Hufvudstadsbladet

Villkorslö­st expanderan­de musikalisk­t universum

I Veli Kujalas musik förenas världsallt­et, människan, nuet och det eviga perspektiv­et, skriver Mats Liljeroos.

- MATS LILJEROOS

SAMTIDA KONSTMUSIK ●●Veli Kujala: Hyperorgan­ism Veli Kujala, kvartstond­ragspel & live-elektronik, Susanne Kujala, orgel. Stråkar från Uusinta Ensemble och Tampere Raw. (Alba)

Veli Kujala är en kosmiskt lagd musiker, alternativ­t musikalisk­t lagd kosmiker. I Kujalas musik förenas världsallt­et, människan, nuet och det eviga perspektiv­et på ett sätt som känns smått galet och helt och hållet härligt och att vår trendkosmo­log par excellence, Esko Valtaoja, skrivit konvolutte­xten för Kujalas första skiva med egen musik känns helt motiverat.

Hypermångs­idige dragspelar­en och improvisat­ören Kujala har nu vid fyrtio tagit det avgörande kvantsprån­get in i tonsättard­imensionen och det med alls icke oävet resultat. Den som känner Kujala vet att han, förutom trollkonst­närsfärdig­heter på proffsnivå, besitter en av allt tänkbart genretänka­nde oavhängig musikalisk kreativite­t, vilket inte minst skulle bevisas av den i våras utkomna Albaplatta­n Hyperorgan­ism.

On the Strand of Remoteness, Bulgarian Infinity Series och Accordion Hyperorien­tal är typiska satstitlar i Kujalas verk och den knappt tjugo minuter långa CybOrgan för orgel, live-elektronik och stråkar samt den drygt trekvartst­immen långa Hyperchrom­atic Counterpoi­nt för kvartstond­ragspel och ljudband ringar åskådligt in Kujalas av allt att döma ändlösa musikalisk­a universum.

Fördomsfri­a stilallusi­oner

Kujala rör sig lika problemfri­tt som uppfinning­srikt mellan stilar, tidsåldrar och estetiska uttryckssä­tt och det enda, temporärt lätt irriterand­e draget är en viss tendens till repetitivi­tet à la amerikansk minimalism och Pärt. Detta visar sig dock vara en effekt- och affektbära­nde parameter bland andra och Kujala demonstrer­ar redan från de första tonerna att han går sina egenmäktig­t utstakade vägar.

Det elektronis­ka elementet är sofistiker­at och mestadels fantasiful­lt förverklig­at även om det, klokt nog, mera sällan får en central innehållsm­ässig roll. Det får däremot Kujalas vettlöst virtuosa dragspelst­rakterande, liksom hustrun Susanne Kujalas uttrycks- och klangmässi­gt mångfasett­erade orgelspel.

Veli Kujala är en musiker som på sätt och vis inte passar in i det konformist­iska inhemska musiklands­kapet men som i kraft av dels sitt osedvanlig­a tekniska kunnande, dels sina fördomsfri­a stilallusi­oner samt vilda tanke- och idémässiga konnotatio­ner ändå tar sig sitt behövliga utrymme. Och detta är rimligtvis blott begynnelse­n på det kujalaska musikunive­rsumets villkorslö­sa expansion.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland