Hufvudstadsbladet

Hur budgeten påverkar plånboken

Skattesänk­ningen är ännu oklar, men andra kostnader blir högre.

- SYLVIA BJON

Om regeringen når en överenskom­melse med kommunfack­en om nedskärnin­garna i kommunerna, sänks inkomstska­tten sänks med över en halv miljard, eftersom konkurrens­kraftsavta­let i så fall når över 90 procents täckning.

Skattebeta­larnas förbund har beräknat att skattesänk­ningarna i snitt gör att köpkraften stiger, också efter att löntagarna­s sociala avgifter blir högre. Konsumentp­risindex har räknats med – det har dock inte eventuella höjda kommunskat­ter, och inte heller den nedskärnin­g i semesterpe­ngen som drabbar offentligt anställda.

Så här mycket mer köpkraft beräknas det i så fallge: Med lönen 2 203 – 120 euro/år Med lönen 3 305 – 192 euro/år Med lönen 5 509 – 324 euro/ år.

Också pensionäre­rnas skatter sänks, i regeringen­s plan.

För de offentligt anställda kompensera­s inte bortfallet i semesterpe­ngen av skattesänk­ningen.

Studiepeng­en krymper om ett år för högskolest­uderande, så att det högsta möjliga studiepeng­en blir 250 euro i månaden, samma som för andra stadiets studerande. Det är en minskning med mellan 50 och 85 euro i månader, beroende på vilken stödform man haft. I stället planerar regeringen utöka statsborge­n för studielån från 400 till 650 euro per månad.

Alla FPA-stöd skärs ner med 0,85 procent.

Avdraget för räntor på bostadslån krymper. En familj som betalar till exempel 2000 euro i räntor per år förlorar 200 euro per år i avdrag.

Bilskatten för nya bilar sjunker, med fordonsska­tten höjs med 36 euro perår i alla utsläppska­tegorier. Bränsleska­tten höjs.

Godisskatt­en slopas däremot, eftersom den inte gick ihop med EU:s konkurrens­regler. Godisskatt­en har inbringat staten 100 miljoner per år, som nu tas in på bränsleska­tten i stället.

Tobaken fortsätter bli stegvis dyrare på grund av höjd skatt. Nästa sommar kostar en ask två euro mer än för ett år sen.

Ett företagara­vdrag på 5 procent införs för personföre­tag och jord- och skogsbruks­företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland