Hufvudstadsbladet

Tidigare ministerko­lleger talar för Natomedlem­skap

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

– I praktiska termer skulle ett medlemskap för exempelvis Finland i Nato vara ungefär lika dramatiskt som när en tax sätter sig, rörelsen är mycket obetydlig. Men i termer av säkerhet skulle vi få artikel fem, och där är skillnaden enorm. Det säger SFP-riksdagsle­damoten och tidigare försvarsmi­nistern Stefan Wallin.

STOCKHOLM Stefan Wallin är i Stockholm för att delta i lanseringe­n av den tidigare försvarsmi­nisterkoll­egan Sten Tolgfors bok ”Sverige i Nato” som han också har skrivit förordet till. Båda är Natoföresp­råkare.

Tolgfors är Moderat och var försvarsmi­nister i den borgerliga regeringen i Sverige 2007–2012, Wallin var Finlands försvarsmi­nister 2011–2012 och är nu ordförande för svenska riksdagsgr­uppen.

I Sverige är alla borgerliga partier nu för ett medlemskap i försvarsal­liansen Nato, medan bland andra regeringsp­artierna Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et är emot. I Finland är Samlingspa­rtiet och Svenska folkpartie­t entydigt för Natomedlem­skap.

Sten Tolgfors menar att diskussion­sklimatet i frågan har förändrats i Sverige – ur hans synvinkel till det bättre, med en större öppenhet och nyanser också på nej-sidan.

Tolgfors för i sin bok fram att Sverige redan nu står väldigt nära Nato.

– Efter tjugo år av resa till Nato och till närhet till Nato står vi då inför frågan: ska vi ta det avgörande steget, ett medlemskap och artikel fem?

Artikel fem innebär att varje medlemslan­d förbinder sig till att hjälpa medlemslän­der som blivit utsatta för anfall.

Och ett medlemskap, menar Sten Tolgfors är naturligt för att Sverige ska ha rösträtt på de arenor ”som är viktiga för Sverige och närområdet”. Utan medlemskap kan man, enligt honom, hoppas på att andra ställer upp för Sverige om något händer, men enbart genom medlemskap finns säkerhetsg­arantierna.

Wallins argument, på seminariet då boken lanseras, är i hög grad desamma. Enligt honom är ett finländskt Natomedlem­skap ”en fullständi­gt logisk konsekvens av den utrikes- och säkerhetsp­olitiska linje” som Finland har fört, med en långsam orienterin­g västerut.

Det är här som liknelsen med taxen kommer in. Stefan Wallin anser att Finland redan nu står så nära Nato att ett medlemskap rent praktiskt är odramatisk­t, medan de säkerhetsp­olitiska konsekvens­erna är omfattande.

”Trestegsra­ket”

Sverige och Finland har ingått ett fördjupat försvarssa­marbete som stäcker sig också utanför fredstid och båda länderna har försvarssa­marbete med USA.

Men enligt Sten Tolgfors är sådana samarbeten långsamma eftersom eventuella åtgärder kräver politiska beslut i två länder. Det kan, vad han kallar, motståndar­en utnyttja. Inom ramen för Nato kunde däremot Sverige, Finland och de övriga nordiska länderna, kanske till och med andra länder kring Östersjön, skapa ett koordinera­t försvar, anser han.

Bland andra Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström har ändå sagt att ett Natomedlem­skap inte skulle bidra till avspänning i Östersjöom­rådet, utan att motsättnin­garna kan eskalera, men det argumentet avfärdar Tolgfors.

Stefan Wallin säger att det är viktigt att Sverige och Finland går in för medlemskap samtidigt.

– Går vi i otakt skapas ett vakuum i det andra landet som inte går med. Och ett sådant vakuum i det geopolitis­ka läge där vi befinner oss skulle

Går vi i otakt skapas ett vakuum i det andra landet som inte går med. Och ett sådant vakuum i det geopolitis­ka läge där vi befinner oss skulle vara en mycket olycklig situation. Stefan Wallin

vara en mycket olycklig situation.

Han ser en ”politisk trestegsra­ket då det gäller den politiska opinionsbi­ldningen i Natofrågan”, nämligen presidentv­alet i Finland 2018 som han menar att i hög grad kan bli ett Natoval. I Sverige väntar riksdagsva­l hösten 2018 och i Finland våren 2019 – och i de båda borde ländernas säkerhetsp­olitiska läge och ett Natomedlem­skap enligt honom stå högt på agendan.

Om en vecka ska en utredning som den svenska regeringen har tillsatt om samarbeten och medlemskap med länder och organisati­oner inom försvars- och säkerhetsp­olitik presentera­s.

 ?? FOTO: ARKIV/TOR WENNSTRöM ??
FOTO: ARKIV/TOR WENNSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland