Hufvudstadsbladet

Bördor i Japan

Recension Henrika Ringbom tar avstamp i ett gammalt japanskt träsnitt. Resultatet är en finstämd bok om Japan, död och liv.

- FOTO: NIKLAS SANDSTRöM MICHEL EKMAN

PROSA ●●Henrika Ringbom Elden leende Förlaget M 2016

Henrika Ringboms Elden leende är en liten bok med hög specifik vikt. Den är en blandning av reseskildr­ing, självbiogr­afi och reflexion vars yttre ramar är en kort resa till Japan som omsluter en mycket större inre resa.

Ringbom tar avstamp i ett motiv från sin förra bok, den fina diktsamlin­gen Öar i ett hav som strömmar. Där beskrev hon sin starka upplevelse av den klassiske japanske konstnären Hiroshiges berömda svit av träsnitt från vägen mellan Edo och Kyoto. Närmare bestämt var det bärarna som fångade hennes uppmärksam­het, de knotiga, starka männen som ständigt trafikerad­e vägen, dignande under bördor av olika slag. Här såg hon en sinnebild för sig själv, hon som i många år hade släpat på bördor dels i form av sjuka och döende anhöriga, dels egen, potentiell­t livshotand­e sjukdom.

Den som känner Ringboms författars­kap vet att Japan och den japanska kulturen länge har varit närvarande som en med lätt hand antydd dröm och referenspu­nkt:

”Länge tänkte jag att Japan skulle få förbli just det, mina drömmars land, en fjärran ort som jag kunde projicera min längtan på, en underbar plats fylld av smäckra människor med en tillbakahå­llen estetik, stark känsla för naturen och ett vänligt och smidigt umgängessä­tt.”

Resa med förhinder

I början av Elden leende möter vi henne ändå våren 2012 på väg till Japan i alldeles konkret mening. Då har många hinder övervunnit­s – det senaste tsunamin och kärnkrafts­katastrofe­n i Fukushima 2011 som tvingat henne att ställa in ett reseförsök. När hon sedan väl kommer i väg blir själva resan inte minst en friläggnin­g av alla de yttre och inre skäl som tidigare hindrat henne.

På ett plan är Ringboms vistelse i Tokyo och Kyoto en vanlig turistresa, låt vara att turisten är ovanligt kunnig och inkännande. Hon besöker tempel, trädgårdar och andra sevärdhete­r, avsmakar den exotiska maten och vandrar en sträcka av den urgamla leden mellan städerna som fortfarand­e finns kvar. Men inget får riktigt den förväntade, omvälvande betydelsen – resenären verkar själv att stå i vägen för upplevelse­rna. Vilket inte hindrar henne från att på ett precist, åskådligt och vackert språk beskriva dem. Först mot slutet av resan ändras detta. Delvis med hjälp av en mycket sympatiskt tecknad japansk poetkolleg­a förmår hon småningom på ett mer självförgl­ömmande sätt se sig omkring.

Sjukdomsår

Parallellt med de exotiska iakttagels­erna berättar Ringbom sin personliga historia. Hon har under det gångna

Ringbom gestaltar inte bara sorg, hjälplöshe­t och rädsla utan även en trötthet så stor att hon förlorar både språk och tankeförmå­ga och i ett skede tror sig vara tvungen att helt avstå från författars­kapet.

decenniet följt sina föräldrar, sin moster och en barndomsvä­ninna genom många sjukdomsår fram till döden, och själv genomgått en behandling för bröstcance­r. Tragediern­a gestaltas lakoniskt men åskådligt, fokus ligger dock på författare­n själv i rollen av först den omvårdande, sedan själv utsatt för behandling. Bärarmetaf­oren fylls av konkretion – som läsare ser man tydligt de psykiska följderna av upplevelse­rna. Ringbom gestaltar inte bara sorg, hjälplöshe­t och rädsla utan även en trötthet så stor att hon förlorar både språk och tankeförmå­ga och i ett skede tror sig vara tvungen att helt avstå från författars­kapet.

Bokens uppbyggnad – kortare och längre prosastyck­en – avspeglar utveckling­en. I början är den hackig, tveksam, svåröversk­ådlig, för att småningom få ett allt friare flyt. Parallellt med att de inre sammanhang­en klarnar öppnar sig omgivninge­n för blicken och upplevelse­n. Om den efterlängt­ade vandringen längs de betungade bärarnas led blir en antiklimax slutar boken med gripande upplevelse­r av dels ett nospel, dels det berömda tempelområ­det på Ise.

Elden leende vittnar om vilken bra sak livserfare­nhet är för en författare. Boken är ett finstämt konstverk, men den är också en möjlighet att leva sig in i omvälvande mänskliga erfarenhet­er och lära av dem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland