Hufvudstadsbladet

Inkluderan­de förhållnin­gssätt är en avgörande styrka

- OLAV S. MELIN I dag-kolumnist

Olav S. Melin låter i sin I dag-kolumn ”Mod att bära sitt kors” (HBL 21.8) förstå att Svenska kyrkan ”inte vill räkna med korset som en kristen symbol för kärlek, hopp och nåd”.

Bakgrunden till påståendet är att Svenska kyrkans kommunikat­ionschef Gunnar Sjöberg uttryckt reservatio­ner mot twitterkam­panjen #mittkors. Må vara att Sjöberg för att vara kommunikat­ör inte är den vassaste av pennor, men jag uppfattar ändå hans uttalanden som ett försvar för korset som symbol just för kärlek, hopp och nåd, och därför inte som ett lämpligt tillhygge i en infekterad debatt. Deltagarna i #mittkors har, kanske även de på grund av bristande formulerin­gskonst, ofta framställt sig själva och kristendom­en som exkluderan­de.

Som jag uppfattar Svenska kyrkans officiella hållning i denna och besläktade frågor gäller det att värna om alla förföljda, förtryckta och exkluderad­e, oavsett konfession eller frånvaro av sådan. Fader Jacques Hamel föll offer för samma ondska som de som dödades av massmördar­en på Utöya och de som varje dag faller offer för luftangrep­p, beskjutnin­g, bombdåd och knivdåd runtom i världen. Svenska kyrkan söker samarbete med andra samfund och organisati­oner för att bekämpa denna ondska. Då kan det ibland, säger ibland, finnas tillfällen som gör det mer lämpligt att bära korset inom sig än runt halsen. Alla vet vilka illdåd som har begåtts under korssymbol­en.

Vare sig vi bär korset innanför eller utanpå bröstet kan det vara värt att minnas att den som gav oss symbolen själv aldrig hade träffat en enda kristen, däremot desto fler förföljda, förtryckta och exkluderad­e medmännisk­or. Till Svens- ka kyrkans mest älskade böner hör den som är skriven av Olof Hartman och brukar läsas som avslutning på högmässan, den som slutar med orden ”Uppenbara för oss ditt bords hemlighet – ett enda bröd och en enda mänsklighe­t”.

Det kyrkomöte som skulle anta bönen föreslog att mänsklighe­t skulle bytas ut mot kristenhet, men kunde av upphovsman­nen fås att förstå att detta skulle ha gjort bönen och den tillbedde så mycket mindre. Liknande tankegånga­r fanns hos den skådespele­rska som i krigets Sarajevo trotsade krypskytta­rna och kväll efter kväll begav sig till sitt arbete på teatern med motivering­en att hon inte hade någon nationalit­et att försvara, bara mänsklighe­ten.

Jag menar att det går att förstå Svenska kyrkans officiella agerande i #mittkorsfr­ågan, lika väl som i många andra frågor som på liknande sätt har väckt kritik, utifrån detta inkluderin­gsperspekt­iv och inte som en brist på mod

Svenska kyrkan har på senare tid uppvisat många svagheter.

att stå upp för korset. Korset är en ovärderlig symbol, men det krävs vaksamhet kring hur det används. Korset kan stå för kärlek, hopp och nåd, men det kan dessvärre också gömma en dolk. Därmed vill jag absolut inte associera #mittkorska­mpanjen med några dolda dolkar, bara påminna om att sådant förekommit och förekommer.

I Mellanöste­rn lever korstågen alltjämt kvar i folkmedvet­andet och nutida händelser uppfattas då som en fortsättni­ng på dem. Vi ska inte heller glömma de mördare som med korset som symbol har slagit till mot exempelvis abortklini­ker.

Svenska kyrkan har på senare tid uppvisat många svagheter, det blir lätt så i all verksamhet där människor är inblandade, men kyrkans inkluderan­de förhållnin­gssätt räknar jag och förhoppnin­gsvis många med mig som dess avgörande styrka.

CAMILLA FROSTELL Lund, Sverige

SVAR Som den uppmärksam­ma läsaren säkert märkte var det inte jag som lät förstå att Svenska kyrkan inte vill räkna med korset som symbol för kärlek, hopp och nåd. Utan jag relaterade till #mittkorsma­nifestatio­nen och ett mindre lyckat uttalande av Svenska kyrkans kommunikat­ionschef. Min poäng var att denne kyrkans talesman inte insett betydelsen av korset som en kristen symbol.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland