ett försäljnin­gsargument när en bostad längs gatan kommer till försäljnin­g. Några planer på att utvidga konceptet och bjuda in flera gäster har festarrang­örerna ändå inte.

– Det är vår egen gatufest. Vi vill också i fortsättni­ngen begränsa deltagarna till dem som bor här, annars blir arrangeman­gen så krävande att vi måste anställa någon för det jobbet. Nu görs allt på talko och det känns viktigt för oss, säger Kupila.

 ?? FOTO: GATUFESTEN­S FACEBOOK-SIDA ?? SLUT På SOMMAREN. När skymningen faller tänds lamporna och den levande musiken skapar rätt feststämni­ng.
FOTO: GATUFESTEN­S FACEBOOK-SIDA SLUT På SOMMAREN. När skymningen faller tänds lamporna och den levande musiken skapar rätt feststämni­ng.
 ?? FOTO: GATUFESTEN­S
FACEBOOK-SIDA ?? TRADITION. Varje gatufest på Adelsvägen börjar med att invånarna höjer en skål för eken på torget och kröner den.
FOTO: GATUFESTEN­S FACEBOOK-SIDA TRADITION. Varje gatufest på Adelsvägen börjar med att invånarna höjer en skål för eken på torget och kröner den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland