Hufvudstadsbladet

Som Pippi Långstrump

-

– Hon uppfann sitt liv dag för dag och bar upp det på en kropp som egentligen inte fungerade längre, men hon drevs framåt av ren och skär livsvilja.

– Hon älskade det absurda och det komiska, samtidigt var hon oerhört väl insatt i världspoli­tiken, och hade en förmåga att klart se vart samhället är på väg.

Så här lyder några av omdömena om Stella Parland, den finlandssv­enska författare­n och teaterkrit­ikern som gick bort fyrtio år gammal i februari 2015.

Stella Parland beskrivs som en fantastisk diskussion­spartner, en briljant skribent och en mycket allmänbild­ad person som oftast tillförde en egen intressant synvinkel på saker och ting. Dessutom vittnar alla om hennes känsla för social rättvisa och vilja att värna om de mest utsatta i samhället. Det känns som en verklig förlust att hon inte fysiskt existerar bland oss längre.

Stella Parlands böcker och andra konstnärli­ga verk finns förstås kvar. I Yles radio- och tv-arkiv finns också en mängd program där hon medverkat. Barbro Björkfelt har använt sig av dem för att göra en radiodokum­entär, som hon hoppas förmedlar absurd humor, ordglädje och den njutning som finns i att ha vida perspektiv på livet.

Björkfelt har talat om henne med hennes nära och kära i Helsingfor­s och i Bologna, där hon vistades varje vinter. YLE Radio Vega 19.22

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland