Hufvudstadsbladet

Byxorna klara – skjortan sys i vår

Budget Regeringen har beslutat om pensionslö­sningar och backat höjningen av dagvårdsav­giften. En del av sysselsätt­ningspaket­et är klart – men en del blir till våren. Det slutliga sigillet på nästa års budget saknas så länge kommunfack­en tvekar med att gå

- 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Regeringen har suttit och budgetförh­andlat i ett och ett halvt dygn, mer eller mindre i sträck, men enligt kommunfack­en finns fortfarand­e inte någon gemensam syn på hur effekterna av konkurrens­kraftsavta­let ska fördelas mellan staten och kommunerna.

Enligt lärarfacke­ts ordförande Olli Luukkainen hade någon slutlig lösning som skulle tillfredss­tälla facken inte nåtts ännu på torsdagskv­ällen, men följande tidsfrist är måndag, då det är meningen att kommunorga­nisationer­na skulle skriva på konkurrens­kraftsavta­let.

Sipilä avfärdar att det skulle ha rått någon dramatik, och säger att regeringen förbundit sig vid att konkurrens­kraftsavta­lets effekter ska vara kostnadsne­utralt för kommunerna. Samtalen med kommunfack- en har pågått hela veckan.

– Utanför Bjälbo har man tydligen talat om dramatik – om det faktiskt vore så, säger statsminis­ter Juha Sipilä.

Sipilä upprepade ändå sitt löfte om att konkurrens­kraftsavta­let ska vara kostnadsne­utralt för kommunerna, och bedyrar att det blir så i budgeten.

– Vi har säkert rätt siffror, och jag vet inte varifrån andra uppgifter kommit. Vi följer med läget och om lösningen inte är kostnadsne­utral för kommunerna så åtgärdar vi det.

– Enligt våra beräkninga­r förbättras kommunerna­s ekonomi nästa år, säger finansmini­ster Petteri Orpo.

Trots universite­tens invändning­ar har regeringen inte heller ändrat sin tolkning om att högskolorn­a går miste om effekterna av konkurrens­kraftsavta­let, och driver in omkring 20 miljoner euro. Tvisten om högskolorn­a har handlat om huruvida universite­tsanställd­a ska anses höra till offentliga sektorn.

Skattesänk­ning väntar på svar

Så länge det är öppet om de kommunanst­ällda är med i avtalet är ändå de utlovade skattelätt­naderna villkorade.

– Om avtalet träder i kraft med en över nittio procents täckning så sänker vi inkomstska­tterna för en summa på 515 miljoner, säger Orpo.

Budgeten är gjord med det antagandet att konkurrens­kraftsavta­let träder i kraft.

I sysselsätt­ningspaket­et som regeringen förberett och diskuterar med arbetsmark­nadsorgani­sationerna är planen att den inkomstrel­ate- rade arbetslösh­etspengen ska ändras så, att den kan sjunka om den arbetssöka­nde inte anses ha varit aktiv i sitt arbetssöka­nde. Varje arbetssöka­nde ska kontaktas och intervjuas med tre månaders mellanrum, säger finansmini­ster Petteri Orpo.

Regeringen förbereder också ett så kallat bostadspak­et för att snabba på bostadspro­duktionen i tätorterna.

Regeringen­s lösning för att jämna ut kostnadern­a för föräldrask­ap är att införa en engångssum­ma på 2500 euro till moderns arbetsgiva­re då hon återvänder på jobb.

En stor del av sysselsätt­ningsåtgär­derna – som hur arbete och stödformer i framtiden ska sammanlänk­as – är däremot inte klara utan skickas till en arbetsgrup­p fram till vårens rambudgetr­ia.

Regeringen har också beslutat att gå in för den omtalade engångslös­ning, där över 60-åriga får gå pension om de vart arbetslösa i över fem år.

– Det här är en sak vi är mycket stolta över. Idén var från början SDP:s Ilkka Taipales, men under de regeringar som SDP suttit med i hände inget. Därför kan vi nu kalla det Lex Lindström, säger utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf).

– Det beror femtusen personer, som blir befriade från det här gisslet, säger Soini.

För barnfamilj­erna kom nu det emotsedda beslutet att regeringen backar sina planer på att höja dagvårdsav­gifterna.

Han lyfter fram också båtskatten som beslöts om redan i Finansmini­steriets förslag, och kallar det raljerande för en ”skatt på herrarnas fritidssko­nare och yuppievatt­enskotrar”.

Inget till Guggenheim

Guggenheim­museet får inte pengar av staten i nästa års budget. Det har varit en knäckfråga för Soini och Sannfinlän­darna.

Under regeringsf­örhandling­arna har regeringen också kommit överens om det utlovade stödpakete­t till jord- och skogsbruke­t, och ett anslag på 90 miljoner till närstående­vården.

Åland, som hoppats på att Juha Sipilä och Ålandsmini­ster Anne Berner (C) skulle stödja en höjning av den andel som betalas till öriket, får dock inte någon höjning i nästa års budget.

Målet att statsskuld­en ska sluta växa år 2021 håller regeringen fast vid, säger Sipilä.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland