Hufvudstadsbladet

”Natosamarb­ete är också politiskt”

- FNB

Natos och Finlands partnerssk­apssamarbe­te har gått mycket långt, men det finns fortfarand­e outnyttjad­e möjlighete­r, sade militärall­iansens biträdande generalsek­reterare Alexander Vershbow under sitt besök i Finland.

Vershbow säger att interopera­bilitet inte enbart är ett militärt begrepp utan att det även är viktigt att utveckla den politiska sidan så att partnerska­psländerna kommer mycket nära Natos kärnfunkti­on.

–Det kommer alltid att finnas en gräns mellan Nato och partnerska­psländerna, men det finns mycket som båda sidorna kan göra för gemensam nytta utan att överskrida den här gränsen. Nato väntar med intresse på att få kartlägga de här möjlighete­rna med Finland inom en när framtid, sade Vershbow under ett seminarium på Utrikespol­itiska institutet.

Vershbow sade hans erfarenhet är att partnerska­psavtalen varit till nytta för Nato i att skapa stabilitet utanför alliansens gränser.

–Partnerska­psamarbete­t är en nödvändigh­et, inte en lyx.

Säkerhet inte bara transpondr­ar

En av samarbetsf­ormerna som militärall­iansen utvecklar med Finland och Sverige är samarbetet för att minska riskerna i relationer­na mellan Nato och Ryssland. De här frågorna, bland annat de omtalande transpondr­arna, diskuteras enligt Vershbow med sammansätt­ningen 28+2, det vill säga Nato och de två nordiska partnerska­psländerna.

Transponde­rfrågan lyftes upp efter Rysslands president Vladimir Putins besök i Finland. Ryssland tog sedan upp frågan i Nato-Rysslandrå­det. Vershbow säger att förslaget är en bra början.

– Flygsäkerh­et är en mycket bredare fråga än den här ena saken. Det är fråga om att följa de regler som finns och att agera säkert, ansvarsful­lt och förutsägba­rt.

Enligt Vershbow vill Nato överhuvudt­aget öka öppenheten i relationen med Ryssland. Nato vill bland annat täppa till den bakdörr i OSSE:s Wien-fördrag som gör det möjligt att arrangera militära ”beredskaps­inspektion­er” utan att meddela andra länder. Ryssland har flera gånger utnyttjat möjlighete­n. Om det är fråga om stora krigsövnin­gar måste däremot andra länder informeras på förhand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland