Hufvudstadsbladet

Migri stänger förläggnin­gar – 14 000 väntar ännu på beslut

Asylbeslut Migrations­verket lägger ned flyktingfö­rläggninga­r i rask takt – i september försvinner 1 500 platser och i slutet av året ytterligar­e 5 500. Ungefär 14 000 personer väntar fortfarand­e på besked. Tiotals beräknas ha stannat kvar som papperslös­a

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Fram till den sista augusti var det meningen att Migrations­verket skulle ha blivit klart med alla beslut på fjolårets asylansökn­ingar. Riktigt så fort gick det inte – fram till slutet av augusti hade verket fattat ungefär 25 000 beslut, som berör ansökninga­r som lämnats in i fjol och i år. 14 000 personer väntar fortfarand­e på besked, många av dem sådana som anlänt och lämnat in sin ansökan redan under rekordåret i fjol.

Och tur är kanske det att det inte gått fullt så fort – sedan förra höstens våg av asylsökand­e har Migrations­verket anställt 500 nya handläggar­e, utöver de 80 som fanns sedan tidigare. Hundra asylbeslut per årsverke hade Inrikesmin­isteriet fastställt som mål, men riktigt så fort gick det inte.

– Var och en kan själv tänka sig hur inkörninge­n går då det för varje anställd kommer en handfull nya. Alla kunde ju inte komma på en gång, och vi har haft en omfattande introdukti­onsutbildn­ing, säger direktören för Migrations­verkets asylenhet Esko Repo.

Fler avslag

I fjol och i år har totalt 6 000 personer fått ett positivt asylbeslut, medan 9 000 personer fått ett negativt beslut. Ser man på hur besluten fördelar sig har andelen avslag ökat klart under de senaste månaderna. Det har bland annat att göra med en lagändring i våras som innebar att kategorin humanitärt skydd helt ströks ur utlännings­lagen och med Migrations­verkets egna bedömninga­r av säkerhetsl­äget i de vanligaste ursprungsl­änderna. Den överlägset största gruppen av asylsökand­e i Finland kommer från Irak, följt av Afghanista­n och Somalia.

– Det finns olika orsaker till att andelen avslag har ökat, och hit hör såväl lagändring­ar som bedömnings­grunder. Men det har också att göra med hur välgrundad­e ansökninga­rna är.

Enligt Repo var det många irakier som kom bara för att kolla läget.

– Det spreds en uppfattnin­g om att Finland är ett förlovat land, vilket till en del kan förklara rusningen och säkert också det stora antal sökande som dragit tillbaka sina ansökninga­r, säger Repo.

Säkerheten följs upp

Migrations­verkets landsspeci­fika säkerhetsb­edömningar som i våras slog fast att det är möjligt att återvända till hela Irak, liksom Afghanista­n och Somalia, har väckt en hel del förundran. Bedömninga­rna uppdateras varje halvår, men Hanna Helinko, direktör för enheten för juridisk service och landinform­ation, försäkrar att man följer med läget också däremellan och uppdaterar anvisninga­rna vid behov.

– I maj ansåg vi att situatione­n i Irak var sådan att det behövdes individuel­la skäl för att få stanna. Nu har situatione­n förändrats lite och alla områden är inte sådana att man kan återvända till dem.

I praktiken behöver det ändå inte ha stor betydelse för utgången i asylbeslut­et, eftersom möjlighete­n till intern flykt alltid ska bedömas också för den som uppfyller kriteriern­a för asyl eller alternativ­t skydd.

Avslag om intern flykt möjlig

Migrations­verket har i tidigare beslut ansett att intern flykt kan vara en möjlighet också för den som är förföljd i Irak, med över tre miljoner interna flyktingar.

– Det är en helt normal situation att en person får avslag om det finns en möjlighet till intern flykt, även om asylkriter­ierna uppfylls, säger överinspek­tör Jaakko Reinikaine­n.

För tillfället väntar 5 322 asylbesvär på att bli behandlade i domstol. Då allt fler får beslut och många är negativa ökar spänningar­na i förläggnin­garna.

– Det kan medföra nya utmaningar som vi måste kunna reagera på. Vi följer med läget och för hela tiden en dialog med olika instanser, säger tjänsteför­rättande och blivande direktören för enheten för mottagande, Pekka Nuutinen.

Nya papperslös­a

Hur många som får ett negativt beslut men ändå väljer att stanna trots att all service upphör återstår att se. Tills vidare är de här nya papperslös­a några tiotal, bedömer Nuutinen.

Tidigare kunde personer som fått avslag på sin ansökan, men ändå inte kunde skickas tillbaka med tvång (vilket gäller svåra länder som just Irak, Somalia och Afghanista­n) få ett tillfällig­t uppehållst­illstånd, men inte nu längre.

– Man kan säkert anta att en del försvinner ur landet, en del blir kanske kvar som så kallade papperslös­a. Hur stor den här gruppen blir återstår att se. Vi vet ännu inte vart den nya situatione­n leder, men den kommer att följas upp, säger Nuutinen.

Det är en helt normal situation att en person får avslag om det finns en möjlighet till intern flykt, även om asylkriter­ierna uppfylls, Jaakko Reinikaine­n Överinspek­tör

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland