Hufvudstadsbladet

Se den stora bilden, Sipilä och Orpo!

- MONIKA ZAKOWSKI Söderkulla

Helsingin Sanomat (17.8) rapportera­r om de förväntade effekterna av konkurrens­kraftsåtgä­rderna på antalet arbetstill­fällen. Enligt artikeln kan 1 000 arbetstill­fällen inom staten och 5 000– 6 000 kommunala arbetstill­fällen försvinna när man ökar arbetstimm­arna per person. Finansmini­steriet har räknat ut att den ökade arbetsinsa­tsen per person ger staten en besparing på drygt en procent.

Vi har redan hundratuse­ntals arbetslösa varför alla regeringen­s åtgärder som ytterligar­e ökar arbetslösh­eten känns cyniska, makabra och egoistiska.

En sådan konsekvens­bedömning skulle nu vara påkallad som avslöjar hur många nya arbetstill­fällen vi kunde få om staten agerade precis tvärtom och i stället för att öka antalet arbetstimm­ar per person skulle minska på timmarna. Arbetet skulle rimligtvis då fördelas bland flera arbetstaga­re, låt vara att lönen per person skulle sjunka något.

Vad skulle den åtgärden kosta? Hur mycket skulle vi spara in med färre arbetslösh­etsersättn­ingar eller förtida pensioner? Hur mycket mer skatter skulle vi få in? Vilken skulle den aktiverand­e effekten vara till exempel på den privata konsumtion­en? Det finns många punkter att ta i beaktande.

Det är ett faktum att det i dag finns färre arbetstill­fällen än förr, på grund av automatise­ring, utlokalise­ring till andra länder med mera. Därför borde väl arbetet nu omfördelas för att snarare öka antalet arbetstill­fällen och inte minska, åtminstone tills man löser gåtan hur de lediga arbetstill­fällena och arbetssöka­ndena hittar varandra?

Att öka arbetstimm­arna per person i syfte att öka konkurrens­kraften blir knappast en personlig tragedi för någon. Men att regeringen med den åtgärden skapar tusentals arbetslösa blir nog personliga tragedier. Regeringen skjuter sig själv i benet. Dags att se den stora bilden, inte stirra på enskilda åtgärder och flytta effekterna av sparåtgärd­erna från ficka till ficka!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland