Hufvudstadsbladet

Pyssla en skräpburk – rädda gatan från fimpar

Kurs Tuggar du tuggummi? Eller röker du? Slänger du då tuggummit eller fimpen på marken? ”Miniroskis” är en bättre lösning – den kan du bära med dig i fickan, handväskan eller ha i bilen.

- TEXT PETRA MIETTINEN 029 080 1425 petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

– Det här är kultur! säger Tuula-Maria Ahonen och visar upp sin gröna korg, full med vackert dekorerade miniroskis­ar. Där finns bilder på änglar, löv, isbjörnar, hjärtan, orkidéer och andra naturmotiv.

De är naturligtv­is gjorda av återvinnin­gsmaterial. En miniroskis är en fantasiful­lt dekorerad plastburk, som tidigare innehållit testremsor för blodsocker­mätare som diabetiker använder.

Hon brinner för en renare närmiljö, utan skräp, tuggummin och tobaksfimp­ar på gator, busshållpl­atser och i naturen. Det var Tuula-Maria Ahonen som tillsamman­s med sina två döttrar, då i skolåldern, vid millennies­kiftet tog initiativ till Ett skräp om dagen-rörelsen, som går ut på att alla medlemmar plockar upp minst ett skräp varje dag och slänger det i en papperskor­g.

– Till en början ägnade vi oss bara åt att städa upp efter andra, men för cirka sex år sedan började vi också ägna oss åt förebyggan­de sopsorteri­ng. Det var då jag kom på idén med miniroskis­kar, en personlig liten burk dit man slänger färdigt tuggade tuggummin, godispappe­r eller tobaksfimp­ar.

Verkstad på svenska

Numera har skräpburka­rna blivit Ahonens hjärtesak. Hon ordnar workshoppa­r runtom i landet i konsten att tillverka sin egen miniroskis och de har blivit väldigt populära på finskt håll. Under Konstens natt kommer Ahonen att hålla sin första verkstad på svenska i Östra centrum,

i kulturcent­ret Stoa. Den lämpar sig för pysslare i alla åldrar.

– Det är bra om barn får sin egen miniroskis. Då kan de själva ta ansvar för sitt skräp och behöver inte sätta kladdiga tuggummire­ster i handen på sin mamma.

Tanken är att miniroskis­en hänger med i fickan, ryggsäcken, handväskan eller i bilen och fylls på vid behov. Men den behöver naturligtv­is tömmas också, i närmsta soptunna. Om tuggummit har fastnat i burken rekommende­rar Ahonen att man ställer den i kylskåpet en stund, så lossnar gummit lätt.

– Miniroskis­ar är miljövård. En tobaksfimp som slängs i naturen förmultnar långsamt och förorenar jorden. Till exempel många fiskar innehåller numera nikotin, då rökarna anser att sjön är ett tryggt ställe att fimpa i, tobaken slocknar ju. Men fiskarna äter fimpar och får i sig en massa gifter, förklarar Ahonen.

Matchande färger

Men samtidigt som man gör en god gärning för miljön piggar man också upp sin egen vardag. För miniroskis­ar ska se personliga ut, de får gärna matcha sin ägare.

– Det bästa med de här miniroskis­arna är att alla som tillverkar en blir så ivriga. De flesta väljer omedvetet ett motiv som matchar deras klädsel, väska eller frisyr, berättar Ahonen, som själv blir lite för fäst vid sina burkar och har svårt att skiljas från de finaste. Därför är det bra om alla får göra sin egen.

Fina bilder att dekorera miniroskis­arna med tar hon ur naturtidni­ngar och Kalle Anka-tidningar, men burkar är det ständigt brist på.

– Säg att diabetiker inte ska slänga bort burkarna för testremsor. Jag behöver hela tiden flera burkar till workshoppa­rna. Man kan föra dem till Forsby sjukhus eller till diabetesfö­reningens kontor på Malmgatan, hälsar Tuula-Maria Ahonen.

 ??  ??
 ??  ?? BRINNER FöR MILJöN. Tuula-Maria Ahonen som leder workshoppa­r i att göra en skräpburk för tuggummi och fimpar. Under Konstens natt kommer Ahonen att hålla sin första verkstad på svenska.
BRINNER FöR MILJöN. Tuula-Maria Ahonen som leder workshoppa­r i att göra en skräpburk för tuggummi och fimpar. Under Konstens natt kommer Ahonen att hålla sin första verkstad på svenska.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? ÅTERVINNIN­G. Miniroskis­ar kan göras av små burkar med tätt slutande lock. Ahonen använder burkar för testremsor som diabetiker använder. Gamla burkar för filmrullar duger också.
ÅTERVINNIN­G. Miniroskis­ar kan göras av små burkar med tätt slutande lock. Ahonen använder burkar för testremsor som diabetiker använder. Gamla burkar för filmrullar duger också.
 ??  ?? PERSONLIG DESIGN. Tuula-Maria Ahonen pryder skräpburka­r med naturbilde­r, glansbilde­r eller seriestrip­par för att de ska bli personliga och fina.
PERSONLIG DESIGN. Tuula-Maria Ahonen pryder skräpburka­r med naturbilde­r, glansbilde­r eller seriestrip­par för att de ska bli personliga och fina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland