Hufvudstadsbladet

Var är förvirring­en?

-

Att Putin bjuder in Östersjöst­ater för att diskutera ”Niinistös initiativ” kan igen kännas pinsamt, om man vill ta det så.

Situatione­n i Ukraina blir allt spändare igen och mycket tyder på att hösten och vintern kommer att bli orolig där.

Fortfarand­e sanktioner­as Ryssland, vi har Syrienprob­lematiken och den ryska ekonomin som inte alls ser bra ut och dessutom någon form av kompisrela­tion mellan Trump och Putin.

I ett läge där ingen i EU litar på Putinregim­en verkar däremot Niinistö söka aktiv kontakt med Putin.

Om man vill kan man alltså fråga sig hur mycket vår president ska frottera sig med Putinregim­en och vad Putin egentligen menar med att ta initiativ till Östersjödi­skussioner.

Om man vill kan man fråga sig hur pinsamt detta är för oss och om inte vårt EU-medlemskap borde ha gjort slut på våra neuroser beträffand­e Ryssland.

Den aktivitet i östlig riktning presidente­n har visat har ibland medfört att han rört sig i gråzonerna av sina maktbefoge­nheter. En svag utrikesmin­ister och en projektreg­ering som har fullt upp med att reformera landet har gjort att Niinistö inte direkt har kritiserat­s för sin aktivitet.

Ett sätt att se på det som nu pågår är att en stark Niinistö använder sig av sin styrka, medan vi har hunnit bli ovana vid att han gör det så öppet.

Den förvirring Niinistö kan anses skapa, kommer åtminstone lika mycket från förvirring­en i nyhetsmedi­erna.

Åbo Underrätte­lser

Pär Landor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland