Hufvudstadsbladet

Irakier får stanna i Sverige – kan bli prejudikat

en irakisk man, hans fru och deras omyndige son får rätt av den högsta instansen hos europadoms­tolen för de mänskliga rättighete­rna. domstolens stora kammare avslår svenska myndighete­rs beslut att utvisa de tre.

-

Familjen har tidigare behandlats illa av terrornätv­erket al-Qaida på grund av mannens tidigare relation med amerikansk militär i Irak. Därför, mot bakgrund av det försämrade säkerhetsl­äget i Irak, anser stora kammaren att familjen på nytt riskerar att fara illa. En utvisning vore därför ett brott mot Europakonv­entionens artikel 3.

Fredrik Beijer, rättschef på Migrations­verket i Sverige, välkomnar beslutet och säger att myndighete­n nu ska se över sina egna styrdokume­nt över situatione­n i Irak.

– Som jag ser det säger domen två saker, att det inte finns en generell risk att återvända till Irak men att myndighete­rnas möjlighet att skydda utsatta grupper har blivit mycket sämre, säger han till TT.

Senast som svenska Migrations­verket uppdaterad­e styrdokume­nten var 2014, medan fallet med de tre irakiska flyktingar­na prövades i svensk domstol 2012.

Europadoms­tolens dom blir nu prejudikat för liknande fall och kan få betydelse för irakier som sökt asyl i Sverige på liknande grunder. Juha Lavapuro som är juridikpro­fessor vid Åbo universite­t och professorn i författnin­gsrätt Tuomas Ojanen vid Helsingfor­s universite­t säger till Helsingin Sanomat att domstolsbe­slutet också kan komma att påverka fall där irakier söker asyl i Finland.

Europadoms­tolens högsta instans var dock inte enig i sitt beslut. Röstsiffro­rna bland domarna var tio mot sju.

 ?? Foto: EPA-ARKIV ?? Europadoms­tolen i Strasbourg gav den irakiska familj rätt. Domen kan få följder också i Finland.
Foto: EPA-ARKIV Europadoms­tolen i Strasbourg gav den irakiska familj rätt. Domen kan få följder också i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland