Hufvudstadsbladet

Tullen sprängde liga med 185 kilo snus

Åtta personer står misstänkta för att ha fört in och sålt snus i Finland värt 69 000 euro i år.

- SOFIA HOLMLUND

Flera personer har smugglat in snuset över svenska gränsen till Finland. De har sedan sålt det vidare till två personer i huvudstads­regionen som i sin tur agerat snusförsäl­jare.

Under förundersö­kningen beslagtog Tullen 4 860 dosor snus som förvarades i ett lagerutrym­me i mellersta Nyland. I samband med det greps också de misstänkta.

Flera personer är misstänkta för grovt skattebedr­ägeri och smuggling. De som köpt snus som införts olagligt är misstänkta för olaga befattning­stagande med infört gods.

Fallet med snusligan kommer att åtalspröva­s i år.

Mindre mängd snus

Tobakslage­n ändrades i augusti i år och från och med nu får man ta in mindre snus än tidigare. Det är nu frågan om 1 000 gram jämfört med 1 500 gram (eller 30 snusdosor) tidigare. Nu för tiden innehåller snusdosorn­a allt mellan 17 och 50 gram snus. Fortsättni­ngsvis är det förbjudet att sälja eller ge den mängden gratis till någon annan snusare i Finland. Alltså får man bara föra in snus som är för eget bruk.

Enligt Tullens bevaknings­direktör Hannu Sinkkonen ökar mängden snusbrott hela tiden. År 2011 beslagtog man 33 kilo snus och hittills i år är mängden uppe i 1 237 kilo. Hundratals personer står också misstänkta i snusfall i år.

– Folk lockas av att göra stora vinster och av att straffen inte är så hår- da. Det kan röra sig om hundratuse­ntals euro i vinst, säger han.

Maximistra­ffet för smuggling är två år medan motsvarand­e för grovt skattebrot­t är fyra år.

 ?? FOTO: TULLEN ?? FåNGST. Under förundersö­kningen beslagtog Tullen 4 860 dosor snus som förvarades i ett lagerutrym­me i mellersta Nyland. I samband med det greps också de misstänkta.
FOTO: TULLEN FåNGST. Under förundersö­kningen beslagtog Tullen 4 860 dosor snus som förvarades i ett lagerutrym­me i mellersta Nyland. I samband med det greps också de misstänkta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland