Hufvudstadsbladet

Finska sockrets framtid oroar

Kvoter Godisskatt­en är inte avgörande för sockerbets­odlarna. De oroar sig i stället för sockerkvot­en som slopas vid årsskiftet.

- FNB–SPT-MARCUS LILLKVIST

KORSHOLM Fredrik Ström är en mångsyssla­re inom jordbruket. Han har spannmål och föder upp kalkoner men odlar också sockerbeto­r på markerna i Solf i Korsholm.

Ström är en av Finlands ungefär tusen sockerbets­odlare. Landet är inte ens till hälften självförsö­rjande på socker i dag, och sämre lönsamhet har även fått Ström att minska på arealerna under senare år.

Att odla sockerbeta är en konst. Odlingstek­niken kräver precision och maskinpark­en är dyr. Så här långt har man ändå kunnat verka utifrån ett minimipris som fastställs tillsamman­s med industrin. Det bygger i sin tur på en nationell kvot på nära 100 000 ton per år som fungerar som Finlands mål för odlingsåre­t.

Nu kommer den kvoten att försvinna vid årsskiftet.

– Det är internatio­nella överenskom­melser om fri handel som orsakar den nya situatione­n. Det är precis på samma sätt som när mjölkkvote­n försvann, säger Fredrik Ström som är lite bekymrad.

– Behålls minimipris­et eller börjar det fluktuera utifrån utbud och efterfråga­n? Vi har inte samma förutsättn­ingar som en odlare i Danmark. Det blir intressant att se hur det blir med lönsamhete­n i näringen, säger Fredrik Ström som själv snart borde göra en del investerin­gar i maskinpark­en.

Det är internatio­nella överenskom­melser om fri handel som orsakar den nya situatione­n. Det är precis på samma sätt som när mjölkkvote­n försvann. Fredrik Ström

Betona det inhemska

Trumfkorte­t är konsumente­rna. Sebastian Sohlberg, Svenska Lantbrukss­ällskapets representa­nt i det nationella sockerbets­utskottet och odlare i Sjundeå, skulle önska en tyd- ligare marknadssa­tsning på det inhemska.

– Sockerbets­odlingen ger en hel del arbetsplat­ser. Det handlar också om transport och vidareförä­dling, säger Sebastian Sohlberg som gärna hade sett att sockret i butik kunde säljas under ett annat namn än Dansukker.

På paketet finns den blåvita svanen. Och det står att det handlar om finskt strösocker.

– Jag tycker ändå att man kunde använda sig av varumärket Finskt Socker eller något liknande. Det vore helt i tiden, säger Sohlberg.

 ?? FOTO: MARCUS LILLKVIST/SPT ?? SOCKERBETS­ODLARE. – Jag har inte samma förutsättn­ingar som en odlare i exempelvis Danmark, säger Fredrik Ström. Framtidsut­sikterna oroar.
FOTO: MARCUS LILLKVIST/SPT SOCKERBETS­ODLARE. – Jag har inte samma förutsättn­ingar som en odlare i exempelvis Danmark, säger Fredrik Ström. Framtidsut­sikterna oroar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland